Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žádné zboží.

Pistáciové a mandlové rohlíčky

ve čtvrtek 14. 1. | 136x přečteno


Bez vanilkových rohlíčků si málokdo umí představit Vánoce. I z tohoto klasického cukroví ale můžete vykouzlit dobrotu, na kterou budou o půlnoci chodit všichni mlsouni z okolí. Pojďte se s námi podívat na trošku netradiční recept – pistáciové a mandlové rohlíčky. 

Sdílet



Pistáciové a mandlové rohlíčky
90 minut
30–35 kusů

Co budete potřebovat?

Na těsto:

Na obalení:

  • 20 g vanilkový nebo moučkový cukr

Na ozdobu:

Postup

V mlýnku si pomeleme ořechy, pro ozvláštnění doporučujeme mandle nebo pistácie. Nejlepší jsou ty blanšírované, těsto pak bude krásně jemné a nebudou v něm drsné kousky slupek. V míse si smícháme sypké ingredience: mouku, cukr a citronovou kůru a také pomleté ořechy. Následně přidáme máslo a z těsta uděláme drobenku, do které přidáme žloutky. Ze směsi zpracujeme měkké těsto, které dáme na chvíli vychladit. 

Nemusíte se bát těsto nechat v chladnu déle. Těsto je velmi poddajné a při manipulaci v pokojové teplotě se s ním vyplatí pracovat spíše rychleji – absorbuje teplo z vašich rukou, a pokud ho zahřejete příliš, bude se lepit a roztékat.

Až je těsto dostatečně odpočaté, rozdělíme ho na 4 díly, z nichž vyválíme hady. Ty pak rozdělíme nožíkem na malé kousky, ze kterých tvarujeme rohlíčky. Ty rozprostřeme na pečicí papír a dáme do předehřáté trouby.

Pokud se nám rohlíčky nedaří tvarovat v ruce, můžeme použít mlýnek s vhodným nástavcem. Pak už stačí jen tyčinky zakroutit. Rohlíčky budou krásně nadýchané a budou se propékat rovnoměrně!

Pečeme na 170 °C asi 10 minut. Rohlíčky po vytažení musí být stále světlé, bedlivě je proto hlídejte! Po vytažení z trouby ještě teplé rohlíčky obalujeme v moučkovém nebo vanilkovém cukru. Musíme být opatrní, snadno se stane, že se křehké rohlíčky nechtěně přelomí. Pro dokonalou vánoční vůni můžeme obalit rohlíčky i ve vanilkovém cukru. Zapomeňte však na levné vanilinové náhražky, pravé vanilce se nic nevyrovná. Mmm, cítíte tu vůni?

Tip!

Pokud chceme rohlíčky ještě něčím dozdobit, můžeme je namočit v čokoládě a ještě teplé je ozdobit jedlými květy nebo nasekanými oříšky.


Načítám

Čtěte také

Líbí se Vám článek?

Přihlaste se k odběru a dostávejte další zajímavé články do e-mailu každý týden.

Odebírat

Kam dále?

zavřít

Přihlášení pomocí e-mailu

Zapomněli jste heslo?