💥 Nechce se Ti platit poštovné? Když do košíku hodíš alespoň 2 gurmánské popcorny, máš od nás DOPRAVU ZDARMA. 💥

Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žádné zboží.

Nakládané ořechy – pochoutka na sladko i na slano

ve čtvrtek 17. 2. | 1068x přečteno | 7 minut čtení


Nakládání potravin je skvělý způsob, jak prodloužit jejich trvanlivost a dodat jim novou texturu i chuť. Na klasický sladkokyselý nálev ale zapomeňte! V případě ořechů se pro nakládání hodí spíše med či alkohol. Jak nakládat ořechy a čemu se vyhnout? Je to opravdu snadné a výsledek bude stát za to. Radost pak uděláte nejen sobě, ale i svým blízkým, kterým nakládané ořechy věnujete jako dárek!

Sdílet



Nakládané ořechy – pochoutka na sladko i na slano

Co se v článku dozvíte?

Nakládané ořechy – pochoutka nasladko i naslano

Vynález gumového těsnění na zavařovací sklenice před více než 140 lety přinesl opravdovou gastronomickou revoluci – totiž možnost dlouhodobého uchovávání plodů ze zahrad a sadů. Dnes je tradiční činnost našich babiček opět trendem. Zavařování ořechů jsme se věnovali v minulém článku, a tak je dnes řada na neméně zajímavém způsobu konzervace – nakládání.

Opět se jedná o skvělý způsob, jak spotřebovat nadbytečné zásoby ořechů a prodloužit jejich trvanlivost. To ale není všechno! Během nakládání získají ořechy jinou texturu a případně i říz, pokud si vyhrajete s kořeněním a dochucením. Domácí nakládané ořechy jsou opravdovou delikatesou, která skvěle poslouží i jako pozornost pro vaše milované. A navíc to opravdu není žádná věda!

Nakládané ořechy
Nakládání ořechů je skvělým způsobem, jak spotřebovat nadbytečné zásoby ořechů a prodloužit jejich trvanlivost.

V medu, v rumu, nebo se sýrem?

Nakládání je poměrně oblíbený způsob, jak dlouhodobě konzervovat různé druhy ovoce a zeleniny, houby a případně i maso. Výborně se ovšem hodí také pro ořechy. Obecně se nejčastěji nakládá do octa, oleje, medu, alkoholu či sádla. Ořechy jsou přeci jen velmi specifickou surovinou, a tak je jejich kombinace například se sladkokyselým nálevem jen těžko představitelná. Ovšem takové ořechy v medu či rumu, to je opravdová pohádka! Úžasně si notují také s nakládanými sýry.

Stejně jako u zavařování je pro nakládání nutné mít připravené naprosto čisté sklenice. Ty by měly být ideálně nové, případně alespoň čerstvě vyvařené. Pro nakládání vybírejte pouze bezvadné kusy ořechů bez otlačenin a jakýchkoliv známek kazů či plísní. Pokud je potřeba ořechy předem spařit a oloupat, nechte je pak důkladně oschnout a do medu nakládejte vždy suché.

Nakládané ořechy
Ořechy lze nakládat do medu, alkoholu nebo jimi doplnit nakládané sýry.

Ořechy nakládané v medu

Co budete potřebovat?

Se sladkostí medu se nejvíce snoubí krémová chuť vlašských ořechů, kešu či mandlí. Fantazii se ale meze nekladou, takže můžete i zaexperimentovat a řídit se vlastními chutěmi. Obrovská výhoda je, že postup je opravdu jednoduchý a stačí vám jen dvě ingredience, tedy ořechy a kvalitní med (nejlépe tekutý luční, bez krystalů).

Dále potřebujete čistou, ideálně vyvařenou sklenici. Vlašské ořechy je před nakládáním vhodné oloupat, čehož nejlépe dosáhnete po zhruba 20 minutách spaření vařící vodou. Med je vhodné před nakládáním předehřát v horké lázni o maximální teplotě 60 °C, bude se s ním lépe pracovat.

Ořechy v medu
V medu je ideální nakládat vlašské ořechy, jejichž krémová chuť se ideálně snoubí se sladkostí medu.

Pokud zrovna doma nemáte obrovskou zásobu ořechů, které chcete naložením dlouhodobě uchovávat, nebo se vám nechce plody kus po kusu kontrolovat a loupat, máme pro vás jednoduché řešení! Naše blanšírované vlašské ořechy jsme pro vás předem oloupali, a tak k vám doputují jen krásná křupavá jádra bez nahořklých slupek, zato s jemně máslovou chutí a lahodou texturou. K naložení do medu jako stvořené!

Vynikající volbou jsou také mandle královské, které svůj název nezískaly jen tak náhodou. Prémiová kvalita a jemně sladká krémová chuť budou v kombinaci s medem na jazyku opravdová pohádka. Máte-li opravdu vytříbené chutě, pak doporučujeme do medu naložit náš MYX Exclusivka. Směs obsahující například největší kešu, nejkřupavější para, unikátní makadamy a nejsladší pistácie uspokojí i ten nejmlsnější jazýček! Mňam!

Ořechy nakládané v medu
K nakládání v medu jsou vlašské ořechy jako stvořené.

Postup

Do sklenice postupně vkládejte na střídačku ořechy a med tak, aby bylo jejich rozložení rovnoměrné. Med do sklenice přidávejte postupně, aby nevznikalo tolik vzduchových bublin. 

Pokud máte ořechy různých velikostí, dávejte větší (a tedy těžší) kusy spíše ke dnu, protože by mohly klesat. Navrch pak naskládejte menší kousky. Sklenice by měla být úplně plná a z hladiny medu by neměly vyčnívat žádné ořechy.

Naložené ořechy v medu nechte odpočinout při pokojové teplotě alespoň po dobu 24 hodin. Během této doby báječně nasáknou medem a získají zajímavou, už jen lehce křupavou konzistenci. Jedná se o delikátní zdravou dobrůtku, kterou můžete nabírat na lžíci, když vás přepadne mlsná. Pokud si přejete své nakládané ořechy trošku ozvláštnit, přidejte do medu oblíbené koření. K medu se skvěle hodí například zázvor, skořice nebo kurkuma, nic ale nepokazíte ani meduňkou či levandulí

Nakládané ořechy skladujte na chladném místě a zajistěte, aby se do sklenice nedostaly nečistoty, které by mohly začít plesnivět. Nakládané ořechy v medu vydrží několik týdnů

Skladování ořechů v medu
Ořechy v medu je nutné nechat odpočinout při pokojové teplotě alespoň po dobu 24 hodin.

Ořechy nakládané v rumu

Co budete potřebovat?

Na 1 kg ořechů:

  • 1 litru vody 
  • 1/2 kg cukru 
  • šťáva z jednoho citronu
  • 1/4 l dobrého alkoholu

 

V případě nakládání ořechů do destilátů je postup o trošku složitější, ale rozhodně to stojí za to. Kromě rumu se pro nakládání hodí i jiné druhy alkoholu, jako jsou například vodka, slivovice, whisky, brandy či gin. Výhodou alkoholu je, že proniká přes buněčné tkáně ořechů a likviduje mikroorganismy.

Čím je obsah alkoholu vyšší, tím je konzervace silnější a potraviny vydrží déle v dobré kondici. Ačkoliv se nejvíce používají destiláty s obsahem 38 až 40 % alkoholu, při použití destilátu s 50 a více procenty se trvanlivost naloženého ovoce významně zvyšuje. Pokud ořechy naložíte do slabšího alkoholu, měli byste je spotřebovat během čtyř až šesti týdnů. Vysokoprocentní alkohol je zakonzervuje až na několik měsíců. Použít je pak můžete třeba do pečení nebo jen tak na mlsání

Postup

Ideální volbou pro nakládání jsou stejně jako v předchozím případě loupané vlašské ořechy, které se nejdříve půl hodinky povaří do měkka a nechají v cedníku okapat. Z vody, cukru a citronové šťávy vytvoříme rozvar a po odstavení z plotny přilijeme alkohol. Ořechy navrstvíme do sklenice a zalejeme tak, aby nevykukovaly nad hladinu. Následně se zavřené sklenice sterilizují v zavařovacím hrnci 25 minut při 75 °C. 

Nevíte, jak na zavařování? Poradíme v článku

Ořechy naložené v rumu
Ořechy v rumu jsou ideálním dárkem pro dospělé mlsouny.

Nakládaný sýr s ořechy

Co budete potřebovat?

V případě nakládaných sýrů nejsou sice ořechy hlavní hvězdou, nicméně dokáží výsledný pokrm úžasně pozvednout a dodat mu šmrnc. Svatou trojici zde tvoří sýr, olej a koření. Kromě klasického hermelínu báječně funguje třeba ovčí či kozí sýr, balkánský, feta nebo třeba mozzarella. Nejčastěji se nakládají plísňové sýry, jako je hermelín, brie nebo camembert, které se dají rozpůlit a lépe tak nasají chuť koření. Co se týká oleje, vystačíte si s klasickým slunečnicovým. Jako zdravější variantu můžete zvolit řepkový nebo olivový.

Další ingredience vyberte podle svého gusta. Základem je zelenina – cibule, česnek a papričky. Ty dodají nejen chuť, ale udělají ze sklenice i velkou parádu pro oči. Z koření využijete celé kuličky pepře, tymián, oregano, bobkový list, papriku či nové koření. V kombinaci se sýry se nejčastěji používají opět vlašské ořechy, nicméně použít můžete jakékoliv své favority – co třeba zkusit jejich bratrance z Ameriky pekany?

Nakládaný sýr s ořechy
Ořechy skvěle doplní také nakládané sýry.

Postup

Základem pro naložení ořechů k sýru jsou opět perfektně vymyté sklenice. Poté na pánvičce na mírném plameni osmahněte na kousky nakrájenou cibuli, česnek a bylinky a nakonec nechejte prohřát ořechy. Komponenty se tak krásně rozleží a rozvoní. Mezitím polotvrdé sýry nakrájejte na kostičky. Plísňové sýry rozpulte a naplňte předvařenou a vystydlou směsí ořechů, zeleniny a koření. Poté už můžete vše nasázet rovnou do sklenice a zalít olejem. Nad hladinu oleje by neměly přesahovat žádné suroviny. Zvláště sýr, pokud není zcela ponořený, se může rychle začít kazit. Sklenici naplňte asi 1 cm pod okraj a pořádně zavřete víčkem. Po uzavření totiž může hladina ještě trošku stoupnout.

Poté už vám nezbývá než být trpěliví. Nakládaný sýr nechte na den odpočinout při pokojové teplotě s občasným protřepáním. Pak jej uložte na týden do chladu, tedy do lednice nebo třeba sklepa. Ačkoliv zralé sýry můžete ochutnat už po třech dnech, nejlepší budou alespoň po týdnu. V lednici pak vydrží až tři měsíce. Naložené sýry s ořechy jsou úžasnou chuťovkou k pivu či vínu, můžete z nich udělat výborný salát, nebo si dát prostě jen tak pro jejich úžasnou chuť! Uvidíte sami, že s kvalitními surovinami poskládanými přesně podle vašeho gusta dosáhne tenhle „hospodský mls“ úplně nové úrovně!

Skladování nakládaného sýru s ořechy
Nakládaný sýr s ořechy je chutnou dobrotou k pivu i vínu.

Nakládání ořechů je báječný způsob, jak naložit s přebytky (nejen) ořechů. Zároveň si tak jednoduše a za pár minut připravíte exkluzivní dobrotu zcela podle vlastní chuti. Své výtvory pak využijete, až vás bude honit mlsná, nebo se o ně můžete podělit s rodinou a přáteli. A uvidíte, že s domácími nakládanými ořechy sklidíte obrovský úspěch nejen doma, ale i na návštěvě u přátel či rodiny.

Čtěte také

Líbí se Vám článek?

Přihlaste se k odběru a dostávejte další zajímavé články do e-mailu každý týden.

Odebírat

Kam dále?

zavřít

Přihlášení pomocí e-mailu

Zapomněli jste heslo?