Hořká 85% čokoláda z Madagaskaru

775 Kč 674 Kč bez DPH

Zvolte variantu

Hořká čokoláda není jen tak pro každého. Moje sytá chuť a výrazná vůně už odrovnala nejednoho zvědavce. Tak co, troufneš si na plnou chuť kakaových bobů s ovocnými tóny? 

          • hořká s tóny lesních plodů
          • třtinový cukr místo bílého
          • vhodná pro vegany

Detailní informace

1kg
Skladem
775 Kč
674 Kč bez DPH

Detailní popis produktu

Hořká 85% čokoláda z Madagaskaru

Informace a výživové hodnoty 

Jedinečná čokoláda vyrobená z kakaových bobů pěstovaných ve stínu madagaskarských deštných pralesů v severozápadní části ostrova. Má intenzivní hořkou chuť, ve které ucítíte ovoce a nakonec citrusový dozvuk. Její textura je jemná a barva světlá až hnědočervená. Dobře se rozpouští, takže s ní můžete vytvářet lesklé chutné polevy, nebo k ní přidejte teplé mléko, a vytvořte si tak dokonalou horkou čokoládu pro dlouhé zimní večery.

 

85-cokolada-Madagaskar

 

Co znamená Raise Trade

Koupí této čokolády podporujete přímo madagaskarské farmáře. A jak? Kakaové boby pochází z údolí Sambirano na severozápadě Madagaskaru. Čím větší množství a čím kvalitnější kakaové boby domácí farmáři vypěstují, tím větší příjem mají a mohou si dovolit lepší život. Kakaové boby jsou opatrně protříděny a vyberou se opravdu jen ty nejkvalitnější. Většinou se boby posílají k dalšímu zpracování do jiných zemí, ale program Raise Trade dohlíží na to, že jsou boby pěstovány i zpracovávány přímo na Madagaskaru. A až následně prodávány. Tento proces tak podporuje tamní ekonomiku a zvyšuje povědomí o původu produktů. Chcete vědět, jak se čokoláda vyrábí?

 

vyroba-cokolady 

5 věcí, které jste o této surovině nevěděli

  1. Čokoláda neprošla žádným chemickým zpracováním, je vyrobena z nealkalizovaných kakaových bobů.
  2. Obsahuje více antioxidantů než brokolice a má vysoký obsah vlákniny; vhodná pro vegany.
  3. Teplota tání čokolády je 45 až 50 °C, tuhne při 27 °C, použití při 32 až 33 °C.
  4. Neobsahuje žádné přidané příchutě (ani vanilku), a je bez konzervantů.
  5. Balení obsahuje 10 tabulek čokolády.
 

vegan-mlecna-cokolada-poznamka

 
Jak se zpracovávají kakaové boby?

V plodu (lusku) kakaovníku se nacházejí boby uspořádané v 5 řadách po 20 až 50. Trvá přibližně 5–6 měsíců, než jsou připravené ke sklizni. Tyto kakaové lusky mají běžně červenou nebo žlutou barvu. Sklizeň se provádí dvakrát ročně a boby se z kakaového lusku musí vyjmout ručně. Uvolněné boby se následně fermentují pět až sedm dní při teplotě 38–50 °C. Fermentací dochází k zamezení klíčení semen, dochází k chemickým a biologickým změnám a snižuje se trpká chuť bobů. V důsledku oxidace tříslovin vzniká červenohnědá barva. Semena se dále suší na obsah vody 6–8 %, a to buď na slunci, nebo v sušárnách.

Následně se boby třídí dle jejich kvality a putují do továren na čokoládu, kde se dále zpracovávají. Kakaové boby se třídí, čistí a poté se praží za teploty 130–150 °C po dobu 10–35 minut. Pražením získávají boby kýžené čokoládové aroma, barvu a také dochází k prasknutí osemení a následnému oddělení zrna. Pražené boby se mohou alkalizovat (odkyselit) uhličitanem draselným, sodným nebo vápenatým. Alkalizací dochází ke zlepšení chuťových vlastností, k tmavšímu zbarvení a zjednodušení získávání kakaového másla. Následně se boby drtí a oddělují se od nich slupky a klíčky. Takové boby jsou připraveny na další proces a tvorbu různých kakaových produktů, jako jsou například kakaová hmota, máslo, prášek nebo čokoláda.

 

Makroživiny
Výživové hodnoty na 100 g
Energie 2427 kJ / 580 kcal
Tuky 48 g
z toho nasycené mastné kyseliny 29 g
Sacharidy 26 g
z toho cukry 15 g
Vláknina 14 g
Bílkoviny 12 g
Sůl 0,33 g
Mikroživiny
Výživové hodnoty na 100 g
Vápník mg
Železo mg
Hořčík mg
Fosfor mg
Draslík mg
Sodík mg
Vitamín C mg

 

Základní specifikace
Složení kakaové boby, třtinový cukr, kakaové máslo
Alergeny Alergeny jsou vyznačeny podtržením.
Může obsahovat stopy mléka a kešu ořechů.
Země původu Madagaskar
Trvanlivost 3–8 měsíců
Skladování do 22 °C s vlhkostí vzduchu do 40 %,
chraňte před přímým slunečním zářením
Balení plastový obal
Úprava tabulky čokolády
Velikost 10×100 g
Obchodní třída nespecifikované
Odrůda Grand Cru de Sambirano, Forastero, Trinitario-Criollo

  

jak-se-vyrabi-cokolada 

Doplňkové parametry

Kategorie: Vegan čokoláda
Základní specifikace: #oddelovac#
Složení: kakaové boby, třtinový cukr, kakaové máslo
Alergeny: Alergeny jsou vyznačeny podtržením. Může obsahovat stopy mléka a kešu ořechů.
Země původu: Madagaskar
Trvanlivost: 3–8 měsíců
Skladování: do 22 °C s vlhkostí vzduchu do 40 %, chraňte před přímým slunečním zářením
Balení: plastový obal
Typ sušení: -
Velikost: 10×100 g
Úprava: tabulky čokolády
Obchodní třída: -
Odrůda: Grand Cru de Sambirano, Forastero, Trinitario-Criollo
Makroživiny ve 100 g: #oddelovac#
Energetická hodnota: 2427 kJ / 580 kcal
Tuky: 48 g
z toho nasycené mastné kyseliny: 29 g
Sacharidy: 26 g
z toho cukry: 15 g
Vláknina: 14 g
Bílkoviny: 12 g
Sůl: 0,33 g
Mikroživiny ve 100 g: #oddelovac#
Vápník: -
Železo: -
Hořčík: -
Fosfor: -
Draslík: -
Sodík: -
Zinek: -
Měď: -
Selen: -
Vitamín C: -
Vitamín B6: -

Jak se vyrábí čokoláda

Temperování čokolády

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

5
1x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole: