Co se v článku dozvíte?
Óda na vosičky fíkovnice
Strom, na kterém fíky rostou, se nazývá fíkovník smokvoň. Patří do rozsáhlého botanického rodu Ficus a nejlépe se mu daří v teplých destinacích, jako je Turecko, Egypt, Řecko nebo Španělsko. Ale pozor – ne všechny fíkusy, které se také pěstují jako pokojové rostliny, mají jedlé plody.
Ve skutečnosti to navíc žádné plody nejsou. Jde o uzavřené květenství, které obaluje dužnatá baňka s malým otvorem pro opylovače. Protože se ale vosičky fíkovnice v květech fíkovníku zároveň rozmnožují a vyvíjejí, jde o oboustranně výhodnou symbiózu, na které si nakonec smlsneme i my. Prostě win-win(-win?) situace.

Proč fíky zařadit do jídelníčku?
Fíky jsou bohaté na vápník, hořčík, vitamín B6, draslík nebo třeba železo. Obsahují také velké množství flavonoidů s antioxidačním účinkem a zároveň se pyšní vysokým obsahem vlákniny.
Díky svým nutričním vlastnostem se mohou podílet na snižování vysokého krevního tlaku i udržení zdravé hmotnosti a také prospívají našim kostem. Dlouhodobě pomáhají předcházet kardiovaskulárním i nádorovým onemocněním a díky obsaženým sacharidům jsou skvělým zdrojem rychlé energie.
Spolehlivě a zdravě přitom zaženou chuť na sladké – obsahují totiž přírodní cukr, ale jejich glykemický index zůstává nízký až střední. Hladinu krevního cukru nám proto fíky nerozhoupou natolik, aby spustily bažení po dalších sladkostech.

Fíky sesadí zácpu z trůnu
Sušené fíky (podobně jako švestky) jsou známé svými projímavými účinky. Nekonečnému trůnění na záchodě tak můžete dát sbohem. Tato šetrná a fikaná metoda, jak rozpohybovat střeva, je navíc vhodná i pro děti.
Díky obsažené vláknině ale fíky působí také preventivně. Proč do jídelníčku zařadit dostatek vlákniny, se dozvíte v tomto článku. Ve zkratce: dostatečný příjem vlákniny prospívá našemu trávení, střevům i mikrobiomu, který následně ovlivňuje naše celkové zdraví.

Na co si dát pozor?
Kvůli zmiňovaným projímavým účinkům to s množstvím fíků není radno přehánět. Žádná maximální doporučená dávka ale neexistuje.
Obsažené šťavelany pak mohou způsobit potíže lidem s onemocněním ledvin a žlučníku. Zároveň snižují vstřebávání vápníku. Doplňky stravy s vápníkem proto raději užívejte s alespoň tříhodinovým odstupem od konzumace fíků.
Pro citlivější jedince jsou fíky také potenciálním alergenem. Nežádoucími reakcemi přitom většinou trpí lidé, kterým nesedí ani jiné tropické ovoce. Případnou hrozbou ale může být i rostlina samotná – nejčastěji se alergie na fíkusy projevuje rýmou a svěděním očí.
TIP: Dráždivé jsou také přidávané siřičitany. Při výběru sušených fíků proto raději hledejte ty nesířené.

S fíky a dalším sušeným ovocem se často pojí i obavy z možných plísní, které následně produkují škodlivé aflatoxiny. Orgány dohlížející na bezpečnost potravin proto stanovují poměrně přísné limity a namátkově tyto rizikové potraviny testují. Na druhou stranu se ale mluví o antimikrobiálních účincích fíkového extraktu, díky kterým fíky velmi dobře odolávají obávaným bakteriím Escherichia coli a Salmonella.
Jak tedy fíky vybrat?
Zralé čerstvé fíky je vhodné brzo sníst nebo je uložit do chladu – rychle se totiž kazí. Ty sušené pak sice vydrží déle, ale na jejich povrchu se časem (zhruba za třičtvrtě roku až rok, tedy dříve než u jiného sušeného ovoce) vysráží cukr. Ten je zcela nezávadný a není známkou plísně. Později ji ale může nechtěně maskovat.
Při výběru fíků se proto řiďte svými smysly a intuicí. Čerstvé plody by měly být buclaté a nepoškozené. A když místo jemně nasládlé vůně ucítíte nakyslé aroma, radši od nich dejte ruce pryč. Podobných zásad se držte u sušených fíků – nakupujte je v co nejlepší kondici, ideálně ještě nezcukernatělé, a spotřebujte je v rozumném časovém horizontu. Což s našimi fíky není žádný problém. Z balíčku mizí extrémně rychle!

TIP: Vyzkoušejte mrazem sušené neboli lyofilizované fíky. Labužnicky křupou a protože neobsahují téměř žádnou vodu, plísně nemají šanci.
Sušené a lyofilizované fíky pak uchovávejte v uzavřené, dobře těsnící nádobě, do které se nedostane vlhkost ani potenciální škůdci.
Jak jíst fíky a co s nimi v kuchyni?
Chuť i struktura fíků je zárukou skvělého gurmánského zážitku. Pod jejich slupkou vás totiž čeká měkká a sladká dužina s překvapivě křupavými semínky. A jak fíky správně jíst?
Čerstvé fíky přitom nemusíte loupat, stačí je důkladně umýt. Skvěle se hodí k sýru a vínu, ale i do salátů – ladí třeba s rukolou, parmskou šunkou, ořechy a balsamicem. V koláčích si rozumí s čokoládou i s mascarpone. A když se vám jich najednou sejde víc, než dokážete sníst, ideálním řešením je fíková marmeláda nebo čatní.
Sušené fíky jsou pak ideální svačinkou do školy, práce i na výlet. Přirozeně také osladí ovesnou kaši a zazáří v RAW dezertech i pečených moučnících.
TIP: Přihoďte sušené fíky do vašeho sváčonosiče. Pokud máte rádi menší kousky nebo je nabízíte dětem, nadchne vás ťuťuňuňu baby verze fíků.
Bezkonkurenčně nejefektnější ozdobou snídaní a dezertů jsou však křupavé plátky lyofilizovaných fíků. Jejich barva, chuť a vůně se skvěle vyjímá i v naší granole a 100% ovocné tyčince.
Zdá se, že máme každý své poslání – Maxipes Fík šéfuje pohádkám na dobrou noc a my (a naše fíky) píšeme pohádky na dobrou chuť. Prokousat se ke šťastnému konci (nebo teprve začátku?) ale už určitě zvládnete sami. Tak si nechejte čvachtat. :)