Objednávky odesíláme do 5 pracovních dní, prodejny jsou otevřeny 12:00-18:00, každý všední den. Děkujeme, že jste s námi! Více o situaci zde.

Vitamíny a minerály šesti nejoblíbenějších ořechů

Vitamíny a minerály šesti nejoblíbenějších ořechů

 

84357694_474102766605955_6574791084096880640_n

 100 g ořechů obsahuje lískáč  kešu  pistácie  mandle  vlašák  para_1
 Energetická  hodnota  2525 kJ  2314 kJ 2469 kJ   2593 kJ  2929 kJ  2743 kJ
 Celkové tuky  55,6 g  43,9 g  53 g 56 g   67 g  66,4 g
 Omega-3
DDD 250 mg
 100 mg 62,2 mg  261,8 mg  6 mg  9079 mg  18 mg
 Vitamin A
DDD 800µg
 6 µg -  78,5 µg  0,3 µg  6 µg  -
Vitamin E
DDD 12 mg
15 mg 1 mg 2 mg 26,2 mg 0,7 mg 5,7 mg
 Zinek
DDD 10 mg
 2,4 mg  5,7 mg  2,3 mg  3,1 mg  3,1 mg 4,1 mg 
 Selen
DDD 55µg
2,4 µg  20 µg  9,3 µg  2,5 µg  4,9 µg 1917 µg
 Hořčík
DDD 375 mg
 163 mg  292 mg 120 mg   268 mg  158 g  376 mg
Vápník
DDD 800 mg
114 mg 37 mg   110 mg 264 mg   98 mg  160 mg

 

 

 Energetická hodnota

Údaje o energetických hodnotách by měli sledovat zejména ti z nás, kteří se drží svého nutričního cíle.

Ať je potravina jakkoli zdravá, vždy bude platit základní rovnice, která srovnává energetický příjem (co sníme) a energetický výdej (co spálíme při pohybu i při odpočinku).

Všechny druhy ořechů jsou kvůli vysokému obsahu tuků energeticky bohaté. Měli bychom je tedy konzumovat střídmě, ale zároveň pravidelně, vzhledem k obsahu vitaminů, minerálů a zdravých tuků.

 

i-yunmai-5jctAMjz21A-unsplash 

 

Celkové tuky: není tuk jako tuk!

Aby se člověk mohl stravovat zdravě, musí umět rozlišit typy tuků, které se v potravině vyskytují.

Tučná potravina ještě nemusí být naším strašákem. Může totiž obsahovat zdraví prospěšné polynenasycené mastné kyseliny (známé jako omega-3 a omega-6; nalezneme v oříškách a mořských plodech), případně mononenasycené mastné kyseliny (většina rostlinných olejů) a jako nejméně zdravou variantu nasycené mastné kyseliny (v živočišném tuku).

 

Omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny jsou ze spektra tuků pro člověka nejzdravější. Stačí jich přijmout malé množství, aby tělo ochránily od ucpávání cév a tvorby škodlivého LDL cholesterolu. Často jich ale ve své potravě přijímáme nedostatek.

Pokud tedy máte problém se zvýšeným cholesterolem nebo jednoduše chcete žít zdravě, měli byste se spíše než na redukci konzumace celkových tuků zaměřit na zvýšení konzumace omega-3 mastných kyselin. Co se týče jejich obsahu, v našem žebříčku suverénně vyhrál vlašský ořech.

 

 dessy-dimcheva-sya80OrAkgI-unsplashgregor-moser-QGIJUqnEpCY-unsplash 

 

Vitamin A

 Už na základní škole jsme se učili, že vitamin A je důležitý pro správnou funkci zraku. Tělo si jej vytváří z provitaminu A, který je známý jako betakaroten. Nejvíce betakarotenu je obsaženo v oranžové a zelené zelenině a ovoci (jedná se o barvivo), není tedy divu, že z ořechů nejvíce vitaminu A obsahují právě pistácie.

 

Vitamin E

Vitamin E je důležitým antioxidantem. Chrání naše buňky před stárnutím a navazuje na sebe kyslíkové volné radikály, které jinak v těle narušují buněčné stěny. Pomáhá také při hojení ran a působí preventivně proti rakovinovému bujení.

Vstřebává se do těla společně s tuky, pokud jej tedy přijmete v ořeších, máte jeho vstřebání zaručeno. Pokud ve svém jídelníčku chcete zvýšit přísun vitaminu E, sáhněte po mandlích nebo lískových ořeších. Stačí pouze 50 - 100 g těchto oříšků a pokryjete denní doporučenou dávku. Naopak maximální denní doporučená dávka vitaminu E je až 300 g, předávkování se tedy bát nemusíte.

 

ben-white-4K2lIP0zc_k-unsplash

  

Zinek

Zinek působí v lidském těle jako kofaktor několika enzymů. Podílí se tak na podpoře imunitního systému, syntéze DNA i bílkovin, plodnosti, metabolismu i na mnoha dalších tělních procesech. Jeho příjem je klíčový pro ty, kteří chtějí mít krásnou pokožku, vlasy a nehty a také mít zdravé oči a kosti. Pro doplnění zinku sáhněte po kešu.

 

arnel-hasanovic-2LnzEy4om3U-unsplash

   

Selen

Selen je společně s vitaminem E důležitým antioxidantem. Ovlivňuje imunitní systém, činnost jater, štítné žlázy i pohlavních orgánů.

Ve vyšším množství je pro naše tělo selen toxický. Para ořechy bychom tedy měli jíst pravidelně, ale ve střídmých dávkách (pár kousků denně). Maximální denní doporučená dávka selenu je 70 µg. Pokud jste se ale para ořechů přejedli, tak nezoufejte. Smrtelná dávka je 5 mg na kilogram tělesné hmotnosti, což odpovídá zhruba 15,5 kg para ořechů. A to nesní ani ten největší jedlík!  

 

Hořčík

Hořčík v těle nalezneme uložený ve svalech a kostech. Má vliv na šíření nervového vzruchu a svalovou kontrakci (stah svalu, který je potřebný k jakémukoli pohybu). Jeho dostatečný příjem snižuje únavu, redukuje výskyt křečí a podporuje správnou činnost centrálního nervového systému a svalů. Zároveň také přispívá k iontové rovnováze v nitrobuněčné a mimobuněčné tekutině.

K doplnění hořčíku zobněte para ořechy, případně mandle či kešu.

 bruce-mars-jY-GlbKeTDs-unsplash

  

Vápník

 Základním úložištěm vápníku v našem těle jsou kosti a zuby. Vápník je zodpovědný za jejich správnou stavbu a pevnost. Zvýšenou potřebu vápníku mají zejména mladiství ve vývoji, těhotné ženy a staří lidé, u kterých hrozí řídnutí kostí. Z ořechů v sobě nejvíce vápníku obsahují mandle.

 

A který ořech je TEN NEJ?

Když se podíváte do úvodní tabulky, zjistíte, že každý ořech je TEN NEJ v něčem jiném. Abyste svému tělu dodali všechny tyto potřebné vitaminy, minerály a nutrienty, je nejvhodnější ořechy kombinovat, případně pravidelně střídat. Ideální je každodenní oživení jídelníčku ořechy, a to ve zdravé míře (hrst ořechů denně).

 

Zdroje:

SELFNutritionData, 2018, https://nutritiondata.self.com/