Kakaové produkty
Nejprodávanější
Kakaové produkty
Každý mlsoun si u kakaových produktů přijde určitě na své.
Schválně druhy kakaa a čokolád?
Proč právě kakaové produkty?
Kakaové produkty se získávají ze semen kakaovníku Theobroma cacao, které v řečtině znamená pokrm bohů.
Připravené plody na sklízení mají žlutou nebo červenou barvu. Po sklizni se vyloupají z plodu a připravují se na fermentaci. Fermentace trvá 2 - 7 dní při 38 - 50°C a díky fermentaci dochází k zamezení klíčení semen, snižování trpké chuti a vzniká charakteristická barva kakaa- červenohnědá.
Takto fermentované boby se suší, praží a alkalizují. Pražením boby získávají charakteristické čokoládové aroma a barvu. Naopak alkalizací se zlepšují chuťové vlastnosti.
Kakaová hmota, co to je a na co se využívá?
- drcené boby se dále melou, zahřívají a následně vzniká hnědá polotekutá kakaová hmota
- základní surovina pro výrobu čokolád
- je to 100% hořká čokoláda bez přidaného cukru
- výborný antioxidant, má silnou hořkou chuť
- využívá se k přímé konzumaci, na pečení i vaření
Vzniklá kakaová hmota má ve výrobním procesu dvě cesty. Jedna je základní surovina pro výrobu čokolád, druhá na výrobu kakaového prášku a másla.
Vznik kakaového másla a jak jej můžeme používat?
- vzniklá kakaová hmota se lisuje v hydraulických lisech při teplotě 90 - 100°C a tlaku 50 Mpa. Následně vzniká kakaové máslo a kakaové pokrutiny (příští prášek)
- kakaové máslo je tuhý nažloutlý tuk
- bohatý na nenasycené a nasycené mastné kyseliny jako jsou kyselina palmitová, stearová, olejová a linolenová
- také obsahuje antioxidant tokoferol, který zabraňuje oxidaci tuků
- kakaové máslo patří mezi nejdražší tuky
- využití kromě potravinářského průmyslu má i v průmyslu farmaceutickém a kosmetickém
- hodí se do pečení, zmrzlin, krémů, polev
Kakaový prášek, alias kakao
- slisované pokrutiny se melou na jemný kakaový prášek
- mají plnou čokoládovou chuť a jsou příjemně hořké
- používají se jako ochucovadlo, na zdobení, do zmrzlin, do krémů, polev a nápojů