Vaječné pomazánky

Vaječné pomazánky

 

Vejce je s jarem neodmyslitelně spojené, asi jako skořice se zimou. Co ale teď s tou mísou vajec po Velikonocích? Že tu vajíčkovou pomazánku s majonézou nechcete? My také ne, proto jsme přišli s tipy, jak se těm méně zdravým variantám můžete vyhnout.

Co s vařenými vejci?

Vejce je jeden z nejkvalitnějších zdrojů bílkovin. Bílek neobsahuje žádný tuk ani cholesterol a většina tuku ve žloutku je zdraví prospěšná. Mýtus o “škodlivých tučných vejcích” je už několik let vyvrácen, takže co s nimi?

Sendviče a vajíčkové pomazánky jsou sázka na jistotu. Tím teď nemyslíme ten klasický vajíčkový salát s majonézou ze supermarketu, myslíme tím zdravější varianty pomazánek a především tradiční saláty, jako Cobb nebo Niçoise. Ty si ukuchtíme příště, dnes se vrhneme na svěží pomazánky!

 

 

4toastsvert_alexandraskitchen

Vajíčková pomazánka s cottage sýrem

 

1 balení cottage sýru
3-4 vařená vejce, najemno nasekaná
1-2 lžičky hořčice
sůl a pepř
nasekanou pažitku
naklíčená semínka řeřichy
 
 

Nakrájet, promíchat, ozdobit klíčky a šup s tím na chléb, toast nebo jednohubky!

 

 

Avocado-Egg-Salad-Sandwich-Jar-Of-Lemons-3-765x1148

Vajíčková pomazánka s avokádem

 

1 větší dozrálé avokádo
3-4 vejce, najemno nasekaná
100 g řeckého jogurtu
šalotka nebo jarní cibulka, najemno nasekaná
sůl a pepř
volitelné: najemno nasekané vlašské ořechy
 
 

Nakrájet, promíchat, ozdobit klíčky, případně ořechy a hotovo!

 

Nejen s vařených vajec, ale i z těchto pomazánek můžete udělat sendviče a obložené chleby, jednohubky a kouzelné snídaně, které se Vám jen tak nezají. Můžete je totiž střídat, přidat jinou zeleninu nebo kousek slaniny...