Prodejny jsou otevřeny každý všední den 9:00-18:00 a v sobotu 9:00-12:00. Moc se na vás těšíme!

Hořká 85% čokoláda z Madagaskaru

597 Kč 519 Kč bez DPH

Zvolte variantu

Hořká čokoláda není jen tak pro každého. Moje sytá chuť a výrazná vůně už odrovnala nejednoho zvědavce. Tak co, troufneš si na plnou chuť kakaových bobů s ovocnými tóny? 

          • hořká s jemnou chutí a vůní lesních plodů
          • obsahuje třtinový cukr namísto bílého
          • koupí podpoříte madagaskarské farmáře

Detailní informace

1kg
Vyprodáno
597 Kč
519 Kč bez DPH

Detailní popis produktu

Hořká 85% čokoláda z Madagaskaru

Informace a výživové hodnoty 

Jedinečná čokoláda vyrobená z kakaových bobů pěstovaných ve stínu madagaskarských deštných pralesů v severozápadní části ostrova. Má jemnou, ovocnou chuť s citrusovým koncem, příjemnou texturu a světlou hnědočervenou barvu. Krásně se rozpouští, díky čemuž s ní můžete vytvářet lesklé chutné polevy a nebo k ní přidejte teplé mléko, a vytvořte si tak dokonalou horkou čokoládu pro dlouhé zimní večery.

Co znamená Raise Trade

Koupí této čokolády podporujete přímo madagaskarské farmáře. A jak? Kakaové boby pochází z údolí Sambirano na severozápadě Madagaskaru. Čím větší množství a čím kvalitnější kakaové boby domácí farmáři vypěstují, tím větší příjem mají a mohou si dovolit lepší život. Kakaové boby jsou opatrně protříděny a vybrány opravdu ty nejkvalitnější. Většinou se boby posílají k dalšímu zpracování do jiných zemí, ale program Raise Trade dohlíží na to, že jsou boby pěstovány i zpracovávány přímo na Madagaskaru a až následně prodávány. Tím podporují vlastní ekonomiku a zvyšují povědomí o původu produktů.

 

5 věcí, které jste o surovině nevěděli

  1. Balení obsahuje 10 tabulek čokolády.
  2. Čokoláda neprošla žádným chemickým zpracováním, je vyrobena z nealkalizovaných kakaových bobů.
  3. Neobsahuje žádné přidané příchutě, ani vanilku a je bez konzervantů.
  4. Obsahuje více antioxidantů než brokolice a má vysoký obsah vlákniny; vhodná pro vegany.
  5. Teplota tání čokolády je 45 až 50 °C, tuhne při 27 °C, použití při 32 až 33 °C.

Základní specifikace
Složení kakaové boby, třtinový cukr, kakaové máslo
Alergeny Alergeny jsou vyznačeny podtržením.
Může obsahovat stopy mléka a kešu ořechů.
Země původu Madagaskar
Trvanlivost 3–8 měsíců
Skladování do 22 °C s vlhkostí vzduchu do 40 %,
chraňte před přímým slunečním zářením
Balení plastový obal
Úprava tabulky čokolády
Velikost 10×100 g
Obchodní třída nespecifikované
Odrůda Grand Cru de Sambirano, Forastero, Trinitario-Criollo


 
 
Poznámka nákupčího

Ještě si na mě nenašel čas, ale určitě sem co nejdříve něco doplní. 

 

Jak se zpracovávají kakaové boby?

V plodu (lusku) kakaovníku se nacházejí boby uspořádané v 5 řadách po 20 až 50. Trvá přibližně 5–6 měsíců, než jsou připravené ke sklizni. Tyto kakaové lusky mají běžně červenou nebo žlutou barvu. Sklizeň se provádí dvakrát ročně a boby se z kakaového lusku musí vyjmout ručně. Uvolněné boby se následně fermentují pět až sedm dní při teplotě 38–50 °C. Fermentací dochází k zamezení klíčení semen, dochází k chemickým a biologickým změnám a snižuje se trpká chuť bobů. V důsledku oxidace tříslovin vzniká červenohnědá barva. Semena se dále suší na obsah vody 6–8 %, a to buď na slunci, nebo v sušárnách.

Následně se boby třídí dle jejich kvality a putují do továren na čokoládu, kde se dále zpracovávají. Kakaové boby se třídí, čistí a poté se praží za teploty 130–150 °C po dobu 10–35 minut. Pražením získávají boby kýžené čokoládové aroma, barvu a také dochází k prasknutí osemení a následnému oddělení zrna. Pražené boby se mohou alkalizovat (odkyselit) uhličitanem draselným, sodným nebo vápenatým. Alkalizací dochází ke zlepšení chuťových vlastností, k tmavšímu zbarvení a zjednodušení získávání kakaového másla. Následně se boby drtí a oddělují se od nich slupky a klíčky. Takové boby jsou připraveny na další proces a tvorbu různých kakaových produktů, jako jsou například kakaová hmota, máslo, prášek nebo čokoláda.

Tip

Zabalte si čokoládu do sváčonosiče a můžete ji mít vždy a všude po ruce!

 

Makroživiny
Výživové hodnoty na 100 g
Energie 2427 kJ / 580 kcal
Tuky 48 g
z toho nasycené mastné kyseliny 29 g
Sacharidy 26 g
z toho cukry 15 g
Vláknina 14 g
Bílkoviny 12 g
Sůl 0,33 g
Mikroživiny
Výživové hodnoty na 100 g
Vápník mg
Železo mg
Hořčík mg
Fosfor mg
Draslík mg
Sodík mg
Vitamín C mg

 

Jak se vyrábí čokoláda

Temperování čokolády

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

5
1x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole: