DÁREK: 500 g lískáčů S při nákupu nad 1299 Kč. S kódem CHCILISKACE skočí do košíku automaticky. Neplatí pro velkoobchod.

Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žádné zboží.

Bezlepkový jablečný perník

ve středu 9. 11. | 4026x přečteno


Za vláčnost v našem receptu na bezlepkový perník můžou jablíčka. Upečte si s námi jemný jablečný perník a zjistěte, jaké to je provonět si kuchyň podzimem. Navrch ho ozdobte křupavými praženými lískovými oříšky a měsíčky jablek a fotografové foodstylingových časopisů si u vás budou podávat dveře. Komu upečete tenhle bezlepkový jablečný perník jako první?

Sdílet



Bezlepkový jablečný perník
60 minut
12–15 kusů

Co budete potřebovat?

  • formu o průměru 25–28 cm
  • máslo a pohankovou nebo celozrnnou špaldovou krupici na vymazání a vysypání formy

Na těsto:

  • 2 lžíce medu (80 g)
  • 2 lžíce másla (60 g)
  • 2–3 jablka na nastrouhání (180 – 200 g bez slupky a jádřinců)
  • 2 větší vejce
  • ½ hrnku xylitolu nebo panely (můžete namíchat – celkem cca 90 g)
  • 1,5 hrnku pohankové mouky (270 g)
  • 1 lžičku jedlé sody
  • 1 lžičku kypřicího prášku do pečiva
  • 1,5 lžičky perníkového koření
  • špetku soli

Na ozdobu:

recept na jablečný perník

Postup

Troubu si předehřejeme na 180 °C. Formu vymažeme máslem a vysypeme krupicí nebo hrubou moukou. Med a máslo společně rozpustíme v misce při nízké teplotě – můžete je dát na chvíli třeba do předehřívající se trouby. Dopředu si nachystáme také měsíčky jablek, kterými budeme perník zdobit.

Lískové ořechy opečeme na pánvi nasucho – pokud máme neloupané, tak pražíme tak dlouho, dokud z nich nezačne odskakovat slupka, pokud loupané, pražíme, než začnou lehce hnědnout a vonět. Necháme chvíli zchladnout. (Neloupané přesypeme do utěrky a promneme je, aby z nich šla slupka lépe dolů.) Ořechy nasekáme na hrubší kousky.

V míse si připravíme tekutou směs: vejce prošleháme s xylitolem či panelou, přimícháme rozpuštěné máslo s medem a přidáme 2–3 najemno nastrouhaná jablka.

V druhé míse si nachystáme sypké ingredience na perník: smícháme mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva, koření a sůl. Suchou směs pak zapracujeme do tekuté směsi a dobře promícháme, aby se ingredience perfektně propojily.

Bezlepkové těsto nalijeme do formy, ozdobíme měsíčky jablek a posypeme opraženými ořechy. A hurá do trouby! Jablečný perník necháme péct cca 35 minut na 180 °C. Po vytažení z trouby bude sice vonět až k sousedům, ale než se do něj pustíte, nechte ho zchladnout. Před servírováním si jej můžete dosladit kapkou medu. Dobrou chuť!

vláčný perník z jablek
jablečný perník bez lepku

Recept a foto:  @zdrave_zivena

Mlsání pro milovníky jablek

Čtěte také

Líbí se Vám článek?

Přihlaste se k odběru a dostávejte další zajímavé články do e-mailu každý týden.

Odebírat

Kam dále?

zavřít

Přihlášení pomocí e-mailu

Zapomněli jste heslo?