Ingredience
Na roládu:
- 4 vejce
- 125 g třtinového cukru
- 80 g pistáciové mouky
- 80 g hladké mouky
- 3 lžíce oleje
- 3 lžíce vody
- sůl
- ½ lžičky vanilky
Postup
Tento dezert je láska na první pohled! Kombinace nadýchaného těsta, pistácií, ruby čokolády a sladkých jahod Vás zaručeně okouzlí. Pusťte se do přípravy a překvapte své blízké něčím opravdu výjimečným.
Předchystání krému
Krém si připravte ideálně den předem. Zahřejte smetanu, přidejte ruby čokoládu a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Směs nechte vychladnout a dejte ji přes noc do lednice.

Příprava rolády
Začněte tím, že oddělíte žloutky od bílků. Z bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh. Postupně přisypávejte třtinový cukr a vanilku a dál šlehejte, dokud směs nebude krásně lesklá. Přidejte žloutky, olej a vodu a jemně promíchejte. Nakonec zlehka zapracujte pistáciovou a hladkou mouku.
Předehřejte troubu na 160 °C a plech vyložte pečicím papírem. Těsto rovnoměrně rozetřete a pečte přibližně 15–20 minut, dokud povrch nebude zlatavý.
Ještě teplou roládu zarolujte i s papírem a přikryjte čistou utěrkou. Nechte ji takto vychladnout – tím získá krásný tvar.



Dokončení krému
Vyndejte vychlazenou směs z lednice a na nízký stupeň šlehačku vyšlehejte, dokud nezhoustne. Přidejte mascarpone a došlehejte do tuhého krému.
Rozbalte roládu a rovnoměrně ji potřete krémem, ale poslední 2–3 cm nechte volné. Na krém poskládejte lyofilizované jahody a roládu opatrně zarolujte zpět.
Dozdobení rolády
Potřete roládu rozpuštěnou ruby čokoládou a dozdobte ji podle fantazie – skvěle se hodí preclíky v čokoládě, lyofilizované jahody nebo třeba mandle v hořké čokoládě s malinami.
Hotovo! Teď už stačí jen nakrájet a naservírovat. Tento dezert bude hvězdou každé valentýnské oslavy.