Dýně lyofilizovaná (mrazem sušená) kostičky
Související produkty
Detailní popis produktu
Dýně lyofilizovaná (mrazem sušená) kostičky
Informace a výživové hodnoty
Dýni nepoužíváme jen jako ozdobu na Halloween. Také se z ní dělají oblíbené dýňové polévky, omáčky, pyré nebo se hodí jen tak na gril. Chuťově je příjemně sladká, plná vitamínu C a E, betakarotenu a taktéž je bohatá na vlákninu, což napomáhá k lepšímu trávení. Dýni jsme si nechali mrazem usušit, což jí na chuti a živinách neubralo, akorát se vypařila všechna voda. Také nás těší, že surovina pochází z Česka, takto můžeme podpořit domácí trh a také si zkontrolovat kvalitu dýně před sušením.
5 věcí, které jste o surovině nevěděli
- Všechny živiny, vitamíny a minerální látky jsou zachovány.
- Bez použití fytohormonů, pesticidů nebo jiných chemický látek.
- Bez přídavku cukru a oleje.
- Plné vitamínu C a E, antioxidantů a vlákniny.
- Působí příznivě na trávení, snižuje cholesterol a posiluje imunitní systém.
Složení | 100% dýně |
Alergeny | Alergeny jsou vyznačeny podtržením. Může obsahovat stopy arašídů a dalších skořápkových plodů, sezamu, lepku, mléka a SO2. |
Země původu | Česká republika |
Trvanlivost | 3–8 měsíců |
Skladování | Skladujte do 15 °C s nulovou vlhkostí vzduchu. |
Balení | znovuuzavíratelný ZIP sáček |
Typ sušení | sušení mrazem ve vakuu |
Velikost | nespecifikované |
Úprava | kostičky |
Obchodní třída | nespecifikované |
Odrůda | nespecifikované |
Zatím si na mě nenašel čas, ale určitě sem co nejdříve něco doplní

Jak se dýně suší mrazem?
Lyofilizace neboli sušení mrazem je metoda založená na sublimaci zmrzlé vody při nízké teplotě a tlaku. Právě v takových kontrolovaných podmínkách přestupuje voda z pevného skupenství (ledu) přímo do plynného (pára), aniž by došlo k přeměně na fázi kapalnou (voda). Proto se suroviny hluboko mrazí při teplotách −55 až −100 °C a při tlaku o několik stovek pascalů nižším, než je ten normální – atmosférický. Kdybychom při sušení nezajistili dostatečně nízký tlak, dopadlo by to stejně, jako bychom suroviny vařili při 100 °C – výsledný produkt by se připálil a ztratil veškeré vlastnosti, díky kterým je tak jedinečný.
Tip
Co by to bylo za dýňovou polévku bez dýňových semínek?
Výživové hodnoty | na 100 g |
Energie | 1344 kJ / 320 kcal |
Tuky | 2,0 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 0 g |
Sacharidy | 68 g |
z toho cukry | 17 g |
Vláknina | 18,7 g |
Bílkoviny | 7,0 g |
Sůl | 0 g |
Výživové hodnoty | na 100 g |
Vápník | 247 mg |
Železo | 4,5 mg |
Draslík | 1545 mg |
Sodík | 37,5 mg |
Vitamín C | 15 mg |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.