Vůně Vánoc

vůně vánoc1

Nevím jak vy, ale bez vůně vanilkových rohlíčků a ořechů nejsou Vánoce to pravé ořechové. Arašídy, vlašáky, lískáče, mandle nebo kešu? Všechny tyto ořechy si své místo na vánočním stole už našly, ať už na tajné zobání před štědrovečerní večeří, nebo v dlouhém seznamu cukroví. Co přidat letošním svátkům něco navíc, něco neokoukaného? 

  

Už se znáte s anýzem?

Anýzové cukroví u nás mělo dlouhou tradici, stejně jako v rakouské kuchyni. Během války a období nedostatku pomalu anýz mizel a zůstal jen v podobě čaje, který pomáhá léčit různé zažívací neduhy. Ale věděli jste, že se tlučený prášek z anýzu, někdy i celá semínka, přidávala do těsta? Z takového těsta pak pekly variace sušenek, které se slepovaly krémem, zdobily bílkovou polevou nebo obalovaly v cukru či čokoládě. Špetka koření se také přidávala do kynutého pečiva, čajového pečiva i koláčů, protože anýz je skvělý pomocník na komplikované trávení. Kdo se ale v dnešní době chce tlouct s nepoddajným anýzem, když může mít anýzový extrakt? Stačí tak pár kapek a ušetříte si spoustu starostí! 

Jestli si ale myslíte, že anýz je to samé, jako lékořice nebo badyán, tak vás zklamu. Lékořicový extrakt existuje také, ale ten je získán z dřevnatého lékořicového kořene. Badyán je zavádějící kvůli anglickému názvu “hvězdicový anýz”, ale rostliny nejsou geneticky ani příbuzné, i přes sdílení sloučeniny anetolu, který je nositel charakteristické vůně všech výše zmíněných druhů koření.

Jestli chcete vyzkoušet anýzové sušenky, máme pro vás recept na zkoušku. České kuchařky zjednodušily původně německý recept na Springerle, které můžete znát také jako švýcarské Chräbeli. Časově se zdá být náročný, ale věřte mi, stojí to za to.


anyzove sušenkyAnýzové sušenky

2 vejce

špetku soli

250g moučkového cukru

1 lžíci Kirsche nebo třešňové pálenky

5-10 kapek anýzového extraktu 

300g hladké mouky

Z vajec, soli a cukru vyšleháme v hustý hladký krém. Cukr přidáváme postupně, ať se nám s vejci pěkně spojí. Přidáme pálenku, anýzový extrakt a prosátou mouku vmícháme buď hnětacím nástavcem na stroji, nebo ručně. Hladké těsto necháme přes noc odležet ve fólii v lednici. Druhý den na podmoučeném vále vyválíme plát 4-5mm tenký a můžeme do jeho povrchu zaválet pár anýzových semínek na ozdobu a chuť, kdo ale nerad žvýká anýz, může se semínkům vyhnout. Vybereme oblíbené vykrajovátko a výsledné tvary necháme ještě 12 hodin zaschnout na plechu při pokojové teplotě. Poté upečeme na 150° přibližně 15-20 minut do růžova. Takové sušenky se dají slepovat krémem, polít čokoládou nebo nechat čistě anýzové. Jsou jemné, křupavé a nádherně voňavé!

 

Co kraj, to jiný mlsoun!

Jsou země, které mají konkrétně vánoční období spojené s jinými chutěmi, než jen s ořechy, kokosem a skořicí, jako my. Dominuje u nich převážně peprmint, zázvor, pomeranč, čokoláda nebo javorový sirup. No jo, ale jak vykouzlit peprmintové nebo zázvorové cukroví, aniž byste museli komplikovaně zpracovávat mátu peprnou nebo silný čerstvý zázvor? Jak docílit krásné vůně javorového sirupu, aniž byste museli do těsta vylít celou láhev sirupu? Odpověď je jednoduchá, vyzkoušejte extrakty. Pokud seženete kvalitní, stačí pár kapek a provoní vám celé těsto, krém nebo vánoční koktejl.

 

Zázvor jen do čaje? Kdepak!

Všichni jsme se určitě setkali s klasickými českými zázvorkami, někdy i s kandovaným zázvorem v marokánkách nebo čokoládový dort se zázvorem. Jaké jsou ale další možnosti zázvorových sladkostí? Máte na výběr, můžete použít jen voňavý extrakt, ale také mrazem sušený prášek silný jako noha. Dokonce se můžete obrátit na kandovaného kolegu, který je zase měkký, příjemně nasládlý a dodává skvělou texturu.

zázvor melasa sušenka

Zázvorové sušenky s melasou:

150 g másla

180 g kokosového cukru

100 g melasy

1 vejce

360–400 g hladké mouky

2 lžičky jedlé sody

1/2 lžičky soli

2 lžičky mrazem sušeného zázvoru

1 lžička mleté skořice

100 g sekaného kandovaného zázvoru

Utřete do pěny máslo s cukrem, přidejte vejce a melasu. Smíchejte mouku, sůl, sodu, skořici, zázvor a sekaný kandovaný zázvor a vmíchejte do máslové směsi, vznikne vám vláčné nelepivé těsto. Pokud těsto lepí, přidejte trochu mouky, ale opatrně s ní, ať vám nevysuší těsto a sušenky pak nejsou gumové. Z těsta tvořte kuličky o velikosti vlašského oříšku a jejich vrchní část můžete obalit v krupicovém cukru. Můžete je samozřejmě obalit celé, ale spodní strana sušenek se pak ráda připéká a rychle tmavne. Pečte je na 200°C asi 12 minut, ale nepřesouvejte je, dokud na plechu úplně nevychladnou.

Chtěli byste vyzkoušet i zdravější variantu zázvorového cukroví? I takové máme. Co takhle zázvorové sušenky s mrkví? Můžete je dokonce slepit krémem nebo pomerančovou marmeládou (naše oblíbená varianta) nebo si skvěle sedí s trochou hořké čokolády!

mrkev sušenkaZázvorové sušenky s mrkví:

150 ml olivového oleje

1 vejce

1 větší na jemno strouhaná mrkev

100g třtinového nebo kokosového cukru

300g špaldové mouky

1 lžičku mrazem sušeného zázvoru

Smícháme vejce, olej a nastrouhanou mrkev, přidáme cukr a mouku se zázvorem. Vytvoříte hladké těsto a necháte 30 minut odležet v chladu. Následně ho vyválíte na tenký plát a vykrajujete. Pečte asi 15 minut na 170°C. Můžete sušenky nechat jen tak nebo je slepit či nazdobit. Ať už se rozhodnete pro marmeládu, máslový krém nebo krémový sýr, nemůžete udělat chybu!
 
 
A zázvorové pièce de résistance kterým všem vytřete zrak? Vánoční čokoládový dort s polevou a kandovaným zázvorem! Dort je neskutečně jednoduchý, těsto se smíchá v jedné velké míse, upeče a poleje polevou.
dort125g rozpuštěného másla

3 vejce

15ml silné kávy

125ml podmáslí

150g kokosového cukru

150g hladké mouky

50g kvalitního kakaa

50g jemně sekaného kandovaného zázvoru

1 polévkovou lžíci mrazem sušeného zázvorového prášku

Vše smíchejte do hladkého těsta, nalejte do pečícím papírem vystlané kulaté formy a pečte na 170°C 35-45 minut, vyzkoušejte špejlí, jestli je dort upečený. Abyste zabránili potrhání dortu po pár minutách chladnutí vezměte tenký nůž a odkrojte dort od stěn formy. Dort obraťte dnem nahoru na talíř nebo mřížku, abyste měli rovné dno jako úhledný vrch dortu. Dort nechte kompletně vychladnout a mezi tím si připravte polevu ze 100g hořké čokolády, 15ml kávy (celkem to vychází na jedno espresso), špetku mrazem sušeného zázvoru a 100g šlehačky. Rozpusťte polevu ve vodní lázni, pak ji nechejte v pokojové teplotě vychladnout, dokud nezačne trochu houstnout. Polevu vylejte do středu dortu a stěrkou nebo lžící rozetřete až k okrajům, kde může poleva trochu ztékat. Ozdobte kousky kandovaného zázvoru a šup s tímto mistrovským dílem na slavnostní stůl.

 

Peprmint a cukroví se svěžím dechem!

Notuje si s čokoládou, bílou i hořkou, a dokáže osvěžit i tak sladké věci, jako jsou francouzské makronky. Stačí, když do náplně přidáte pár kapek peprmintového extraktu a necháte chvilku uležet. Dokonce i takové domácí sněhové pusinky nebo marshmallow bonbóny vylepšené o trochu peprmintu vám vykouzlí dětský úsměv na tváři.

Kombinace čokolády a máty je už běžně k dostání i v našich obchodech. Peprmint je nepatrně výraznější, než máta, a v anglosaských zemích rok od roku nabývá na popularitě. Bez čeho nemůže být takový typický britský vánoční stůl? Kořeněné nebo peprmintové čokoládové sušenky Crinkles:

crinkles

230g hořké čokolády

56g másla

2 vejce

100g cukru

1 lžičku peprmintového extraktu

195g hladké mouky, špetku soli a půl lžičky prášku do pečiva

Čokoládu a máslo rozpustíte a necháte zchládnout na pokojovou teplotu. Mezi tím vyšlehejte do pěny vejce a cukr. V tenhle moment můžete přidat vanilkový extrakt, ale my použijeme peprmintový. Podle vaší odvahy můžete přidat půl lžičky až celou lžičku extraktu a lehce vmícháte. V druhé míse promíchejte mouku, špetku soli a prášek do pečiva. K vaječné směsi přidejte vychladlou čokoládu, promíchejte a pak do ní prosajte mouku. Mísu s těstem přetáhněte potravinářskou fólií a nechte přes noc uležet. Druhý den z těsta ručně tvarujte kuličky a ty hned obalte v moučkovém cukru. Skládejte na plech, stačí jen kousek od sebe, sušenky se nerozjedou. Pečte na 160°C 8-10 minut. Kraje sušenky budou pevné, ale střed stále trošku měkký. Nelekněte se, povrch Crinkles vám lehce popraská a přes moučkový cukr bude kakaové těsto krásně vidět.

čokoládové lanýže

Koukáte už nějaký ten pátek po čokoládových lanýžích, ale pořád nevíte, jak na ně a jaký zvolit recept? Pravdou je, že ten nejjednodušší s nejmenším počtem surovin, bývá ten nejlepší.

120g mléčné čokolády

120g hořké čokolády

120g šlehačky

13g másla

Nasekejte čokoládu na menší kousky, přidejte máslo a ohřejte smetanu těsně pod bod varu a nalijte na čokoládu. Rozmíchejte metličkou v hladkou hmotu a přidejte peprmintový, skořicový nebo jiný extrakt dle preferencí. Proč nepoužít koření? Čistě z toho důvodu, že vám změní texturu jinak krásně hladké čokolády a lanýž pak bude drhnout na jazyku. Směs čokolády přikryjte fólií a nechte přes noc vytuhnout a uležet v lednici. Druhý den lžičkou nebo kulatým vykrajovátkem nabírejte menší porce a tvarujte kuličky, které můžete obalit v kakau, drcených oříšcích, kokosu nebo drcených kakaových bobech a prachu z mrazem sušeného ovoce.

 

Zdravé cukroví?

Prahnete spíš po zdravější variantě cukroví? Nic extra přeslazeného, ale zase ne jen banány a pomeranče? Opilé švestky dělávaly už naše babičky. Jde jen o sušené švestky namočené v rumu nebo dobrém vanilkovém likéru, uprostřed je blanšírovaná mandle a celé je to obalené v hořké čokoládě. Pokud ale chcete ještě lepší alternativu, zkuste datle s arašídovým máslem!

medjool máslo

Když vezmete jednu datli Medjool, podélně ji rozříznete, ale ne skrz, vytáhnete pecku a místo ní dáte lžičku dobrého arašídového másla, vznikne vám základ na naprosto senzační a jednoduché cukroví! Datli můžete ozdobit sušenými malinami nebo nasekanými kousky pražených arašídů. Jak jsme na tento recept přišli? Úplně náhodou, když nám datle spadla do sklenice s arašídovým máslem a zjistili jsme, že to chutná skvěle.

U arašídového másla ještě chvilku zůstaneme, protože máme recept na arašídové tyčinky v čokoládě, které můžou s klidem zdobit váš sváteční stůl a připomínat budou jednu nejmenovanou arašídovou tyčinku. 

IMG_4777

Tyčinky se skládají z korpusu, krému a čokoládové polevy. 200g vypeckovaných datlí namočte na půl hodiny do vody. Mezitím si v mixéru umelte ze 100g blanšírovaných mandlí a 150g kokosu mouku a následně přidejte namočené datle. Mixujte, dokud nemáte kompaktní hmotu, ale ne hladkou pastu. Hmotu vtlačte na dno formy, kterou máte vystlanou pečícím papírem nebo fólií. Vyšleháme si krém, na který přijde 200g arašídového másla, dvě lžíce javorového sirupu a tuhá část z jedné konzervy kokosového mléka, která se musí alespoň 12 hodin chladit v lednici, aby se oddělil tuk od vody. Tenkou vrstvu našlehaného krému dáte na korpus, zasypete nakrájenými praženými arašídy a navrstvíte další vrstvou krému. Dáme alespoň na 4 hodiny do mrazáku a následně nakrájíme na tyčinky nebo kostičky. Ve vodní lázni si rozpusťte 100g hořké čokolády, do které můžete po rozpuštění přidat trochu kakaového másla. Proč až nakonec? Kakaové máslo má nižší teplotní bod, kdy se začne rozpouštět a rychleji se zahřívá, takže vám může čokoládu spálit a nakonec srazit v nehezkou suchou hmotu. Polevu si nechte trochu vychladnout na pokojovou teplotu, ať vám nerozpustí krém na tyčinkách a každou z nich pečlivě ponořte a obalte v polevě. Nechte okapat a položte na pečící papír, kde by měla na zmrzlé tyčince poleva zaschnout během minutky nebo dvou. Do polevy můžete najemno nasekat hrst pražených arašídů, nebo jimi tyčinku ozdobit.

Pokud máte rádi cukroví s kandovaným ovocem, ale chcete si cukr z kandování ušetřit na mlsání dalších kousků, zkuste do tradičních věcí jako marokánky, biskupský chlebíček nebo štoly dát drobně nasekané sušené ovoce. Jestli se bojíte a barevnost, tak oranžové mango, temně rudé třešně a červená papaya bude fungovat jako skvělá alternativa. mandle

Když už jsme mluvili o perfektních čokoládových lanýžích, za zmínku stojí i jejich zdravější  raw příbuzní. Už jste zkoušeli datlové cukroví? Stačí vám k tomu jen datle nebo datlová pasta, oříšky a případně semínka, ovocné prášky nebo kokos. Pokud nemáte dost výkonný mixér, namočte si tak hrnek datlí na hodinu do vody. Začněte mixováním hrnku ořechů na mouku, můžete použít mandle, kešu, lískové nebo vlašské ořechy. Postupně přidávejte do mixéru datle, dokud hmota nedrží hezky pospolu. Z té můžete hned tvarovat kuličky nebo placičky a obalovat v čem vás jen napadne nebo také namáčet v čokoládě.

Ať už vsadíte na tradiční nebo netradiční cukroví, nezapomínejte, že si máte svátky také užít. Zapojte děti a rodinu, spoustu cukroví můžou dělat společně. Hoďte shony a stres za hlavu a sedněte si na Štědrý den s těmi, které máte nejraději s velkým talířem cukroví, které jste vyrobili společně.