🍍 20 % na LYO OVOCE s kódem: KRUPNITO20 🥭 a DOPRAVA ZDARMA do Balíkovny nad 500 Kč.

Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žádné zboží.

Pistáciová bábovka s ruby čokoládou a malinami

v úterý 22. 3. | 8682x přečteno


Netradiční, jemně zelená bábovka se bude hodit k nedělní kávě nejen na jaře! Ozdobí každou oslavu a rozzáří i obyčejný všední den. Korunu krásy jí dodá poleva z ruby čokolády a lyofilizované maliny se postarají o svěží ovocnou chuť. K přípravě tohoto receptu nebudete potřebovat mixér, postačí metlička! Tak kdy se do bábovky zakousnete vy?

Sdílet



Pistáciová bábovka s ruby čokoládou a malinami
80 minut

Co budete potřebovat?

Na bábovku:

  • 180 g krupicového cukru
  • 3 vejce
  • nastrouhaná kůra z 1 limetky
  • šťáva z 1/2 limetky
  • 105 ml řepkového nebo slunečnicového oleje
  • 155 ml mléka
  • 150 g hustého bílého jogurtu
  • špetka soli
  • 145 g hladké mouky
  • 60 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva (11 g)
  • 135 g pistáciové mouky + cca 30 g na vysypání formy, použít můžete i mandlovou mouku a 10 kapek pistáciového aroma

Na ozdobu:

Recept a foto:  @devceuplotny

Před pečením

Formu na bábovku vymažte olejem a vysypejte pistáciovou moukou. Tento postup se nám osvědčil v hliníkové formě, ale pokud máte u vaší formy jinou zkušenost s vymazáním a vysypáním, použijte osvědčenou metodu.

Troubu předehřejte na 165 °C na rovnoměrné pečení shora a zdola. Mřížku na pečení mějte ve spodní třetině trouby. 

Postup

Do velké mísy dejte cukr a přidejte kůru z limetky. Doporučujeme směs promnout, aby se z kůry uvolnilo co nejvíc chuti a aroma. Pak přidejte vejce, limetkovou šťávu, olej, mléko, jogurt, špetku soli a metličkou rozmíchejte dohladka. 

Do druhé mísy prosejte oba druhy mouky, prášek do pečiva a promíchejte, následně přisypte i pistáciovou mouku a případné hrudky rozemněte mezi prsty. 

Sypkou směs nasypejte do mísy s tekutými surovinami, metličkou promíchejte a vlijte do připravené formy. Pečte přibližně 60 minut. Před vytažením z trouby zkontrolujte špejlí, jestli je bábovka opravdu propečená. Špejle musí vyjít ven suchá. 

Až bude hotovo, nechejte bábovku 15 minut ještě chladnout ve formě a poté ji opatrně vyklopte na servírovací talíř. Nechejte ji úplně vychladnout.

Teď je čas si připravit polevu. Do malého hrnce vlijte smetanu a nechejte ji přijít k varu. Pak odstavte z plotny, vsypejte čokoládu a nechejte pár minut rozpouštět. Pak polevu na bábovku rozmíchejte dohladka. Podrobný návod na rozpuštění čokolády najdete zde

Na závěr přelijte bábovku polevou (stačí k tomu obyčejná lžíce) a nakonec posypejte kousky lyofilizovaných malin. Nechejte asi hodinu ztuhnout a můžete servírovat. Bábovka vydrží až tři dny v pokojové teplotě. Mňam!

Čtěte také

Líbí se Vám článek?

Přihlaste se k odběru a dostávejte další zajímavé články do e-mailu každý týden.

Odebírat

Kam dále?

zavřít

Přihlášení pomocí e-mailu

Zapomněli jste heslo?