Hořká 100% čokoláda z Madagaskaru

711 Kč 618 Kč bez DPH

Zvolte variantu

Nejsem jen tak ledajaká hořká čokoláda. Mám stoprocentní podíl kakaa! Bez přidaného cukru a jiných látek. Jen já v celé své kráse, vyrobená z kakaových bobů, jejichž ryzí chuť si můžeš vychutnat.

          • velmi výrazná chuť kakaových bobů
          • hořká, jemně kyselkavá, vhodná pro vegany
          • podpoříte madagaskarské farmáře

Detailní informace

1kg
Vyprodáno
711 Kč
618 Kč bez DPH

Detailní popis produktu

Hořká 100% čokoláda z Madagaskaru

Informace a výživové hodnoty 

Jedinečná čokoláda vyrobená pouze z kakaových bobů pocházejících ze severozápadního Madagaskaru, oblasti Sambirano. Díky složení půdy v této oblasti má specifickou chuť připomínající citrusy a rozinky. Zároveň je hořká a intenzivní. Má jemnou texturu, krásně se rozpouští na jazyku a v ústech zanechá výrazný, dlouhotrvající pocit. Její složení je prosté – pouze kakaová hmota bez dalších aditiv, kakaového másla, cukru či vanilky. Po rozpuštění je jemná, středně tekutá, vhodná pro tvorbu čokoládových dekorací, dezertů, polev a také jako náplň do sladkého pečiva či do zmrzliny. 

 

100-horka-cokolada

 

Co znamená Raise Trade

Koupí této čokolády podporujete přímo madagaskarské farmáře. A jak? Kakaové boby pochází z údolí Sambirano na severozápadě Madagaskaru. Čím větší množství a čím kvalitnější kakaové boby domácí farmáři vypěstují, tím větší příjem mají a mohou si dovolit lepší život. Kakaové boby jsou opatrně protříděny a vyberou se opravdu jen ty nejkvalitnější. Většinou se boby posílají k dalšímu zpracování do jiných zemí, ale program Raise Trade dohlíží na to, že jsou boby pěstovány i zpracovávány přímo na Madagaskaru. A až následně prodávány. Tento proces tak podporuje tamní ekonomiku a zvyšuje povědomí o původu produktů. Chcete vědět, jak se čokoláda vyrábí?

 vyroba-cokolady

 
5 věcí, které jste o této surovině nevěděli

  1. Čokoláda získala první místo v Academy of Chocolate Golden Bean Award v roce 2017.
  2. Není nijak chemicky zpracovaná, je vyrobena z nealkalizovaných kakaových bobů.
  3. Teplota tání čokolády je 45 až 50 °C, tuhne při 27 °C, použití při 32 až 33 °C.
  4. Neobsahuje žádné přidané příchutě (ani vanilku), a je bez konzervantů.
  5. Obsahuje velké množství vlákniny a antioxidantů; vhodná pro vegany.
 

vegan-mlecna-cokolada-poznamka

 

Jak se zpracovávají kakaové boby?

V plodu (lusku) kakaovníku se nacházejí boby uspořádané v 5 řadách po 20 až 50. Trvá přibližně 5–6 měsíců, než jsou připravené ke sklizni. Tyto kakaové lusky mají běžně červenou nebo žlutou barvu. Sklizeň se provádí dvakrát ročně a boby se z kakaového lusku musí vyjmout ručně. Uvolněné boby se následně fermentují pět až sedm dní při teplotě 38–50 °C. Fermentací dochází k zamezení klíčení semen, dochází k chemickým a biologickým změnám a snižuje se trpká chuť bobů. V důsledku oxidace tříslovin vzniká červenohnědá barva. Semena se dále suší na obsah vody 6–8 %, a to buď na slunci, nebo v sušárnách.

Následně se boby třídí dle jejich kvality a putují do továren na čokoládu, kde se dále zpracovávají. Kakaové boby se třídí, čistí a poté se praží za teploty 130–150 °C po dobu 10–35 minut. Pražením získávají boby kýžené čokoládové aroma, barvu a také dochází k prasknutí osemení a následnému oddělení zrna. Pražené boby se mohou alkalizovat (odkyselit) uhličitanem draselným, sodným nebo vápenatým. Alkalizací dochází ke zlepšení chuťových vlastností, k tmavšímu zbarvení a zjednodušení získávání kakaového másla. Následně se boby drtí a oddělují se od nich slupky a klíčky. Takové boby jsou připraveny na další proces a tvorbu různých kakaových produktů, jako jsou například kakaová hmota, máslo, prášek nebo čokoláda.

 

Makroživiny
Výživové hodnoty na 100 g
Energie 2429 kJ / 581 kcal
Tuky 50 g
z toho nasycené mastné kyseliny 30 g
Sacharidy 15 g
z toho cukry 0,4 g
Vláknina 19 g
Bílkoviny 15 g
Sůl 0,04 g
Mikroživiny
Výživové hodnoty na 100 g
Vápník mg
Železo mg
Hořčík mg
Fosfor mg
Draslík mg
Sodík mg
Vitamín C mg

 

Základní specifikace
Složení 100% kakaová hmota
Alergeny Alergeny jsou vyznačeny podtržením.
Může obsahovat stopy mléka a kešu ořechů.
Země původu Madagaskar
Trvanlivost 3–8 měsíců
Skladování do 22 °C s vlhkostí vzduchu do 40 %,
chraňte před přímým slunečním zářením
Balení plastový obal
Úprava tabulky čokolády
Velikost 10×100 g
Obchodní třída nespecifikované
Odrůda Criollo-Trinitario-Forastero, Grand Cru de Sambirano

  

jak-se-vyrabi-cokolada 

Doplňkové parametry

Kategorie: Vegan čokoláda
Základní specifikace: #oddelovac#
Složení: hořká 100% čokoláda
Alergeny: Alergeny jsou vyznačeny podtržením. Může obsahovat stopy mléka a kešu ořechů.
Země původu: Madagaskar
Trvanlivost: 3–8 měsíců
Skladování: do 22 °C s vlhkostí vzduchu do 40 %, chraňte před přímým slunečním zářením
Balení: plastový obal
Typ sušení: -
Velikost: 10×100 g
Úprava: tabulky čokolády
Obchodní třída: -
Odrůda: Criollo-Trinitario-Forastero, Grand Cru de Sambirano
Makroživiny ve 100 g: #oddelovac#
Energetická hodnota: 2429 kJ / 581 kcal
Tuky: 50 g
z toho nasycené mastné kyseliny: 30 g
Sacharidy: 15 g
z toho cukry: 0,4 g
Vláknina: 19 g
Bílkoviny: 15 g
Sůl: 0,04 g
Mikroživiny ve 100 g: #oddelovac#
Vápník: -
Železo: -
Hořčík: -
Fosfor: -
Draslík: -
Sodík: -
Zinek: -
Měď: -
Selen: -
Vitamín C: -
Vitamín B6: -

Jak se vyrábí čokoláda

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

5
1x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole: