60 minut
asi 20 kusů
Co budete potřebovat?
Na makronky:
- 100 g odleželých bílků
- 100 g krupicového cukru
- 90 g mandlové mouky
- 100 g moučkového cukru
- 10 g pomerančového pudru
- oranžové gelové barvivo – nemusí být
Na náplň:
- 200 g pomerančové čokolády
- 100 g smetany ke šlehání
- 20 g másla
Postup
Začněte s přípravou korpusů. Bílky smíchejte s krupicovým cukrem ve velké míse a ve vodní lázni pomalu zahřívejte do teploty 50 stupňů, tu změřte potravinovým teploměrem. Směs by měla lehce zbělat, být tekutá a cukr by se v bílcích měl zcela rozpustit – to poznáte tak, že pokud promnete směs mezi prsty, bude zcela hladká.
Jakmile má směs 50 stupňů, odstavte ji z vodní lázně a začněte na nejvyšší otáčky v robotu šlehat. Šlehejte cca 10 minut, dokud není sníh opravdu lesklý a tak hustý, že z metličky nepůjde téměř oklepat. Na konci šlehání by sníh i mísa měly mít pokojvou teplotu. Nakonec jen krátce zašlehejte oranžové barvivo.
Zatímco se šlehají bílky, promixujte mandlovou mouku spolu s moučkovým cukrem a pomerančovým pudrem, aby byla směs co možná nejjemnější. Prosejte ji přes jemné sítko k našlehaným a obarvený bílkům. Nyní ji do směsi zapracujte krouživými pohyby. Vždy stěrkou dvakrát obtočte mísu a jednou či dvakrát středem těsta. Hlavním cílem je rozbít veškeré vzduchové bubliny, které se v bílkách vytvořily během šlehání. Nejprve se vám může zdát, že se mandlová směs do bílků nikdy nezapracuje, ale musíte vydržet! Zapracování do správné konzistence trvá cca 5 minut. Tu poznáte tak, že směsí, která vám stéká ze stěrky, jste schopni udělat číslici 8 bez toho, aniž by se vám těsto trhalo.
Jakmile je směs hotová, přendejte ji do cukrářského pytlíku s kulatou špičkou a velký plech vystelte pečicím papírem tak, aby nebyl nikde nadzvednutý či pomuchlaný. Můžete také použít podložku na makronky. Začněte stříkat jednotlivé makronky, pytlík držte kolmo k plechu v jedné poloze, nedělejte krouživý pohyb. Snažte se, aby byly veškeré kusy stejně velké.
Nyní s plechem párkrát bouchněte o linku, abyste z makronek dostali všechny vzduchové bublinky a nechte je ne plechu zaschnout cca 20 minut. Zaschlé makronky poznáte tak, že když se jich lehce dotknete prstem, neměly by už lepit.
Pečte v předehřáté troubě na 150 C° cca 18 minut, každá trouba peče trošku jinak. Pokud používáte podložku na makronky, pečte je asi o 3 minuty déle. To, že jsou již upečené, poznáte tak, že když jednu jemně nadzvednete z plechu, měl by pod ní zůstat čistý pečicí papír. Pokud je na něm ještě trocha směsi, nejsou dodělané. Správně upečené makronky by měly mít pověstný prstýnek okolo, být tvrdé na povrchu a zespoda naopak měkké.
Jakmile jsou makronky upečené, připravte náplň. Pomerančovou čokoládu nasypte do misky a přidejte máslo. Smetanu začněte pomalu zahřívat, jakmile se na ní objeví první bublinky, stáhněte ji z plotny a ihned přelijte přes čokoládu a máslo. Směs nechte stát cca 2 minuty, poté rozmíchejte do hladké omáčky.
Dejte náplň ztuhnout do lednice asi na hodinu – každých 15 minut promíchejte, aby ztuhla rovnoměrně.
Ztuhlou náplň přendejte do cukrářského sáčku s kulatou špičkou a naplňte makronky. Slepte druhou částí a nechte odležet v lednici alespoň 2 hodiny. Před podáváním nechte makronky 30 minut při pokojové teplotě.
Recept a foto: @lzickacukru