Ementál lyofilizovaný

205 Kč 178 Kč bez DPH

Zvolte variantu

Křupnu a rozjedu vlnu jemných smetanových tónů a výrazných chutí. Hádáš, že jsem dezert? Samá díra! Ementál jsem, z toho nejlepšího švýcarského mléka. Vždy připraven na tu nejlahodnější svačinu!

          • křupavá textura
          • praktická velikost
          • výrazná chuť a aroma

Detailní informace

80g
Skladem
205 Kč
178 Kč bez DPH

Detailní popis produktu

Ementál lyofilizovaný

Informace a výživové hodnoty 

Švýcarští výrobci zpracovávají mléko na výrobu ementálu převážně z nejbližšího okolí od krav, které se musejí pást na trávě a v zimě se krmí senem. Na jeden bochník je třeba 1 200 litrů mléka, má metrový průměr a váží kolem 80 kilo. Děrovaný sýr se nejdříve dává na šest až osm týdnů do studenějšího sklepa a dalších čtyři až pět měsíců leží v teplejším sklepě, kde také nejvíce zraje. Sýry se musí pravidelně otáčet, aby zrály stejnoměrně. Obracení sýru je pěkná dřina, která se bez pomoci techniky neobejde. Bochník má v první fázi zrání hladký povrch, pak ale dozrává, povrch se začne vrásnit a kroutit díky produkci ikonických děr v ementálu. Mléčná laktóza se totiž mění na oxid uhličitý, který nemůže unikat, a tak vytváří dutiny. Ementál zraje minimálně pět měsíců, dozrávat ovšem může i dva roky. Čím je starší, tím má ostřejší chuť. Náš ementál je navíc lyofilizovaný! Krásně křupe, má smetanovou chuť s kořeněným nádechem vyzrálého sýru. Váš oblíbený sýr si tak můžete užít i na cestách, jako rychlou svačinku nebo něco křupavého na zub ke skleničce vína.

 

5 věcí, které jste o surovině nevěděli

  1. Kolo ementálu je tak velké, že se musí řezat speciálním drátem na sýr.
  2. Originální ementál dozrává nejméně pět měsíců, ale klidně až dva roky.
  3. Vyrábí se bez přidaných chemických látek nebo konzervantů.
  4. Sýr je nepasterizovaný, mléko pochází z kontrolovaných chovů.
  5. Pravý švýcarský ementálvýraznou chuť i aroma, nažloutlou barvu a nespočet děr.

 

 
Poznámka nákupčího

„Proč jsem se rozhodl zařadit tak netradiční surovinu? Čerstvý sýr nevydrží změny teplot a velmi rád se kazí. Lyofilizace z něj udělá trvanlivější surovinu, kterou si můžete vzít i na túru a přidat si ho třeba i do večeře pod širákem. Je tak dostupný kdykoliv a kdekoliv! Tučné suroviny se lyofilizují poměrně špatně. Tuk se nedá zcela vysušit a při špatném zpracování může být produkt gumový a žvýkavý. Naše sýry jsou ale vysušeny naprosto precizně, a díky tomu je ementál křupavý, rozpadá se na jazyku a navíc si zachoval svou specifickou smetanovou vůni i jedinečnou ostrou chuť.“
 
Emental lyofilizovany CZ
 
 
Jak se vyrábí sýr
 
Výroba každého sýru se lehce liší, ať už v druhu mléka, odlišnými teplotami při vaření a zrání nebo v samotné délce výroby. Většina kroků je ale stejných, či velmi podobných. Začíná se pasterizací mléka, poté se přidávají mlékárenské kultury a syřidla (případně kyselina mléčná), které způsobují srážení mléka. Následně se vytvoří tuhá sýřenina a tekutá syrovátka. Vše se zamíchá, aby se velké kousky sýřeniny rozdrolily na malé hrudky. Zvýšením teploty se ze sýřeniny extrahuje ještě více syrovátky, což způsobuje její hutnější strukturu. Sýřenina se následně scedí, formuje a nechává se oschnout. Poté je sýr připraven na zrání, jehož délka se liší v závislosti na jednotlivých druzích sýrů.

 

Tip

Zabalte si tyčinky goudy do našeho sváčonosiče, a mějte je tak stále s sebou! 

Doplňkové parametry

Kategorie: VAŘENÍ A PEČENÍ
Základní specifikace: #oddelovac#
Složení: pasterované mléko, sůl, kvasnice, enzym
Alergeny: Alergeny jsou vyznačeny podtržením. Může obsahovat stopy arašídů a dalších skořápkových plodů, sezamu, lepku, mléka a SO2.
Země původu: EU
Trvanlivost: 3–8 měsíců
Skladování: do 22 °C s nulovou vlhkostí vzduchu, chraňte před přímým slunečním zářením
Balení: plastová dóza
Typ sušení: sušení mrazem
Velikost: -
Úprava: tyčinky
Obchodní třída: -
Odrůda: -
Makroživiny ve 100 g: #oddelovac#
Energetická hodnota: 1532 kJ / 369 kcal
Tuky: 29 g
z toho nasycené mastné kyseliny: 19 g
Sacharidy: 0,5 g
z toho cukry: 0,5 g
Vláknina: -
Bílkoviny: 27 g
Sůl: 0,5 g
Mikroživiny ve 100 g: #oddelovac#
Vápník: -
Železo: -
Hořčík: -
Fosfor: -
Draslík: -
Sodík: -
Zinek: -
Měď: -
Selen: -
Vitamín C: -
Vitamín B6: -

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: