80 minut
Co budete potřebovat?
Na bábovku:
- 180 g krupicového cukru
- 3 vejce
- nastrouhaná kůra z 1 limetky
- šťáva z 1/2 limetky
- 105 ml řepkového nebo slunečnicového oleje
- 155 ml mléka
- 150 g hustého bílého jogurtu
- špetka soli
- 145 g hladké mouky
- 60 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva (11 g)
- 135 g pistáciové mouky + cca 30 g na vysypání formy, použít můžete i mandlovou mouku a 10 kapek pistáciového aroma
Na ozdobu:
- 85 ml smetany ke šlehání
- 75 g ruby čokolády
- menší hrst lyofilizovaných malin na ozdobu
Recept a foto: @devceuplotny
Před pečením
Formu na bábovku vymažte olejem a vysypejte pistáciovou moukou. Tento postup se nám osvědčil v hliníkové formě, ale pokud máte u vaší formy jinou zkušenost s vymazáním a vysypáním, použijte osvědčenou metodu.
Troubu předehřejte na 165 °C na rovnoměrné pečení shora a zdola. Mřížku na pečení mějte ve spodní třetině trouby.
Postup
Do velké mísy dejte cukr a přidejte kůru z limetky. Doporučujeme směs promnout, aby se z kůry uvolnilo co nejvíc chuti a aroma. Pak přidejte vejce, limetkovou šťávu, olej, mléko, jogurt, špetku soli a metličkou rozmíchejte dohladka.
Do druhé mísy prosejte oba druhy mouky, prášek do pečiva a promíchejte, následně přisypte i pistáciovou mouku a případné hrudky rozemněte mezi prsty.
Sypkou směs nasypejte do mísy s tekutými surovinami, metličkou promíchejte a vlijte do připravené formy. Pečte přibližně 60 minut. Před vytažením z trouby zkontrolujte špejlí, jestli je bábovka opravdu propečená. Špejle musí vyjít ven suchá.
Až bude hotovo, nechejte bábovku 15 minut ještě chladnout ve formě a poté ji opatrně vyklopte na servírovací talíř. Nechejte ji úplně vychladnout.
Teď je čas si připravit polevu. Do malého hrnce vlijte smetanu a nechejte ji přijít k varu. Pak odstavte z plotny, vsypejte čokoládu a nechejte pár minut rozpouštět. Pak polevu na bábovku rozmíchejte dohladka. Podrobný návod na rozpuštění čokolády najdete zde.
Na závěr přelijte bábovku polevou (stačí k tomu obyčejná lžíce) a nakonec posypejte kousky lyofilizovaných malin. Nechejte asi hodinu ztuhnout a můžete servírovat. Bábovka vydrží až tři dny v pokojové teplotě. Mňam!