30 minut
8–12 lívanců
bez lepku
Co budete potřebovat?
Na lívance ze špaldové mouky:
- 100 g najemno nastrouhané mrkve
- 1 vejce
- 70 g hustého bílého jogurtu
- 2 lžíce čekankového sirupu
- nastrouhaná citronová kůra nebo lžička citronového pudru (můžete nahradit i pomerančovým)
- 60 g jemných ovesných vloček
- 40 g špaldové celozrnné mouky hladké
- špetka soli
- ½ lžičky skořice nebo kapka skořicového extraktu
- 1 menší lžička kypřicího prášku do pečiva
- kokosový olej na smažení
Na bezlepkové lívance:
- 100 g najemno nastrouhané mrkve
- 1 vejce
- 70 g hustého bílého jogurtu
- 50 ml vody nebo mléka
- 2 lžíce čekankového sirupu
- nastrouhaná citronová kůra nebo lžička citronového pudru (můžete nahradit i pomerančovým)
- 60 g bezlepkových ovesných vloček
- 110 g rýžové mouky
- ½ lžičky skořice nebo kapka skořicového extraktu
- špetka soli
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- kokosový olej na smažení
Na dozdobení:
- tvaroh
- javorový nebo čekankový sirup
- najemno nasekané lískové oříšky (množství podle chuti)
- troška vanilkového extraktu
- ovoce podle chuti
Postup (stejný pro obě varianty):
Nastrouhanou mrkev, vejce, jogurt (popř. mléko), čekankový sirup a citronovou kůru nebo pudr dobře prošlehejte. Přidejte ovesné vločky, mouku, skořici, špetku soli a kypřicí prášek a míchejte, dokud se ingredience důkladně nepropojí. Vznikne vám hustější těsto, které by se na pánvi nemělo roztékat.
Rozehřátý lívanečník (nebo pánev) potřete trochou kokosového oleje a do každého důlku rozetřete po lžíci těsta. Pozvolna smažte lívance z obou stran (cca po 3 minutách).
Před podáváním prošlehejte tvaroh se sirupem, oříšky nasekanými na jemno a vanilkovým extraktem. Mrkvové lívance servírujte s oblíbeným ovocem.
Recept a foto: @zdrave_zivena