60 minut
12–15 kusů
Co budete potřebovat?
- formu o průměru 25–28 cm
- máslo a pohankovou nebo celozrnnou špaldovou krupici na vymazání a vysypání formy
Na těsto:
- 2 lžíce medu (80 g)
- 2 lžíce másla (60 g)
- 2–3 jablka na nastrouhání (180 – 200 g bez slupky a jádřinců)
- 2 větší vejce
- ½ hrnku xylitolu nebo panely (můžete namíchat – celkem cca 90 g)
- 1,5 hrnku pohankové mouky (270 g)
- 1 lžičku jedlé sody
- 1 lžičku kypřicího prášku do pečiva
- 1,5 lžičky perníkového koření
- špetku soli
Na ozdobu:
- 3–4 jablka
- ½ hrnku lískových ořechů na posypání

Postup
Troubu si předehřejeme na 180 °C. Formu vymažeme máslem a vysypeme krupicí nebo hrubou moukou. Med a máslo společně rozpustíme v misce při nízké teplotě – můžete je dát na chvíli třeba do předehřívající se trouby. Dopředu si nachystáme také měsíčky jablek, kterými budeme perník zdobit.
Lískové ořechy opečeme na pánvi nasucho – pokud máme neloupané, tak pražíme tak dlouho, dokud z nich nezačne odskakovat slupka, pokud loupané, pražíme, než začnou lehce hnědnout a vonět. Necháme chvíli zchladnout. (Neloupané přesypeme do utěrky a promneme je, aby z nich šla slupka lépe dolů.) Ořechy nasekáme na hrubší kousky.
V míse si připravíme tekutou směs: vejce prošleháme s xylitolem či panelou, přimícháme rozpuštěné máslo s medem a přidáme 2–3 najemno nastrouhaná jablka.
V druhé míse si nachystáme sypké ingredience na perník: smícháme mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva, koření a sůl. Suchou směs pak zapracujeme do tekuté směsi a dobře promícháme, aby se ingredience perfektně propojily.
Bezlepkové těsto nalijeme do formy, ozdobíme měsíčky jablek a posypeme opraženými ořechy. A hurá do trouby! Jablečný perník necháme péct cca 35 minut na 180 °C. Po vytažení z trouby bude sice vonět až k sousedům, ale než se do něj pustíte, nechte ho zchladnout. Před servírováním si jej můžete dosladit kapkou medu. Dobrou chuť!


Recept a foto: @zdrave_zivena