Hořká 85% čokoláda z Madagaskaru
Související produkty
Detailní popis produktu
Hořká 85% čokoláda z Madagaskaru
Informace a výživové hodnoty
Jedinečná čokoláda vyrobená z kakaových bobů pěstovaných ve stínu madagaskarských deštných pralesů v severozápadní části ostrova. Má jemnou, ovocnou chuť s citrusovým koncem, příjemnou texturu a světlou hnědočervenou barvu. Krásně se rozpouští, díky čemuž s ní můžete vytvářet lesklé chutné polevy a nebo k ní přidejte teplé mléko, a vytvořte si tak dokonalou horkou čokoládu pro dlouhé zimní večery.
Co znamená Raise Trade
Koupí této čokolády podporujete přímo madagaskarské farmáře. A jak? Kakaové boby pochází z údolí Sambirano na severozápadě Madagaskaru. Čím větší množství a čím kvalitnější kakaové boby domácí farmáři vypěstují, tím větší příjem mají a mohou si dovolit lepší život. Kakaové boby jsou opatrně protříděny a vybrány opravdu ty nejkvalitnější. Většinou se boby posílají k dalšímu zpracování do jiných zemí, ale program Raise Trade dohlíží na to, že jsou boby pěstovány i zpracovávány přímo na Madagaskaru a až následně prodávány. Tím podporují vlastní ekonomiku a zvyšují povědomí o původu produktů.
5 věcí, které jste o surovině nevěděli
- Balení obsahuje 10 tabulek čokolády.
- Čokoláda neprošla žádným chemickým zpracováním, je vyrobena z nealkalizovaných kakaových bobů.
- Neobsahuje žádné přidané příchutě, ani vanilku a je bez konzervantů.
- Obsahuje více antioxidantů než brokolice a má vysoký obsah vlákniny; vhodná pro vegany.
- Teplota tání čokolády je 45 až 50 °C, tuhne při 27 °C, použití při 32 až 33 °C.
Složení | kakaové boby, třtinový cukr, kakaové máslo |
Alergeny | Alergeny jsou vyznačeny podtržením. Může obsahovat stopy mléka a kešu ořechů. |
Země původu | Madagaskar |
Trvanlivost | 3–8 měsíců |
Skladování | do 22 °C s vlhkostí vzduchu do 40 %, chraňte před přímým slunečním zářením |
Balení | plastový obal |
Úprava | tabulky čokolády |
Velikost | 10×100 g |
Obchodní třída | nespecifikované |
Odrůda | Grand Cru de Sambirano, Forastero, Trinitario-Criollo |
Ještě si na mě nenašel čas, ale určitě sem co nejdříve něco doplní.
Jak se zpracovávají kakaové boby?
V plodu (lusku) kakaovníku se nacházejí boby uspořádané v 5 řadách po 20 až 50. Trvá přibližně 5–6 měsíců, než jsou připravené ke sklizni. Tyto kakaové lusky mají běžně červenou nebo žlutou barvu. Sklizeň se provádí dvakrát ročně a boby se z kakaového lusku musí vyjmout ručně. Uvolněné boby se následně fermentují pět až sedm dní při teplotě 38–50 °C. Fermentací dochází k zamezení klíčení semen, dochází k chemickým a biologickým změnám a snižuje se trpká chuť bobů. V důsledku oxidace tříslovin vzniká červenohnědá barva. Semena se dále suší na obsah vody 6–8 %, a to buď na slunci, nebo v sušárnách.
Následně se boby třídí dle jejich kvality a putují do továren na čokoládu, kde se dále zpracovávají. Kakaové boby se třídí, čistí a poté se praží za teploty 130–150 °C po dobu 10–35 minut. Pražením získávají boby kýžené čokoládové aroma, barvu a také dochází k prasknutí osemení a následnému oddělení zrna. Pražené boby se mohou alkalizovat (odkyselit) uhličitanem draselným, sodným nebo vápenatým. Alkalizací dochází ke zlepšení chuťových vlastností, k tmavšímu zbarvení a zjednodušení získávání kakaového másla. Následně se boby drtí a oddělují se od nich slupky a klíčky. Takové boby jsou připraveny na další proces a tvorbu různých kakaových produktů, jako jsou například kakaová hmota, máslo, prášek nebo čokoláda.
Tip
Zabalte si čokoládu do sváčonosiče a můžete ji mít vždy a všude po ruce!
Výživové hodnoty | na 100 g |
Energie | 2427 kJ / 580 kcal |
Tuky | 48 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 29 g |
Sacharidy | 26 g |
z toho cukry | 15 g |
Vláknina | 14 g |
Bílkoviny | 12 g |
Sůl | 0,33 g |
Výživové hodnoty | na 100 g |
Vápník | mg |
Železo | mg |
Hořčík | mg |
Fosfor | mg |
Draslík | mg |
Sodík | mg |
Vitamín C | mg |
Jak se vyrábí čokoláda
Temperování čokolády
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.