Jak na pesto

 

Jak na pesto

 

Jaro a léto je pro tuhle bylinkovou pastu úplný ráj. Je to svěží a aromatický komponent, který během vteřiny oživí každé jídlo. Má nekonečné možnosti využití a vlastnoručně vyrobené pesto ohromí každou návštěvu. Přitom je to práce na pár minut!

 

nathalie-jolie-Ov4MrW_PWQU-unsplash

 
O pestu už každý z nás snad alespoň jednou určitě slyšel. Jde o směs ořechů, bylinek a oleje, doplněnou tvrdým italským sýrem, jako je Parmezán, Grana Padano nebo Pecorino. Každý ze sýrů nese svou specifickou chuť a slanost, s tím je potřeba počítat. Pro vegany a alergiky na laktózu dodáváme, že to jde samozřejmě i bez sýru, proto je u každého receptu volitelný. 
 

Kvalitní suroviny jsou základ!

Ořechy i bylinky můžete obměňovat dle fantazie, snad každá nať a každá bylinka se dá využít. Zbláznila se vám na zahrádce petržel? Šup s ní do mixéru! S trochou kešu nebo vlašských ořechů máte úžasné pesto na brambory a většinu masitých pokrmů. Mějte však na paměti dva důležité body:alyson-mcphee-yWG-ndhxvqY-unsplash
  • Bylinky musí být čerstvé a proprané - poslední, co chcete jíst, je zvadlá nevonící bylinka s hlínovým popraškem. 

  • Pražený ořech Vám dodá mnohem lepší, výraznější chuť pesta. Stačí vzít nepražené pinie a dát je na pár minut na plech do trouby. V troubě se Vám opraží rovnoměrněji, než na pánvi a budou se méně připalovat. Nechte je však vychladnout, teplé ořechy Vám zničí zelenou barvu pesta!

Jak se vyrábí?

Ořechy si opražte a nechte vychladnout. Sýr nastrouhejte a proprané bylinky lehce osušte. Všechny ingredience strčte do mixéru, v nouzi použijte i tyčový a vše důkladně rozmixujte. Nemělo by to trvat dlouho, čím déle budete mixovat, tím víc se vám směs zahřeje a pesto zhnědne. Ochutnejte, jestli je třeba něco přidat a případně promixujte ještě jednou. V receptu uvádíme 100-150 ml oleje, záleží na vás, jestli chcete pesto spíše husté a našlehané, nebo tekuté jako marinádu. Nebojte se kombinací, vlašský ořech si rozumí s petrželí, pistácie s mátou a arašídy s koriandrem.
 
 
anna-voss-p1yTPLjC8ys-unsplashheather-gill-bYnygX0-YuQ-unsplashamber-engle-lBEDnRid6mA-unsplash

 

Pesto z medvědího česneku a pinií
 
100 g pinií
100 g medvědího česneku
100 - 150 ml olivového oleje
sůl a pepř
volitelné: Parmezán 
Pesto z mrkvové natě a makadamů
 
    100 g makadamů
    60 g čerstvého špenátu
    40 g mrkvové natě 
    1 malý stroužek česneku
    100 - 150 ml olivového oleje
    sůl a pepř
    volitelné: Parmezán
Pesto z ředkvičkových listů a pistácií
 
 100 g ředkvičkových listů
 1 malý stroužek česneku
 100 - 150 ml olivového oleje
 sůl a pepř
 volitelné: Parmezán

Co s ním?

Nejen, že jej můžete přidat tradičně do těstovin, noků, na maso a pečenou zeleninu, ale fantastické je také místo dresinku v salátech, na opečený chléb, do domácího pečiva, polévek, sendvičů...

Přestože jsou všechny vyjmenované varianty senzační, máme pro Vás dva naše nejoblíbenější recepty, ze kterých máte krásný sobotní oběd na terase.

louis-hansel-shotsoflouis-C5YnAXEEZS0-unsplash augustine-fou-0bk50mbWZTg-unsplash eaters-collective-12eHC6FxPyg-unsplash

Těstovinový salát 

Doporučujeme vyzkoušet naši řadu vegan proteinových těstovin, stačí je jen uvařit, promíchat s pestem a přidat zeleninu. Jelikož těstoviny obsahují protein, není nutné vymýšlet úpravu masa a udělají tak radost nejen veganům. Pro fajnšmekry se dá salát doplnit sýrem feta nebo Parmezánem a dá se jíst teplý i studený, doma nebo v práci.

Hrášková polévka s ředkvičkovým pestem

Tato polévka je rychlá a nenáročná, stačí mít všechny ingredience doma v lednici či mrazáku. Základem je trocha cibule a stroužek česneku osmahlé na olivovém oleji. Přidáte mražený hrášek a ohřátý zeleninový vývar. Dochutíte solí, pepřem a pár lístky máty. Stačí dva až tři a dodají polévce svěžest. Vývar přidejte opravdu horký, ať se Vám hrášek nevaří dlouho a nezhnědne, stačí mu pár minut. Polévku rozmixujte na krém a na talíři ji dozdobte plátky ředkviček a pestem. Kdo má rád jemnější polévku, může přidat jogurt nebo trochu smetany, ale polévka je perfektní i tak!

Tak co? Jaké pesto vyzkoušíte Vy?