90 minut
forma 26 cm
Co budete potřebovat?
Na těsto:
- 170 g mletého máku
- 3 lžíce mandlové mouky
- 1 lžičku jedlé sody
- 3 vejce
- 1 lžičku cejlonské skořice
- špetku soli
- 125 g cukru krupice
- 150 g rozpuštěného másla
- 3 lžíce bílého jogurtu
- citronový extrakt
+ máslo a mandlovou mouku na vymazání a vysypání formy
Na polevu a ozdobu:
- 2 lžíce prášku z lyofilizovaných mandarinek
- 4 lžíce cukru moučky
- šťávu z půlky citronu
- lžíci studené vody
- lyofilizovaný rybíz
- jedlé květy
Postup
Těsto na makovec
Nejprve bude potřeba vyšlehat sníh. Bílky lehce zpěníme se špetkou soli, pak postupně přidáváme krystalový cukr a šleháme, dokud sníh není pevný a lesklý. V menší misce si bokem smícháme tekuté ingredience: tři lžíce bílého jogurtu, žloutky a citrónový extrakt.
Ve větší míse pak smícháme sypké ingredience: mletý mák, mandlovou mouku, skořici a jedlou sodu. Směs můžeme prosít přes sítko, abychom se zbavili případných hrudek.
Než se nám ušlehá bílkový sníh, ještě si stihneme vymazat formu máslem a vysypat ji mandlovou moukou.
Do bílkového sněhu pomalu přidáváme sypkou směs, rozpuštěné máslo a směs z jogurtu, žloutků a citrónového extraktu. Až se nám těsto krásně spojí, rovnoměrně ho vlijeme do podlouhlé formy a pečeme na 165 °C zhruba 40 minut.
Citrusová poleva
Jak vylepšit obyčejnou citronovou polevu? Přidejte do ní prášek z lyofilizovaných mandarinek. Ten polevu nejen krásně dobarví, ale doplní o další svěží citrusovou chuť! Jak na ni?
Prášek z lyofilizovaných mandarinek, moučkový cukr, šťávu z půlky citrónu a vodu smícháme dohromady. Konzistence má být podobná jako u karamelu, ne moc hustá, ani ne moc řídká. Podle potřeby můžete přidat sypké nebo tekuté suroviny, abyste docílili požadované konzistence. Polevu nanášíme na vychladlý makovec.
Recept a foto: @trouba_z_palavy