45 minut
5 porcí
Co budete potřebovat?
Na krém:
- 450–500 g předvařené řepy
- 1 cibuli
- 750–900 ml zeleninového vývaru
- 2 dcl pomerančové šťávy
- ½ lžičky pomerančových kousků
- lžičku lyo prášku z česneku
- lžičku lyo prášku ze zázvoru
- špetku rozmarýnu
- sůl a pepř
- olej
Na ozdobu:
- 30 g směsi konopných semínek, dýňových semínek a pinií
- jedlé květy
- olivový olej
Postup
Předem si připravíme zeleninový vývar a předvaříme řepu. Cibuli a řepu nakrájíme na menší kousky a osmahneme v hrnci s trochou oleje. Až cibule změkne, zalijeme ji spolu s řepou vývarem, lehce osolíme a necháme asi 10 minut vařit.
Nakonec řepovou polévku ochutíme pomerančovou šťávou, lyofilizovaným práškem z česneku a zázvoru, lyofilizovaným rozmarýnem a podle chuti opepříme. Když použijete místo sušeného koření to lyofilizované, provoníte své jídlo mnohem víc. Navíc – díky sušení mrazem si koření zachovalo daleko více živin než to sušené teplem!
Polévku vymixujeme tyčovým mixérem, až se z ní stane hladký krém. Na závěr ji ozdobíme opraženými semínky – využít můžete konopná, dýňová nebo pinie. Pražte je nasucho a jen chvíli, než se rozvoní na pánvi. Na závěr polévku ještě posypte jedlými květy a zakápněte olivovým olejem. Mňam!