Kešu ořechy JUMBO z Afriky

od 37 Kč / 50g od 32 Kč bez DPH

Zvolte variantu

Detailní informace

50g
Skladem
37 Kč / 50g
32 Kč bez DPH
500g
Skladem
223 Kč / 500g
194 Kč bez DPH
1kg
Skladem
417 Kč / 1kg
363 Kč bez DPH
5kg
Skladem
1 941 Kč / 5kg
1 688 Kč bez DPH
22,68kg (karton)
Skladem
8 151 Kč / 22,68kg
7 088 Kč bez DPH

Detailní popis produktu

Kešu ořechy JUMBO z Afriky

Hele na co koukáš, tak jsem trochu vyrostl, no. Nejsem jak ty prďolky z Vietnamu. Jsem velký, křupavý kešu ořech z Afriky. Druhý nejvetší na evropském trhu. Výstavní kousek ve vysoké bělosti!

 
✓ nejvyšší obchodní třída WW (= whole, white) - celá jádra + minimum zlomku, vysoká bělost ořechů 
✓ jsou obří 
✓ jsou křupavé
✓ nejlepší kešu, které nám kdy prošlo rukama
 
 
Základní specifikace
 
Složení:     100% jádra kešu ořechů
Země původu: Guinea Bissau
Trvanlivost: září / 2019 
Balení: zipový znovuuzavíratelný sáček
Úprava: celá blanšírovaná jádra kešu ořechů 
Velikost: 240 ks/454g JUMBO = 1,90g/jádro kešu
Obchodní třída: WW (=whole, white) 
Odrůda: nespecifikován
  
 

 
Poznámka nákupčího
 
Velké procento úrody afrických surových kešu je dopraveno do Vietnamu a Indie. Zde je kešu roztřízeno, vyloupáno a usušeno. Tím dochází k vykořisťování Afriky, protože největší přidanou hodnotu má právě třízení a následný prodej. My tomu zabraňujeme, necháváme největší přidanou hodnotu udělat africké zaměstnance.
 

 
Výživové hodnoty na 100g
  
 Makroživiny 
 Energie  2314 kj/553 kcal
 Tuky  43,85 g
   z toho nasycené mastné kyseliny  7,783 g
 Sacharidy  30,19 g
   z toho cukry  5,91 g
 Vláknina  3,3 g
 Bílkoviny  18,22 g
 Sůl  0 g
 Mikroživiny
 Sodík  12 mg
 Hořčík  292 mg
 Vápník  37 mg
 Železo  6,68 mg
 Mangan  1,655 mg
 Měď  2,195 mg
 Draslík  660 mg
 Selen  19,9 μg
 Fosfor  593 mg
 Zinek  5,78 mg
 Vitamin B2  0,058 mg
 Vitamin B5  0,864 mg
 Vitamin B6  0,417 mg
 Niacin  1,062 mg
 Kyselina listová  25 μg
 Vitamin E  0,9 mg
                                                                                                                                               
 
  
 
 
 
 

 Víte, že...

 

 
 
Pro zdravé srdceKešu ořechy RAW JUMBO z Afriky 9 image
Kešu snižují riziko onemocnění srdce. Zhruba 66% tuků tvoří nenasycené mastné kyseliny, které jsou velmi prospěšné pro krevní soustavu a srdce. Redukují hladinu špatného LDL cholesterolu, který se usazuje v cévách, čímž snižuje riziko onemocnění srdce. Denně se však doporučuje sníst pouze 30 – 50g.
 
 
Kešu ořechy RAW JUMBO z Afriky 10 image
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Kešu jako zdroj vitamínů
Tyto oříšky jsou důležitým zdrojem vitaminů, hlavně vitamínů B-komplexu, B1 působí na nervový systém a pomáhá překonávat drobné psychické problémy jako nepozornost, nebo roztržitost, B3 snižující krevní tlak, B5 potřebný pro tvorbu nových buněk, B6 důležitý pro přeměnu zásob cukru na energii a vitamin K důležitý pro prevenci poruch krve.
 
Kešu ořechy RAW JUMBO z Afriky 11 image
 
 
 
 
Vliv na naše zdraví
Kešu mají dobrý vliv na naše zdraví. Pomáhají při prevenci onemocnění krve, a to díky obsahu mědi a železa, zlepšují okysličení těla. Mohou být nápomocny lidem snažícím se zhubnout, zrychlují metabolismus a pomáhají spalovat tuky. Selen zinek a fosfor pomáhá udržovat naši pleť a vlasy zdravé.
 
 
 
 
  

Kešu oříšky

Kešu jsou olejnaté oříšky ledvinkovitého tvaru, s jemnou chutí. Patří mezi oblíbená občerstvení, podávají se ve všech formách, sušené, pražené, solené a lze je snadno najít na kterémkoliv tržišti, anebo obchodu. Z kešu se vyrábí chutné máslo, a používá se také jako přísada do salátů. Kromě skvělé chuti jsou zároveň prospěšné lidskému zdraví, obsahují důležité minerály a vitamíny. Doporučená denní dávka je asi 30 – 50g , což je asi jedna hrst kešu oříšků.

O kešu

Kešu ořechy jsou plody stromu Ledvinkovníku západního, stromu, rostoucího v tropických oblastech, stromu dorůstajícímu do výšky 10 – 15 metrů.

Pro potřeby produkce ale byly vyšlechtěny menší, trpasličí, kešu stromky, vysoké 5 – 6 metrů, které začínají rodit v prvním roce a ve třetím roce se produkce z ekonomického hlediska vyplatí, výnosnost v tomto roce bývá zhruba tuna na hektar. Plodem tohoto stromu jsou jablka kešu, oříšky kešu jsou semena těchto jablek. Stromům se daří v tropických a subtropických oblastech, kde bývá nedostatek ročních srážek.

Strom kešu pochází z pobřežních oblastí Brazílie. V 16. století byl rozšířen na další kontinenty Portugalci, kteří oblast Brazílie kolonizovali. Strom byl rozšířen nejdříve do Portugalských kolonií v západní Africe, kde začal být pěstován kvůli svému drahému dřevu, kešu jablkům a kešu oříškům. Postupně byl zavlečen do dalších zemí, kde měli Portugalci své obchodní zájmy, do dalších Afrických zemí a zejména Indie, která je v současnosti hlavním světovým producentem kešu ořechů.

Co se produkce kešu týče, první místo v produkci kešu ořechů patří Indii, druhé místo patří Pobřeží slonoviny. Důležitými světovými producenty jsou také Vietnam a Brazílie.

Pro zdravé srdce

Kešu ořechy obsahuje oproti ostatním oříšků nižší obsah tuku. Kromě toho, zhruba 66% tuků kešu oříšků tvoří nenasycené mastné kyseliny, podobné těm co jsou v olivovém oleji, které jsou pro srdce velmi prospěšné, regulují hladinu krevních tuků, čímž snižuje riziko onemocnění srdce.

Chcete-li snížit riziko onemocnění srdce a cév, vychutnejte si hrstku kešu nejméně čtyřikrát týdně.

Prevence onemocnění krve

Pravidelná konzumace kešu v omezeném množství pomáhá při prevenci krevních onemocnění. Kešu oříšky obsahují velké množství mědi, právě jeho nedostatek, společně s železem způsobuje chudokrevnost, snížené množství hemoglobinu, červeného proteinu obsaženého v krvi, důležitého pro transport kyslíku z plic do orgánů a buněk.

Zdravé vlasy a pleť

Kešu jsou velmi zdravé i pro naši pleť a vlasy, co se pleti týče, platí to zejména pro olej z kešu oříšků, který obsahuje množství selenu, důležitého oxidantu chránícího buňky, zabraňující pleťovým neduhům jako je například akné, zinku a fosforu. Konzumace kešu ořechů je zároveň prospěšná pro zdravou pokožku hlavy a vlasů. Měď obsažená v kešu pomáhá při tvorbě pigmentu, melaninu, chránícího pokožku před UV zářením. Také zvyšuje barvu vlasů a zlepšuje jejich strukturu.

Pomoc při hubnutí

Kešu oříšky jsou všeobecně považovány za velmi tučné ořechy a jsou spojeny s přibíráním váhy. Opak je ale pravdou. Kešu ořechy obsahují omega 3 mastné kyseliny, které urychlují metabolismus a pomáhají spalování tuků, proto nezpůsobují buď žádné, nebo jen minimální přírůstky hmotnosti. Jsou proto ideální pro lidi, kteří chtějí zhubnout, protože dodávají velké množství energie už při malém množství, a udrží nás syté, měli by ale být konzumovány v syrové podobě.

Obsah vitamínů

B1 – Působí na nervový systém, zlepšuje paměť, celkové podporuje mozkovou činnost a zároveň pomáhá i s překováváním drobných psychických problémů, jako je nepozornost a zmatenost. Tento vitamín neumí naše tělo „skladovat“ proto je vhodné ho čas od času doplňovat.

B3 – Snižuje hladinu škodlivého cholesterolu v krvi, snižuje vysoký krevní tlak, hodí se jako prevence srdečních onemocnění a pomáhá při stresových situacích

B5 - Důležitý pro tvorbu nových buněk, zdravé pokožky, vlasů a nehtů, kloubů, podporuje imunitu

B6 – pomáhá urychlovat reakce v buňkách, důležitý pro přeměnu zásob cukru na energii

E - Antioxidant, zpomaluje stárnutí buněk, prevence proti mutacím buněk a nádorovým onemocnění, zvyšuje plodnost

K - Prevence poruch krevní, podporuje srážlivost krve, zamezuje řídnutí kostí a zubů

Kyselina listová - Důležitý pro těhotné ženy, podporuje vývoj plodu, zároveň podporuje růst

Kešu Speciality

Sušené kešu, pražené, solené, či obalované čokoládě známe každý, prodávají se v každém obchodě a každý z nás je určitě jedl, proto pro vás máme pár dalších tipů na to, jak si kešu oříšky pořádně vychutnat:

  • Kombinace kešu a jiných oříšků je dobrá volba, pokud chceme zdravou svačinu, která dodá energii a uspokojivě zasytí i v malých dávkách.
  • Namočte ½ šálku kešu oříšků do ¾ šálku vody na 15 minut. Rozemelte na kaši. Přidejte kaši k jakémukoliv dušenému masu, nebo ke kari
  • Přidejte si kešu s medem, případně ještě mandlemi do vašich snídaňových cereálií
  • Užijte si kešu ořechy ‚mléko‘ - nechte rozmočit ½ hrníčku kešu ve vodě asi 8 hodin, poté smíchejte s dvěma šálky filtrované vody a rozmixujte, pro sladší verzi mléka přidejte trochu medu, či javorový sirup
  • Pokud jste fanda asijské kuchyně, nebojte se přidat rozdrcené kešu oříšky do thajských a čínských pokrmů

Zajímavosti o kešu:

Kešu oříšky nejsou oříšky, z technického hlediska se jedná o semena kešu jablek, která jsou poživatelné jako normální ovoce, vyrábí se z nich marmeláda, a dají se jíst i syrová, člověk by si měl však dát pozor na jedovatý obal, obalující semena těchto jablek.

Kešu můžete najít i ve svém autě, kešu oříšky jsou obaleny v obalu pryskyřice, která je sice jedovatá, ale našla své využití v průmyslu, kde se používá na výrobu brzdových vložek a jako aditivum do barev a auto laku. 

OŘECHY

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

5
1x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole: