Hrášek lyofilizovaný (mrazem sušený)
Související produkty
Detailní popis produktu
Hrášek lyofilizovaný (mrazem sušený)
Informace a výživové hodnoty
Hrách je známý pro svůj vysoký podíl rostlinných bílkovin. Vegetariánům částečně nahrazuje živočišné bílkoviny, ale má mnoho benefitů pro každého z nás! Vypadá krásně v salátech, polévkách i jako dekorace na dezertech, kterým dodá originální vzhled i chuť. Speciální technologií je hrách šetrně sušený mrazem, takže jeho chuť, vůně a nutriční látky v něm zůstaly.
5 věcí, které jste o surovině nevěděli
- Živiny v hrášku jsou lyofilizací zachovány.
- Přidáním vody se surovina z části rehydratuje.
- Má příjemnou křupavou konzistenci.
- Před zmrazením byly pečlivě dozrálé.
- Skladuje se do 22 °C s nulovou vlhkostí vzduchu.
Složení | 100% hrášek |
Alergeny | Alergeny jsou vyznačeny podtržením. |
Země výroby | Litva |
Trvanlivost | 3–8 měsíců |
Skladování | do 22 °C s nulovou vlhkostí vzduchu, chraňte před přímým slunečním zářením |
Balení | dóza s víčkem |
Typ sušení | sušení mrazem |
Velikost | 40 g |
Úprava | hrášek |
Obchodní třída | nespecifikované |
Odrůda | nespecifikované |
Mrazem sušené suroviny vnímám jako budoucnost potravin. Jsou chuťově jako čerstvé, dají se částečně rehydratovat do původní podoby, zachovávají si nutriční hodnoty a v neposlední řadě jsou mnohonásobně skladnější a trvanlivější než v čerstvé podobě. Při dobrém skladování vydrží i roky, kdežto čerstvé ovoce a zelenina bez aditiv plesniví a kazí se už po pár dnech. Nezáleží tak na sezóně, lyofilizované suroviny můžu mít celý rok ve stejné kvalitě.
Jak se suroviny suší mrazem?
Lyofilizace neboli sušení mrazem je metoda založená na sublimaci zmrzlé vody při nízké teplotě a tlaku. Právě v takových kontrolovaných podmínkách přestupuje voda z pevného skupenství (ledu) přímo do plynného (pára), aniž by došlo k přeměně na fázi kapalnou (voda). Proto se suroviny hluboko mrazí při teplotách -55 až -100 °C a při tlaku o několik stovek pascalů nižším, než je ten normální – atmosférický. Kdybychom při sušení nezajistili dostatečně nízký tlak, dopadlo by to stejně, jako bychom suroviny vařili při 100 °C – výsledný produkt by se připálil a ztratil veškeré vlastnosti, díky kterým je tak jedinečný.
Tip
Zabalte si hrášek do produktivní krabičky a budete ho mít vždy a všude po ruce!
Výživové hodnoty | na 100 g |
Energie | 360 kJ / 1500 kcal |
Tuky | 2 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 0,4 g |
Sacharidy | 47 g |
z toho cukry | 5 g |
Vláknina | 19 g |
Bílkoviny | 25 g |
Sůl | 0 g |
Výživové hodnoty | na 100 g |
Vápník | mg |
Železo | mg |
Draslík | mg |
Vitamín C | mg |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.