Mrkvový dort

 

Mrkvový dort

 
Svěží, lehký, voňavý, chutný a dokonce zdravý - i takový může být dort! Pamatujete si jen na ty těžké a sladké dorty, které zdravé rozhodně nejsou a přidaná hodnota jsou výčitky svědomí? Tak s tímhle dortem se trápit nemusíte, obsahuje spoustu zeleniny, oříšků a zdravých tuků. Přitom krásně voní i chutná - důkaz, že i zdravé věci jsou k nakousnutí!

 

mrkvovy dort

Suché ingredience 
240 g mouky z vlašských ořechů nebo mandlí
1 lžička sody na pečení
1 lžíce mleté skořice
špetka strouhaného muškátového oříšku
½ lžičky soli
 
Tekuté ingredience
4 velká vejce
60 ml ořechového mléka
70 g rozpuštěného a vlažného kokosového oleje
350 g jemně nastrouhané mrkve
 
Volitelné
hrst rozinek
hrst nasekaných vlašských nebo pekanových ořechů
 
Poleva
250 g mascarpone nebo žervé
1 lžička vanilkové pasty
80-100 g panely nebo xylitolu

 

Recept je na jednu větší formu o průměru 26-28 cm, nebo na dvě menší o průměru 20 cm, ale určitě můžete použít i muffinové košíčky nebo klasický plech.

  1. V první míse si pečlivě promíchejte všechny suché suroviny.

  2. V druhé míse zase ty tekuté. Doporučujeme mít všechny suroviny v pokojové teplotě, jinak se může stát, že ve studených vejcích se Vám rychle ochladí a srazí kokosový olej nebo Vám v opačném případě horký kokosový olej srazí vejce. Mrkev doporučujeme přidat k tekutým surovinám až poté, co je důkladně promícháte.

  3. Teď můžete suché i tekuté suroviny spojit v jedné míse a přidat rozinky nebo ořechy.

  4. Do forem dejte pečící papír, aby se Vám dort lépe vytahoval a rozdělte do nich směs podle počtu a velikostí forem. Pečte v předehřáté troubě na 170 °C. Pokud pečete v jedné velké dortové formě, může to trvat až 45 minut, malá forma a plech zabere asi 25-35 minut. Vždycky vyzkoušejte píchnout špejlí nebo nožem doprostřed dortu, pokud je vytáhnete čisté s pár drobečky, může ven z trouby. Nechte jej ve formě zcela vychladnout a připravte si polevu. 

  5. Mascarpone nebo žervé pokojové teploty míchejte s vanilkou a cukrem, dokud se krystalky zcela nerozpustí. Dokud korpus nevychladne, skladujte polevu v lednici, kde trochu ztuhne. Pak jednoduše natřete na dort a ten ozdobte ořechy, ozdobami z mrkve nebo ovocem.