45 minut
8 košíčků
Co budete potřebovat?
- 1 plechovka tuňáka (140 g) ve vlastní šťávě
- 90 g mandlové mouky
- 10 g loupaného konopného semínka (nebo jiná semínka podle chuti)
- 1 jarní cibulka
- 100 g nastrouhaného čedaru
- 2 vejce
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce nasekaného koriandru
- půl lžičky jedlé sody
- koriandr nebo jiné oblíbené koření
- špetka soli

Postup
Troubu si předehřejeme na 180 stupňů a připravíme si silikonové formy na muffiny.
V míse metličkou rozšleháme vajíčka. Přidáme do nich nahrubo nastrouhaný sýr, nakrájenou jarní cibulku, olivový olej, citronovou šťávu a znovu promícháme.

Z tuňáka slijeme šťávu a přidáme ho ke směsi sypkých ingrediencí – mandlové mouky, konopného semínka, koriandru, jedlé sody a soli. Soli přidáme opravdu jen špetku. Sýr i tuňák jsou už slané, tak pozor, abychom si muffiny nepřesolili.
Nakonec vše smícháme dohromady.
Košíčky naplníme směsí zhruba do 2/3. Tuňákové muffiny můžeme ještě posypat sýrem a dáme je péct na 180 stupňů 25 minut. Měly by být nahoře hezky zlaté, ale pozor, ať je nevysušíte.
Po upečení necháme slané muffiny vychladnout. Můžete je jíst samotné, nebo si k nim připravit svěží dip z jogurtu, zakysané smetany nebo třeba oříškového másla a orientálního koření dukkah.
Recept a foto: @michaela_foodphoto