Jak se vyrábí ovesné vločky bez lepku

 

Jak se vyrábí ovesné vločky bez lepku?

 
Mnozí z nás se v obchodech už určitě setkali  se dvěma druhy vloček a to klasickými ovesnými vločkami a bezlepkovými ovesnými vločkami. Určitě jste se pozastavili nad tím, jak je to možné? Spousta lidí věří, že vločky lepek přirozeně obsahují.  

 obili

Vysvětlení

Jak se tedy ty ovesné bezlepkové vločky vyrábí? O označení na obale nerozhoduje jejich rozdílný způsob výroby, ale způsob jakým se po sklizni s ovsem nakládá. Oves je totiž přirozeně bezlepkovou surovinou! Mnohé potravinářské společnosti však kromě ovsa zpracovávají i jiné obiloviny, které obsahují nežádoucí lepek. Mezi obiloviny, které obsahují lepek, patří: pšenice, žito, ječmen a kříženci těchto rostlin. Takové společnosti, pokud nemají stroje a prostory určené pouze pro práci s bezlepkovým materiálem, nemohou potravinu označovat jako bezlepkovou, protože může dojít ke kontaminaci - od převozu do společnosti, přesunu na výrobní linku, až po balení. Tyto společnosti na obalech uvádějí, že se ve výrobku může nacházet lepek - jinak nazývaný gluten, i když se tam ve skutečnosti může nacházet třeba jen stopově, nebo vůbec. Označování je z důvodu ochrany jak výrobce, tak i spotřebitele.

Podle nařízení Komise (ES) č.41 / 2009 o složení a označování potravin vhodných pro osoby s nesnášenlivostí lepku, musí výrobce zamezit kontaminaci s lepkovými obilovinami jako jsou pšenice, žito, ječmen nebo jejich kříženci, přičemž obsah lepku v produktu nesmí překračovat hodnotu vyšší než 20 mg / kg.
 
oves vločky
 
Oves a jeho zrádný protein. Je tak nebezpečný pro celiaky, jak se říká?
 

V ovsu se nachází protein, který se nazývá avenin. Jeho struktura je podobná lepku, a proto může u citlivých jedinců vyvolávat stejnou alergickou reakci jako lepek. V jedné studii testovali pacienty, kteří přijímali dvakrát denně porci ovesných vloček a u 1 člověka z 10 testovaných, kteří trpí celiakií, došlo k vyvolání alergické reakci. V téže studii 53% účastníků, kteří netrpěli celiakií, mělo příznaky plynatosti a nadýmání místy doprovázeného průjmy. Tato reakce se však nepřipisuje aveninu, ale zvýšenému množství vlákniny.

V ovsu se sice protein avenin nachází, ale není přítomen v takovém množství, aby u lidí s celiakií vyvolával alergickou reakci. U velmi citlivých jedinců k takové situaci může dojít, ale pravděpodobnost je minimální. I přesto je ovesné vločky doporučeno konzumovat, protože jsou díky svému vysokému obsahu vlákniny skvělou potravinou pro zlepšení trávení. Celiatici by měli případnou konzumaci probrat se svým lékařem. Čerstvě diagnostikovaným lidem s celiakií se nedoporučuje konzumace ovsu po dobu půl až jednoho roku.
 

kaše

Co budete snídat zítra? Co takhle ovesnou kaši s ovocem kaki a vlašskými ořechy. Mmm, mmm.