Kakaový prášek BIO
Související produkty
Detailní popis produktu
Kakaový prášek BIO
Informace a výživové hodnoty
Přinášíme vám kakaový prášek namletý z RAW nepražených kakaových bobů, které jsou dováženy až z Ekvádoru. Při zpracování nebyl použit ani proces alkalizace (odkyselení), takže prášek si zachoval všechny živiny a pravou kyselkavou chuť kakaa. To, že je prášek v RAW kvalitě, má i mnoho pozitivních účinků pro naše tělo, protože snižuje krevní tlak účinněji než zelený či černý čaj.
5 věcí, které jste o surovině nevěděli
- Theobrama cacao, latinský název kakaovníku, znamená jídlo bohů.
- Je to 100% kakaový prášek z nepražených bobů.
- Kakao působí jako přírodní antioxidant.
- Kvalitní kakaové boby z Ekvádoru.
- Kakao je v RAW kvalitě.
Složení | 100% kakaový prášek |
Alergeny | Alergeny jsou vyznačeny podtržením. Může obsahovat stopy arašídů a dalších skořápkových plodů, sezamu, lepku, mléka a SO2. |
Země původu | Ekvádor |
Trvanlivost | 3–8 měsíců |
Skladování | do 22 °C s nulovou vlhkostí vzduchu, chraňte před přímým slunečním zářením |
Balení | papírový sáček |
Velikost | nespecifikované |
Úprava | prášek |
Obchodní třída | nespecifikované |
Odrůda | nespecifikované |
Ještě si na mě nenašel čas, ale určitě sem co nejdříve něco doplní.
Jak se získává kakaový prášek?
Kakaovníky se obírají většinou dvakrát ročně. Když jsou plody žluté nebo červené, jsou připraveny na sklizeň. Po sklizni se boby ručně louskají a následně fermentují. Fermentací dochází k biologickým změnám, snižuje se trpká chuť a vzniká červenohnědá barva. Boby se dále suší a praží. Pražením získávají čokoládovou barvu a aroma, alkalizují se (odkyselují), aby se zlepšily jejich chuťové vlastnosti a snadněji se získávalo máslo. Boby se dále mohou ještě drtit. Očištěné pražené boby se dostávají na mlecí linku, kde se kromě mletí zahřívají a vzniká hnědá polotekutá kakaová hmota. Tato hmota má ve výrobním procesu dvě cesty. První jako základní surovina pro výrobu čokolád, druhá na výrobu kakaového prášku a másla. Vzniklá hmota se lisuje v hydraulických lisech při teplotě 90–100 °C. Při tomto procesu se oddělují dvě složky: kakaové máslo a kakaové pokrutiny. Následně se vzniklé pokrutiny melou na kakaový prášek.
Tip
Vyzkoušejte ve vaší kuchyni i kakaové máslo či drcené kakaové boby.
Výživové hodnoty | na 100 g |
Energie | 1450 kJ / 349 kcal |
Tuky | 13,1 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 7,86 g |
Sacharidy | 14,6 g |
z toho cukry | 0,45 g |
Vláknina | 37,2 g |
Bílkoviny | 24,65 g |
Sůl | 0,05 g |
Výživové hodnoty | na 100 g |
Vápník | mg |
Železo | mg |
Hořčík | mg |
Fosfor | mg |
Draslík | mg |
Sodík | mg |
Vitamín C | mg |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.