Špenátová polévka

Špenátová polévka

 

Chcete něco rychlého a teplého k obědu? Zároveň něco zdravého, co ovšem nebude jen malá miska zeleniny? Polévka je něco, po čem sáhneme v každém ročním období. Příjemně zasytí a snese spoustu zeleniny. Proč špenátová? Podle nás by měla dostat šanci, zářivě zelenou barvou potěšíte své oči a teplou polévkou plnou vitamínů a minerálních látek zase Vaše zdraví. 

špenátová polévkalžíce másla nebo olivového oleje
1 šalotka, najemno nasekaná
1 větší brambor, oloupaný a nakrájený na kostičky
450 ml zeleninového vývaru
500 ml mléka - kešu mléko je náš favorit!
500 g čerstvého špenátu
kůra z půlky citronu
sůl, pepř a špetka muškátového oříšku
 
volitelné: vařené nebo zastřené vejce, krutony
 
 

Na másle zpěňte šalotku, přidejte česnek, brambor a podlejte vývarem. Přidejte sůl, pepř, muškátový oříšek, kůru z citronu a vařte do změknutí brambor. Podlejte kešu mlékem, které si snadno připravíte doma. Stačí rozmixovat 100 g kešu s 400-500 ml čisté vody do krémové konzistence. Pokud nemáte možnost vyrobit si vlastní oříškové mléko, můžete samozřejmě sáhnout po kupované variantě nebo běžném kravském mléku či jeho alternativě. Nyní přidáte propraný špenát a necháte ho jen rychle zatáhnout v horké polévce. Polévku rozmixujte na krém a na talíři přidejte vejce a krutony. Nebojte se ozdobit polévku květy nebo klíčky! Jíme i očima a i taková polévka si zaslouží být krásné jídlo.