Kakaová hmota zlomky z PERU
Související produkty
Detailní popis produktu
Kakaová hmota zlomky z Peru
Informace a výživové hodnoty
Máte rádi hořké čokolády? Tak jsme pro vás přichystali ne 50, 60 či 70% čokoládu, ale rovnou 100%! Kakaová hmota je vlastně hořká čokoláda, která je ve své nejčistší podobě, a to bez přídavku cukru, dochucovadel a jiných aditiv. Je vyrobena z kvalitních peruánských kakaových bobů, které mají silnou hořkou chuť. Kakaová hmota je výborným antioxidantem a má blahodárné účinky pro vaše tělo. Může se používat přímo ke konzumaci, na pečení, ale i k vaření.
5 věcí, které jste o surovině nevěděli
- Je to 100% hořká čokoláda, bez cukru, dochucovadel a jiných aditiv.
- Je plná antioxidantů a polyfenolů.
- Pozitivně působí na kardiovaskulární systém, správnou regulaci cholesterolu v krvi.
- Obsahuje serotonin, jinak nazývaný také hormon štěstí, který má příjemně uklidňující efekt.
- Vzniká sušením a mletím kakaových bobů.
Složení | 100% kakaová hmota (obsah tuku 56 %) |
Alergeny | Alergeny jsou vyznačeny podtržením. Může obsahovat stopy arašídů a dalších skořápkových plodů, sezamu, lepku, mléka a SO2. |
Země původu | Peru |
Trvanlivost | 3–8 měsíců |
Skladování | do 22 °C s vlhkostí vzduchu do 40 %, chraňte před přímým slunečním zářením |
Balení | hliníkový sáček |
Úprava | lisované bez tepelné úpravy - RAW |
Velikost | nespecifikované |
Obchodní třída | nespecifikované |
Odrůda | Criollo |
Zatím si na mě nenašel čas, ale určitě sem co nejdříve něco doplní.
Jak se zpracovávají kakaové boby?
V plodu kakaovníku se nacházejí boby uspořádané v 5 řadách s 20 až 50 menšími boby. Plody připravené ke sklizni mají červenou nebo žlutou barvu. Sklizeň se provádí dvakrát ročně a boby se z kakaového lusku musí vyjmout ručně. Uvolněné boby se následně fermentují dva dny až týden při teplotě 38–50 °C. Fermentací dochází k zamezení klíčení semen, dochází k chemickým a biologickým změnám a snižuje se trpká chuť bobů. V důsledku oxidace tříslovin vzniká červenohnědá barva. Semena se dále suší na obsah vody 6–8 %, a to buď na slunci nebo v sušárnách.
Následně se boby praží za teploty 130–150 °C po dobu 10–35 minut. Pražením získávají boby kýžené čokoládové aroma a barvu. Pražením také dochází k prasknutí osemení a následnému oddělení zrna. Pražené boby se alkalizují (odkyselují) uhličitanem draselným, sodným nebo vápenatým. Alkalizací dochází ke zlepšení chuťových vlastností, k tmavšímu zbarvení a zjednodušení získávání kakaového másla. Následně se boby drtí a oddělují se slupky a klíčky. Takové boby jsou připraveny na další proces a tvorbu různých kakaových produktů, jako jsou například kakaová hmota, máslo, prášek nebo čokoláda...
Pro vznik kakaové hmoty se pražené boby dostávají na mlecí linku, kde se kromě mletí zahřívají a transformují do hnědé polotekuté hmoty. Taková kakaová hmota je základní surovinou pro výrobu čokolád. Takto zpracovanou hmotu také můžeme nazvat 100% hořkou čokoládou bez přidaného cukru.
Tip
Máte rádi výzvy a chtěli byste zkusit něco extra? Co tak RAW kakaové boby, ze kterých se získává kakaová hmota!
Výživové hodnoty | na 100 g |
Energie | 2748 kJ / 656 kcal |
Tuky | 56 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 36 g |
Sacharidy | 25 g |
z toho cukry | 0,7 g |
Vláknina | 15 g |
Bílkoviny | 14 g |
Sůl | 0,15 g |
Výživové hodnoty | na 100 g |
Vápník | 65,3 mg |
Železo | 29 mg |
Hořčík | 273 mg |
Fosfor | 375 mg |
Draslík | 1099 mg |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.