🚛  Ve středu 28. 9. nebudeme expedovat a naše prodejny zůstanou zavřené. Zásilky se za vámi vydají na cestu zase ve čtvrtek.  🚛

Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žádné zboží.

Kód: 0523

Hořká 50,1% čokoláda jemně mletá

Jsem jemně nastrouhaná hořká čokoláda. Vykouzlíš se mnou lahodný horký nápoj a využiješ mě i k posypání jakékoliv dobroty. Jsem lehce sladká, krásné hořká a voním přímo nebesky. Zkrátka belgická kvalita.

  • intenzivní plná chuť
  • horká čokoláda bez hrudek
  • vhodná pro vegany
Momentálně nejsem k mání. Ale nezoufej, mají spoustu jiných dobrot.

Alternativní produkty z kategorie Vaření a pečení:

Hořká 50,1% čokoláda jemně mletá

Informace o produktu

Horká čokoláda jako z kavárny? Klidně i u vás doma! Máme pro vás hořkou, jemně strouhanou belgickou čokoládu v praktickém balení pro celou rodinu. K vykouzlení jemného nápoje vám stačí smíchat čokoládu s horkým mlékem. A kdo si rád přidá šlehačku, může jí mletou čokoládou posypat. To je teprve slast!  

Kakaové boby, použité na výrobu, jsou dováženy ze západní Afriky, kde nákupem podporujeme tamní farmáře, aby měli lepší pracovní i životní podmínky. Boby následně putují do Belgie, kde jsou zpracovány v jedné z nejznámějších a nejlepších továren na čokoládu. Ve výsledku se můžeme těšit z plné nepřeslazené čokoládové chuti a sametově jemného prášku. Chcete vědět, jak se čokoláda vyrábí?

Kakaové boby jsou semena plodů kakaovníku pravého. Boby se po sklizení fermentují, aby se jejich žlutá nebo červená barva změnila na hnědou a zároveň se zvýraznila jejich chuť.

Během mletí pražených kakaových bobů se boby mění na polotekutou kakaovou hmotu. Z této hmoty se následně vyrábí kakaové máslo a kakaové pokrutiny. Kakaová hmota je klíčovou složkou při výrobě čokolády, sama o sobě se dá nazvat 100% hořkou čokoládou.

Kakaová hmota se lisuje, při čemž se z ní odděluje tuk, neboli kakaové máslo, a kakaové pokrutiny – z těch se následně vyrábí kakaový prášek. V kvalitním kakaovém prášku však stále kakaové máslo najdeme, průměrně jde přibližně o 10–30 %. 

Kakaové máslo vzniká jako vedlejší produkt při zpracování kakaových bobů. Jde o čistý tuk. Přidává se do pečení, nebo jím můžete zředit hustou čokoládu. Kakaové máslo je také populární přísadou do přírodní kosmetiky.

Čokoláda se zpravidla skládá z kakaové hmoty, kakaového másla a cukru. Často se přidává ještě sušené mléko, vanilkový extrakt a emulgátory. Věděli jste, že existují ne tři, ale dokonce čtyři druhy čokolád? Hořká, mléčná, bílá a ruby!

Kakaové boby jsou semena plodů kakaovníku pravého. Boby se po sklizení fermentují, aby se jejich žlutá nebo červená barva změnila na hnědou a zároveň se zvýraznila jejich chuť.

Během mletí pražených kakaových bobů se boby mění na polotekutou kakaovou hmotu. Z této hmoty se následně vyrábí kakaové máslo a kakaové pokrutiny. Kakaová hmota je klíčovou složkou při výrobě čokolády, sama o sobě se dá nazvat 100% hořkou čokoládou.

Kakaová hmota se lisuje, při čemž se z ní odděluje tuk, neboli kakaové máslo, a kakaové pokrutiny – z těch se následně vyrábí kakaový prášek. V kvalitním kakaovém prášku však stále kakaové máslo najdeme, průměrně jde přibližně o 10–30 %. 

Kakaové máslo vzniká jako vedlejší produkt při zpracování kakaových bobů. Jde o čistý tuk. Přidává se do pečení, nebo jím můžete zředit hustou čokoládu. Kakaové máslo je také populární přísadou do přírodní kosmetiky.

Čokoláda se zpravidla skládá z kakaové hmoty, kakaového másla a cukru. Často se přidává ještě sušené mléko, vanilkový extrakt a emulgátory. Věděli jste, že existují ne tři, ale dokonce čtyři druhy čokolád? Hořká, mléčná, bílá a ruby!

Použití

Do 200 mililitrů horkého mléka přidejte 1,5 až 2 odměrky čokoládového prášku a důkladně promíchejte. Vznikne vám jemný horký nápoj. Horká čokoláda bude ještě lepší s domácí šlehačkou, posypanou čokoládovými hoblinkami. Pro zajímavou obměnu můžete při přípravě zkusit přidat špetku chili, nebo lžičku prášku z lyofilizovaných malin.  

Čokoláda je určena primárně pro přípravu horkých nápojů, nicméně kouzlit s ní můžete i při pečení. Přidejte ji do krému, koláče nebo ji využijte jako posypku dezertu či teplé ranní kaše – její sladká, plná chuť vás ohromí v jakémkoli skupenství.

TOP informace o čokoládě

  1. Z jednoho kilogramu čokoládového prášku je možné vyrobit 4–6 litrů nápoje.
  2. V každé dóze je odměrka pro snadnější přípravu horké čokolády.
  3. Šálek denně zajistí dostatečný přísun kakaových flavanolů.
  4. Hořká čokoláda působí jako přírodní antioxidant.
  5. Aby mohla být hořká čokoláda považována za hořkou, musí obsahovat minimálně 35 % kakaové sušiny.

Poznámka nákupčího

„Proč sáhnout po práškové čokoládě místo kakaa? Čokoláda má krásně silnou chuť bez hořké nebo kyselé pachuti kakaa. Jemný prášek, který na rozdíl od kakaa nehrudkovatí, se snadno vmíchá do tekutiny, či do těsta nebo kaše, a produkt tak nabude plnou a výraznou chuť čokolády během sekundy. Kakaové boby na výrobu této čokolády pocházejí ze států západní Afriky, kde se pěstují v tzv. udržitelném zemědělství. Toto hospodaření umožňuje pěstovat plodiny bez poškození půdy a okolní přírody, čehož si na každém takovém produktu cením.“

Tomáš Hofman

Jak se zpracovávají kakaové boby?

V plodu (lusku) kakaovníku se nacházejí boby uspořádané v 5 řadách po 20 až 50. Trvá přibližně 5–6 měsíců, než jsou připravené ke sklizni. Tyto kakaové lusky mají běžně červenou nebo žlutou barvu. Sklizeň se provádí dvakrát ročně a boby se z kakaového lusku musí vyjmout ručně. Uvolněné boby se následně fermentují pět až sedm dní při teplotě 38–50 °C. Fermentací dochází k zamezení klíčení semen, dochází k chemickým a biologickým změnám a snižuje se trpká chuť bobů. V důsledku oxidace tříslovin vzniká červenohnědá barva. Semena se dále suší na obsah vody 6–8 %, a to buď na slunci, nebo v sušárnách.

Následně se boby třídí dle jejich kvality a putují do továren na čokoládu, kde se dále zpracovávají. Kakaové boby se třídí, čistí a poté se praží za teploty 130–150 °C po dobu 10–35 minut. Pražením získávají boby kýžené čokoládové aroma, barvu a také dochází k prasknutí osemení a následnému oddělení zrna. Pražené boby se mohou alkalizovat (odkyselit) uhličitanem draselným, sodným nebo vápenatým. Alkalizací dochází ke zlepšení chuťových vlastností, k tmavšímu zbarvení a zjednodušení získávání kakaového másla. Následně se boby drtí a oddělují se od nich slupky a klíčky. Takové boby jsou připraveny na další proces a tvorbu různých kakaových produktů, jako jsou například kakaová hmota, máslo, prášek nebo čokoláda.

Zajímavosti a recepty

10 zajímavostí o kakau

10 zajímavostí o kakau

03.06.21 | 4233x přečteno | 6 minut

Jak roste kakao?

Jak roste kakao?

25.05.21 | 5296x přečteno | 5 minut

  • Složení kakaová hmota, cukr, kakaový prášek se sníženým obsahem tuku; obsah kakové sušiny nejméně 50,1 %
  • Alergeny Alergeny jsou vyznačeny podtržením. Může obsahovat stopy mléka.
  • Země původu Francie
  • Trvanlivost 3–8 měsíců
  • Skladování do 22 °C s nulovou vlhkostí vzduchu, chraňte před přímým slunečním zářením
  • Balení kovová tuba
  • Úprava prášek
  • Dieta Bez lepku, Bez laktózy
  • Surovina Horká čokoláda
  • Zpracování Prášek
  • Chuť Hořká
  • Barva Hnědá
Makroživiny na 100 g
  • Energetická hodnota na 100 g 2045 kJ / 489 kcal
  • Tuky 26,1 g
  • z toho nasycené mastné kyseliny 16 g
  • Sacharidy 51 g
  • z toho cukry 48 g
  • Vláknina 0 g
  • Bílkoviny 6,8 g
  • Sůl 0,01 g

Hodnocení našich zákazníků

Tento produkt zatím nemá žádné hodnocení.

Prémiové suroviny
Unikátní produkty
Ochutnávky zdarma
Vlastní výroba
6 kamenných prodejen
Ohodnotit produkt zavřít

Hořká 50,1% čokoláda jemně mletá

Recenze musí splňovat tyto podmínky a zobrazí se až po jejím schválení.

* Pole označená hvězdičkou jsou povinná.

Dotaz na produkt zavřít
Načíst
zavřít

Přihlášení pomocí e-mailu

Zapomněli jste heslo?