🤩 Neodolatelná nabídka! Dnes DOPRAVA ZA 45 Kč na výdejní místa PPL 🚚 💨

Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žádné zboží.

Makovec s citrusovou polevou

ve čtvrtek 21. 4. | 9705x přečteno


Nevíte, co s mákem? Zkuste recept od Trouby z Pálavy na nadýchaný makovec s citrusovou polevou. Kromě citronu v ní totiž najdete i svěží prášek z lyofilizovaných mandarinek, který polevě dodá krásnou nažloutlou barvu a ještě lepší chuť. Tři, dva, jedna – chystejte si mák!

Sdílet



Makovec s citrusovou polevou
90 minut
forma 26 cm

Co budete potřebovat?

Na těsto:

+ máslo a mandlovou mouku na vymazání a vysypání formy

Na polevu a ozdobu:

Postup

Těsto na makovec

Nejprve bude potřeba vyšlehat sníh. Bílky lehce zpěníme se špetkou soli, pak postupně přidáváme krystalový cukr a šleháme, dokud sníh není pevný a lesklý. V menší misce si bokem smícháme tekuté ingredience: tři lžíce bílého jogurtu, žloutky a citrónový extrakt. 

Ve větší míse pak smícháme sypké ingredience: mletý mák, mandlovou mouku, skořici a jedlou sodu. Směs můžeme prosít přes sítko, abychom se zbavili případných hrudek.

Než se nám ušlehá bílkový sníh, ještě si stihneme vymazat formu máslem a vysypat ji mandlovou moukou. 

Do bílkového sněhu pomalu přidáváme sypkou směs, rozpuštěné máslo a směs z jogurtu, žloutků a citrónového extraktu. Až se nám těsto krásně spojí, rovnoměrně ho vlijeme do podlouhlé formy a pečeme na 165 °C zhruba 40 minut.

Tip na neděli

Máte rádi mák? A už jste zkoušeli makové lívance?

Citrusová poleva

Jak vylepšit obyčejnou citronovou polevu? Přidejte do ní prášek z lyofilizovaných mandarinek. Ten polevu nejen krásně dobarví, ale doplní o další svěží citrusovou chuť! Jak na ni?

Prášek z lyofilizovaných mandarinek, moučkový cukr, šťávu z půlky citrónu a vodu smícháme dohromady. Konzistence má být podobná jako u karamelu, ne moc hustá, ani ne moc řídká. Podle potřeby můžete přidat sypké nebo tekuté suroviny, abyste docílili požadované konzistence. Polevu nanášíme na vychladlý makovec. 

Recept a foto:  @trouba_z_palavy

Čtěte také

Líbí se Vám článek?

Přihlaste se k odběru a dostávejte další zajímavé články do e-mailu každý týden.

Odebírat

Kam dále?

zavřít

Přihlášení pomocí e-mailu

Zapomněli jste heslo?