Čokoláda a její druhy

Tak kterou? Hořkou, mléčnou či bílou? Přinášíme detailní náhled na Vaše oblíbené sladkosti.
 
 
Věděli jste, že čokoláda je prospěšná pro náš krevní oběh a tedy i pro srdce? Je to pravda! Samozřejmě, že ne každá. V této sladké mlsanici najdete zdravé antioxidanty - flavoidy, které mají příznivé účinky na Vaše srdce. Prozradíme Vám tajemství díky kterým si budete moci vybrat tu nejlepší!
 
 
 
Flavonoidy:
 

- kontrolují cholesterol

- snižují krevní tlak

- snižují riziko krevních sraženin

- podporují hojení ran

- zlepšují cirkulaci krve

 
 
 
Tato je pro Vás nejlepší nakolik je nejméně zpracována a obsahuje nejvíce flavoidů z kakaových bobů. Musí obsahovat minimálně 35% kakaa aby byla klasifikována jako tmavá. Určitě v ní najdete i kakaové máslo - přírodní tuk z kakaových bobů, cukr, mléko (občas), dochucovadla či emulgátory.
 
Čím víc kakaa, tím lépe (70-85%). Vhodné je kupovat hořkou čokoládu s ořechy či sušeným ovocem, ne s náplní. Je zdrojem magnézia, železa, vápníku, draslíku a nějakých vitamínů. Doporučená denní dávka je 1 oz = 28,4 gramů, ale nezapomínejte i na pohyb.
 
Svět plodů Vám nabízí různé druhy hořké čokolády. TOP je naše belgická vegan 71,5% čokoláda.
 
                                                                          Hořká čokoláda image
 
Správa potravin a léčiv nedovoluje, aby měla mléčná čokoláda méně než 10% obsahu kakaa a 12% sušeného mléka. Jako u hořké čokolády, i zde se nachází kakaové máslo, cukr, mléko, dochucovadla a emulgátory.
 
Doporučujeme jíst v menším množství, protože obsahuje více cukru. Vždy pozorně čtěte, co obsahuje. Najdete v ní draslík a stopové množství vitamínů.
 
Svět plodů Vám nabízí různé druhy mléčne čokolády. Naše čokoláda Chiara má až 33% obsah kakaa!
                                                      chiara
 
Běžný poměr je 20% a více kakaového másla a 55% cukru. Ostatní procenta tvoří tuhá mléčná látka, lecitin, vanilka a jiné dochucovadla. Milovníci bílé čokolády pozor, neměli byste ji konzumovat až tak často, v podstatě ji tvoří jen tuk a cukr.
 
Svět plodů Vám nabízí bílou čokoládu Edelweiss, která má až 30% kakaového másla a pouze 36% cukru.
 
 
                                                      3384
 
TIP
 
Na pečení je vhodná čokoláda 100% tvořena z kakaa. Je velmi hořká a neslazená. Můžete využít na pečení místo běžně používané čokolády, udělat si horký nápoj z hořké čokolády, přidat do smoothie či kávy.
 
 
 
Abychom to shrnuli, nejpříznivější pro Vaše srdce je hořká čokoláda (70% +). Mlsejte v malém množství, 100 g čokolády může mít až 500 kalorií.
 
 
Zdroj: Cleveland Clinic