90 minut
30–35 kusů
Co budete potřebovat?
Na těsto:
- 100 g hladké mouky
- 70 g mletých pistácií nebo mandlí
- 50 g cukr moučka
- 100 g nastrouhaného másla
- citronovou kůru
- 2 žloutky
Na obalení:
- 20 g vanilkový nebo moučkový cukr
Na ozdobu:
Postup
V mlýnku si pomeleme ořechy, pro ozvláštnění doporučujeme mandle nebo pistácie. Nejlepší jsou ty blanšírované, těsto pak bude krásně jemné a nebudou v něm drsné kousky slupek. V míse si smícháme sypké ingredience: mouku, cukr a citronovou kůru a také pomleté ořechy. Následně přidáme máslo a z těsta uděláme drobenku, do které přidáme žloutky. Ze směsi zpracujeme měkké těsto, které dáme na chvíli vychladit.
Nemusíte se bát těsto nechat v chladnu déle. Těsto je velmi poddajné a při manipulaci v pokojové teplotě se s ním vyplatí pracovat spíše rychleji – absorbuje teplo z vašich rukou, a pokud ho zahřejete příliš, bude se lepit a roztékat.
Až je těsto dostatečně odpočaté, rozdělíme ho na 4 díly, z nichž vyválíme hady. Ty pak rozdělíme nožíkem na malé kousky, ze kterých tvarujeme rohlíčky. Ty rozprostřeme na pečicí papír a dáme do předehřáté trouby.
Pokud se nám rohlíčky nedaří tvarovat v ruce, můžeme použít mlýnek s vhodným nástavcem. Pak už stačí jen tyčinky zakroutit. Rohlíčky budou krásně nadýchané a budou se propékat rovnoměrně!
Pečeme na 170 °C asi 10 minut. Rohlíčky po vytažení musí být stále světlé, bedlivě je proto hlídejte! Po vytažení z trouby ještě teplé rohlíčky obalujeme v moučkovém nebo vanilkovém cukru. Musíme být opatrní, snadno se stane, že se křehké rohlíčky nechtěně přelomí. Pro dokonalou vánoční vůni můžeme obalit rohlíčky i ve vanilkovém cukru. Zapomeňte však na levné vanilinové náhražky, pravé vanilce se nic nevyrovná. Mmm, cítíte tu vůni?
Tip!
Pokud chceme rohlíčky ještě něčím dozdobit, můžeme je namočit v čokoládě a ještě teplé je ozdobit jedlými květy nebo nasekanými oříšky.