30 minut
12–15 kusů
Co budete potřebovat?
Na základní vrstvu:
- 2 hrnky medjool datlí
- 1 hrnek mandlí
- 1 hrnek vlašských ořechů
- půl hrnku kakaa
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- špetku soli
Na kokosovou vrstvu:
- 2 hrnky strouhaného kokosu
- čtvrt hrnku kokosového mléka (pozor, použijte pouze tuhou část)
- čtvrt hrnku javorového sirupu
- 2 lžíce kokosového oleje
- špetku soli
Čokoládová ganache (alias poleva)
- 1 a půl hrnku vegan čokoládových pecek
- ⅓ hrnku kokosového mléka
Postup přípravy čokořezů
Datle, mandle, vlašské ořechy, kakaový prášek, vanilkový extrakt a sůl dáme do mixéru a mixujeme, dokud se nevytvoří lepkavé těsto. Pokud je směs suchá, přidáme pár datlí nebo lžičku kokosového oleje. Formu si poté vysteleme pečicím papírem a rovnoměrně rozprostřeme těsto do základní čokoládové vrstvy. Vrstvu do formy důkladně vtlačíme sklenicí.
Na kokosovou vrstvu rozmixujeme strouhaný kokos, kokosovou smetanu, javorový sirup, kokosový olej a sůl. Mixujeme, dokud se nevytvoří lepkavá, drobivá směs. Tu pak opět přendáme do formy a zatlačíme sklenicí do rovnoměrné vrstvy.
Když čokoláda hraje prim
Navrch teď přijde čokoládová poleva. Čokoládové pecičky a kokosový olej (nebo kokosový krém) dáme do menšího hrnce a necháme rozpustit nad vodní lázní a mícháme metličkou, dokud se ganache důkladně nespojí. Pak polevou překryjeme kokosovou vrstvu a necháme zatuhnout minimálně 1 hodinu v lednici.
Na závěr nakrájené řezy zdobíme oblíbeným čerstvým ovocem.
TIP: Nemáte po ruce zásobu čerstvých vitamínů? Hlavu vzhůru! Skvěle vám jako ozdoba dezertů poslouží i sušené ovoce, kousky karamelu nebo pestrobarevné jedlé květy.
Tak dobrou chuť!
Recept a foto: @ivka_veggierecipes