20 minut +
40 minut pečení
10–12 porcí
rychlovka
Co budete potřebovat?
Na náplň:
- 1 kg vypeckovaných třešní
- 30 g javorového sirupu
- 20 g rumu
- lžičku vanilkové pasty
- 50 g kokosového cukru
- půl lžičky mleté skořice
- lžičku škrobu
- 30 g hladké mouky
Na drobenku:
- 100 g másla
- 70 g ovesných vloček
- 45 g mandlových plátků
- 40 g mandlové mouky
- 80 g kokosového cukru
- 100 g hladké mouky
- lžíci vanilkového extraktu
Postup
Troubu předehřejte na 180 °C a koláčovou formu o průměru 25 cm lehce vymažte máslem.
Začněte s přípravou drobenky. Máslo rozpusťte a nechte lehce vychladnout. Mezitím v míse smíchejte ovesné vločky, mandlové plátky, mandlovou mouku a kokosový cukr. Přilijte rozpuštěné máslo a vanilkový extrakt a promíchejte do drobivého těsta. Hotovou drobenku dejte stranou a nechte odležet.
Vypeckované třešně smíchejte s javorovým sirupem, rumem, vanilkovou pastou a kokosovým cukrem. Nakonec přimíchejte mletou skořici, škrob a hladkou mouku.
Ovoce přendejte do formy a posypte drobenkou. Vložte do předehřáté trouby na 40 minut. Během pečení crumble kontrolujte, aby se vršek nepřipálil. Pokud by byl až moc hnědý a ovoce stále tuhé, přikryjte ho alobalem a pečte dále. Správně upečený crumble má být na vrchu křupavý a ovoce měkké, šťavnaté a plné chuti.
Hotový crumble nechte pár minut vychladnout a podávejte ještě teplý – například s kopečkem vanilkové zmrzliny přijde v létě vhod!
Recept a foto: @lzickacukru