Hořká 100% čokoláda z Madagaskaru
Související produkty
Detailní popis produktu
Hořká 100% čokoláda z Madagaskaru
Informace a výživové hodnoty
Jedinečná čokoláda vyrobena pouze z kakaových bobů, pocházejících ze severozápadního Madagaskaru, oblasti Sambirano. Díky svému původu a složení půdy má specifickou chuť připomínající citrusy a rozinky, ale zároveň je příjemně hořká a intenzivní. Má jemnou texturu, krásně se rozpouští na jazyku a v ústech zanechá výrazný, dlouhotrvající pocit. Její složení je prosté, a to pouze kakaová hmota bez dalších aditiv, kakaového másla, cukru či vanilky.
Po rozpuštění je jemná, středně tekutá, vhodná pro tvorbu čokoládových dekorací, dezertů, polev a také jako náplň do sladkého pečiva či do zmrzliny.
Co znamená Raise Trade
Koupí této čokolády podporujete přímo madagaskarské farmáře. A jak? Kakaové boby pochází z údolí Sambirano na severozápadě Madagaskaru. Čím větší množství a čím kvalitnější kakaové boby domácí farmáři vypěstují, tím větší příjem mají a mohou si dovolit lepší život. Kakaové boby jsou opatrně protříděny a vybrány opravdu ty nejkvalitnější. Většinou se boby posílají k dalšímu zpracování do jiných zemí, ale program Raise Trade dohlíží na to, že jsou boby pěstovány i zpracovávány přímo na Madagaskaru a až následně prodávány. Tím podporují vlastní ekonomiku a zvyšují povědomí o původu produktů.
5 věcí, které jste o surovině nevěděli
- Získala první místo v Academy of Chocolate Golden Bean Award v roce 2017.
- Neprošla žádným chemickým zpracováním, je vyrobena z nealkalizovaných kakaových bobů.
- Neobsahuje žádné přidané příchutě, ani vanilku a je bez konzervantů.
- Obsahuje velké množství vlákniny a antioxidantů; vhodná pro vegany.
- Teplota tání čokolády je 45 až 50 °C, tuhne při 27 °C, použití při 32 až 33 °C.
Složení | 100% kakaová hmota |
Alergeny | Alergeny jsou vyznačeny podtržením. Může obsahovat stopy mléka a kešu ořechů. |
Země původu | Madagaskar |
Trvanlivost | 3–8 měsíců |
Skladování | do 22 °C s vlhkostí vzduchu do 40 %, chraňte před přímým slunečním zářením |
Balení | plastový obal |
Úprava | tabulky čokolády |
Velikost | 10×100 g |
Obchodní třída | nespecifikované |
Odrůda | Criollo-Trinitario-Forastero, Grand Cru de Sambirano |
Zatím si na mě nenašel čas, ale určitě sem co nejdříve něco doplní.
Jak se zpracovávají kakaové boby?
V plodu kakaovníku se nacházejí boby uspořádané v 5 řadách s 20 až 50 menšími boby. Trvá přibližně 5–6 měsíců, než jsou připravené ke sklizni. Tyto kakaové lusky mají běžně červenou nebo žlutou barvu. Sklizeň se provádí dvakrát ročně a boby se z kakaového lusku musí vyjmout ručně. Uvolněné boby se následně fermentují pět až sedm dní při teplotě 38–50 °C. Fermentací dochází k zamezení klíčení semen, dochází k chemickým a biologickým změnám a snižuje se trpká chuť bobů. V důsledku oxidace tříslovin vzniká červenohnědá barva. Semena se dále suší na obsah vody 6–8 %, a to buď na slunci nebo v sušárnách.
Následně se boby třídí dle jejich kvality a putují do továren na čokoládu, kde se dále zpracovávají. Kakaové boby se třídí, čistí a poté se praží za teploty 130–150 °C po dobu 10–35 minut. Pražením získávají boby kýžené čokoládové aroma, barvu a také dochází k prasknutí osemení a následnému oddělení zrna. Pražené boby se mohou dále alkalizovat (odkyselovat) uhličitanem draselným, sodným nebo vápenatým. Alkalizací dochází ke zlepšení chuťových vlastností, k tmavšímu zbarvení a zjednodušení získávání kakaového másla. Následně se boby drtí a oddělují se slupky a klíčky. Takové boby jsou připraveny na další proces a tvorbu různých kakaových produktů, jako jsou například kakaová hmota, máslo, prášek nebo čokoláda.
Tip
Zabalte si čokoládu do produktivní krabičky a můžete ji mít vždy a všude po ruce!
Výživové hodnoty | na 100 g |
Energie | 2429 kJ / 581 kcal |
Tuky | 50 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 30 g |
Sacharidy | 15 g |
z toho cukry | 0,4 g |
Vláknina | 19 g |
Bílkoviny | 15 g |
Sůl | 0,04 g |
Výživové hodnoty | na 100 g |
Vápník | mg |
Železo | mg |
Hořčík | mg |
Fosfor | mg |
Draslík | mg |
Sodík | mg |
Vitamín C | mg |
Jak se vyrábí čokoláda
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.