👉 PRODLOUŽENO! Sleva 200 Kč nad 1 500 Kč s kódem: SLEVA200 🔥 DOPRAVA ZDARMA do výdejních míst PPL od 500 Kč 🚚💨

Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žádné zboží.

Pomerančové makronky

ve čtvrtek 21. 9. | 7860x přečteno


Pomerančové makronky vás nadchnou svou svěží ovocnou chutí! Že vás pečení domácích makronek vždycky odrazovalo? Nebojte se, s receptem od Markéty (lzickacukru) to zvládnete levou zadní. Připravila si pro vás podrobný návod, podle kterého se vám domácí makronky zaručeně povedou.

Sdílet



Pomerančové makronky
60 minut
asi 20 kusů

Co budete potřebovat?

Na makronky:

Na náplň:

Postup

Začněte s přípravou korpusů. Bílky smíchejte s krupicovým cukrem ve velké míse a ve vodní lázni pomalu zahřívejte do teploty 50 stupňů, tu změřte potravinovým teploměrem. Směs by měla lehce zbělat, být tekutá a cukr by se v bílcích měl zcela rozpustit – to poznáte tak, že pokud promnete směs mezi prsty, bude zcela hladká. 

Jakmile má směs 50 stupňů, odstavte ji z vodní lázně a začněte na nejvyšší otáčky v robotu šlehat. Šlehejte cca 10 minut, dokud není sníh opravdu lesklý a tak hustý, že z metličky nepůjde téměř oklepat. Na konci šlehání by sníh i mísa měly mít pokojvou teplotu. Nakonec jen krátce zašlehejte oranžové barvivo

Zatímco se šlehají bílky, promixujte mandlovou mouku spolu s moučkovým cukrem a pomerančovým pudrem, aby byla směs co možná nejjemnější. Prosejte ji přes jemné sítko k našlehaným a obarvený bílkům. Nyní ji do směsi zapracujte krouživými pohyby. Vždy stěrkou dvakrát obtočte mísu a jednou či dvakrát středem těsta. Hlavním cílem je rozbít veškeré vzduchové bubliny, které se v bílkách vytvořily během šlehání. Nejprve se vám může zdát, že se mandlová směs do bílků nikdy nezapracuje, ale musíte vydržet! Zapracování do správné konzistence trvá cca 5 minut. Tu poznáte tak, že směsí, která vám stéká ze stěrky, jste schopni udělat číslici 8 bez toho, aniž by se vám těsto trhalo. 

pomerančové makronky

Jakmile je směs hotová, přendejte ji do cukrářského pytlíku s kulatou špičkou a velký plech vystelte pečicím papírem tak, aby nebyl nikde nadzvednutý či pomuchlaný. Můžete také použít podložku na makronky. Začněte stříkat jednotlivé makronky, pytlík držte kolmo k plechu v jedné poloze, nedělejte krouživý pohyb. Snažte se, aby byly veškeré kusy stejně velké.

Nyní s plechem párkrát bouchněte o linku, abyste z makronek dostali všechny vzduchové bublinky a nechte je ne plechu zaschnout cca 20 minut. Zaschlé makronky poznáte tak, že když se jich lehce dotknete prstem, neměly by už lepit.

Pečte v předehřáté troubě na 150 C° cca 18 minut, každá trouba peče trošku jinak. Pokud používáte podložku na makronky, pečte je asi o 3 minuty déle. To, že jsou již upečené, poznáte tak, že když jednu jemně nadzvednete z plechu, měl by pod ní zůstat čistý pečicí papír. Pokud je na něm ještě trocha směsi, nejsou dodělané. Správně upečené makronky by měly mít pověstný prstýnek okolo, být tvrdé na povrchu a zespoda naopak měkké.

Jakmile jsou makronky upečené, připravte náplň. Pomerančovou čokoládu nasypte do misky a přidejte máslo. Smetanu začněte pomalu zahřívat, jakmile se na ní objeví první bublinky, stáhněte ji z plotny a ihned přelijte přes čokoládu a máslo. Směs nechte stát cca 2 minuty, poté rozmíchejte do hladké omáčky. 

Dejte náplň ztuhnout do lednice asi na hodinu – každých 15 minut promíchejte, aby ztuhla rovnoměrně. 

Ztuhlou náplň přendejte do cukrářského sáčku s kulatou špičkou a naplňte makronky. Slepte druhou částí a nechte odležet v lednici alespoň 2 hodiny. Před podáváním nechte makronky 30 minut při pokojové teplotě. 

Recept a foto:  @lzickacukru

Ochucené čokopecičky na krémovou ganache:

Čtěte také

Líbí se Vám článek?

Přihlaste se k odběru a dostávejte další zajímavé články do e-mailu každý týden.

Odebírat

Kam dále?

zavřít

Přihlášení pomocí e-mailu

Zapomněli jste heslo?