Kokos lyofilizovaný (mrazem sušený) kostičky
Související produkty
Detailní popis produktu
Kokos lyofilizovaný (mrazem sušený) kostičky
Informace a výživové hodnoty
U většiny lyofilizovaných surovin platí, že příjemně křupou, ale u kokosu můžete po zakousnutí ucítit na jazyku jemnou vodičku – kokosový olej. Ani po lyofilizaci se ze suroviny nevytratil. Přesně tak se zachovaly i ostatní živiny, chuť a vůně kokosu. Akorát jsme jej lyofilizací zbavili veškeré vody. Tato exotická surovina pochází z Filipín, kde kokos pěstují bez použití chemických postřiků nebo fytohormonů. Nechávají ho dozrávat do poslední sekundy, díky čemuž chutná příjemně sladce.
5 věcí, které jste o surovině nevěděli
- Všechny živiny, vitamíny a minerální látky jsou zachovány.
- Bez použití fytohormonů, pesticidů nebo jiných chemický látek.
- Bez přídavku cukru a jiných aditiv.
- Obsahuje vitamín B, železo, draslík, fosfor a také kyselinu laurovou.
- Kyselina laurová pomáhá při hubnutí, má antivirotické účinky, také pomáhá při boji s akné.
Složení | 100% kokos |
Země původu | Filipíny |
Trvanlivost | 3–8 měsíců |
Balení | znovuuzavíratelný ZIP sáček |
Typ sušení | mrazem ve vakuu |
Úprava | kostky |
Velikost | nespecifikované |
Obchodní třída | nespecifikované |
Odrůda | nespecifikované |
Zatím si na mě nenašel čas, ale určitě sem co nejdříve něco doplní.

Jak se kokos suší mrazem?
Lyofilizace neboli sušení mrazem je metoda založená na sublimaci zmrzlé vody při nízké teplotě a tlaku. Právě v takových kontrolovaných podmínkách přestupuje voda z pevného skupenství (ledu) přímo do plynného (pára), aniž by došlo k přeměně na fázi kapalnou (voda). Proto se suroviny hluboko mrazí při teplotách −55 až −100 °C a při tlaku o několik stovek pascalů nižším, než je ten normální – atmosférický. Kdybychom při sušení nezajistili dostatečně nízký tlak, dopadlo by to stejně, jako bychom suroviny vařili při 100 °C – výsledný produkt by se připálil a ztratil veškeré vlastnosti, díky kterým je tak jedinečný.
Použití
- zdravé mlsání
- do smoothies, ovesných kaší
- vhodné jako svačina do práce, do školy a na výlety
- příprava a zdobení dezertů
- do polev či zmrzliny
Tip
Máte rádi kokos a kokosové výrobky? A co takto kvalitní panenský olej, či kokosové mléko?
Výživové hodnoty | na 100 g |
Energie | 3262 kJ / 776 kcal |
Tuky | 63 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 49 g |
Sacharidy | 22 g |
z toho cukry | 22 g |
Vláknina | 0 g |
Bílkoviny | 5,8 g |
Sůl | 0 g |
Výživové hodnoty | na 100 g |
Vápník | 28 mg |
Železo | 4,8 mg |
Hořčík | 64 mg |
Fosfor | 226 mg |
Draslík | 712 mg |
Sodík | 40 mg |
Vitamín C | 6,6 mg |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.