Co jsou vlastně prémiové suroviny

Co jsou vlastně prémiové suroviny a kde se u nás berou?

Nákup má u nás na starost Tomáš, spoluzakladatel firmy. Nákupčím je už deset let - první byly 3D brýle, solární hračky nebo létající žraloci na helium. Ano, takové věci vážně existují! Kluci ale chtěli dělat něco smysluplnějšího, něco, co by mohli dělat do konce života. A tak se pustili do prémiových surovin z celého světa. Jestli si myslíte, že je to jednoduché jako objednat podezřele výhodné zboží z Aliexpressu, zklamu Vás, je to mnohem komplikovanější.

Ze začátku jsme suroviny odebírali od českých dodavatelů a distributorů. Pokaždé jsme však dostali trochu jiné zboží a kvalita také nebyla stabilní. Řekli jsme si, že touhle cestou jít nechceme. Prioritou je pro nás kvalita, kterou posuzujeme podle obchodní třídy, země původu, složení a chuti suroviny. A jak tahle trnitější cesta vypadá?

Jak probíhá nákup

Prvním krokem je  pečlivý průzkum trhu, který probíhá buď přes internet nebo na veletrzích. Pravidelně jezdíme na největší světové veletrhy potravin v oboru - Sial, Paris a Biofach, Norimberk. Je běžnou skutečností, že Vám na běžný mail s předmětem “Objednám” nikdo neodpoví. Práce je to zdlouhavá a ne vždy přináší výsledek. Před každou objednávkou nových produktů se snažíme zajistit vzorky, jelikož dodavatelé nabízí odběr v opravdu velkých objemech, což může být občas problém. Přeci jen, co s tunou neodzkoušeného kešu, které by neuspokojilo naše rozmazlené jazýčky?

Podle čeho vybíráme dodavatele?

U všech druhů surovin máme stejné priority, podle kterých se nákup řídí. Stálost kvality je pro nás ten nejdůležitější předpoklad k navázání obchodní spolupráce.

Dalším faktorem je dostupnost informací. Dodavatel musí vědět,  co prodává  a mít veškeré aktuální dokumenty k surovinám - specifikace, laboratorní rozbory a certifikáty. 

Důležité je také skladové a výrobní zázemí, abychom se přesvědčili, že pracují v čistotě a v pořádku. S dodavateli preferujeme osobní kontakt a s těmi největšími se pak pravidelně setkáváme. 

Důležité je také zařídit celoroční kontrakt (smlouvu) na klíčové suroviny, jako je třeba kešu, mandle, para nebo pistácie. Kontraktem si zajístíme nejen množství suroviny, která by jinak nemusela být dostupná celý rok, ale také pevnou cenu, stálou kvalitu a dokonce čerstvost. Zaplacené zboží si totiž po částech necháváme posílat celý rok, a tak nemusíme čekat na evropské distributory, kteří primárně vyskladní staré zásoby, někdy i rok uleželých ořechů. Tento postup zaručí pokaždé čerstvou surovinu přímo od dodavatele a minimalizuje výskyt kazového a starého zboží.

Proč nebereme zboží přímo od drobných farmářů? Drobní farmáři mají menší produkci a nevyplatí se jim prodávat takzvaně na vlastní triko. Nejsou schopni surovinu manuálně roztřídit do tříd a mechanická třídička je pro ně příliš nákladná. Raději většinu úrody prodají a nechají tuhle práci, včetně všech obchodních starostí na velkých zkušených dodavatelích. 

Dlouhá cesta na pult

V tento moment nakupujeme 70% zboží ze zahraničí a 30% z Česka a Slovenska. Je to kvůli tomu, že třeba české meruňky jsme sušit zkoušeli, ale nejsou tak sladké a chuťově výrazné, jako ty Turecké a navíc by cena byla neúměrně vysoká.

Jak vypadá cesta produktu ze zahraničí? Každý ořech a každé ovoce dozraje ve své domovině a sklízí se až plně vyzrálé plody. Ty následně projdou tříděním kvality, kde se oddělí jednotlivé jakostní třídy. K tomu se váže značení velikostí. Ne, opravdu neexistují stromy, které plodí jen ty největší kešu, to by přece nikdo nepěstoval žádné jiné. Ořechy se sbírají, čistí a pak projdou tříděním dle velikostí. Pokud chceme tunu nejvyšší třídy, tedy největších kešu, což je WW180 (whole white = celá jádra vysoké bělosti,180 ks na 454 g), je třeba vytřídit osm tun standardní suroviny. Následně se produkt pečlivě zabalí a veze se trajektem do jednoho ze dvou evropských přístavišť - Hamburk nebo Rotterdam. V tento moment máme zboží již zaplacené, proclené a schválené veterinární správou. V těchto přístavech probíhají i laboratorní zkoušky certifikovanými společnostmi, které drží nejvyšší evropské standardy. Odtud nám pak objednávku doručí na sklad do Břidličné, kde ještě sami zkontrolujeme slíbenou kvalitu, bezchybnost zboží a jeho chuť. Celý tým se sejde nad novým balíkem, pomalu a poctivě pokřoupe pár ořechů a pokud projde důmyslnou kontrolou dvojitého “hmm”, které ocení produkt na fakt skvělý, jde do prodeje. Pokud nám zboží přijede poškozené - žluklé, polámané, napadené plísní nebo parazitem, špatná jakost nebo druh, ihned se vrací, protože takové suroviny ani nebalíme.

Po obdržení zboží nám dodavatelé zasílají fakturu a potvrzenou specifikaci produktu, ke které vyžadujeme i laboratorní testy. U těch se zaměřujeme na hladinu těžkých kovů, plísní a na výskyt bakterií. V současnosti pracujeme i na rozšířené specifikaci makro a mikro živin, které by nám měl dodavatel vždy poskytnout. 

Co je pro nás prémiová surovina?

Taková surovina, kterou jste nikde jinde na českém trhu neochutnali. Takový kus, který je vzhledově dokonalý, chuťově bez chyby, nemá žádné vady a u něhož se pyšníme, že Vám jej můžeme dát ochutnat. Nechceme průměrný produkt za průměrnou cenu, chceme jen to nejlepší, co jsou nám dodavatelé schopni poslat, aniž bychom Vás přivedli k bankrotu. Není nutné smířit se s obyčejným standardním produktem, když můžete mít za podobnou někdy i stejnou cenu něco, z čeho si sednete na zadek. 

Tak co? Zkusíte ty obří kešu? Šušká se, že skladem budou na začátku dubna.