Co se v článku dozvíte?
- Jak je to s energií v jídle
- Proč zařadit do jídelníčku:
Jak to je s tou energií v jídle
Nedodávají nám náhodou všechny potraviny nějakou energii, ptáte se? Ano. Záleží ale na tom, jakým způsobem ji naše tělo přijme. Příliš sladké potraviny nám sice dodají okamžitě obrovské množství energie, hladina cukru v krvi pak ale rychle poklesne, a tak nám energie většinou nevydrží déle než 2 hodiny.
Vzpomeňte si třeba na děti. Dovolíte jim skleničku limonády a ony řádí jak nezřízené střely. Po pár hodinách jsou ale schopné usnout i ve stoje, protože energetický doping ztratil svůj účinek. Tomuto stavu „domnělé energie“ lze ale předejít!
Které potraviny zařadit do jídelníčku?
A jak na to? Zkuste do svého jídelníčku zakomponovat těchto 8 potravin a vězte, že vaše energie už pod bod mrazu nikdy neklesne!
1. Červená řepa
O řepě se to sice moc neví, ale je úžasným utěšitelem každého náročného pracovního dne! Nakopne vás energií a navíc dlouhodobě zvyšuje výdrž. Studie prokázaly, že antioxidanty obsažené v červené řepě znatelně zvyšují průtok krve tělem. Vyšší průtok krve znamená lepší okysličení mozku, což vede k lepším sportovním i intelektuálním výkonům.
Dusičnany, což jsou sloučeniny nacházející se ve vysokých koncentracích právě v červené řepě a šťávě z ní, pomáhají zvyšovat produkci oxidu dusnatého. Když tělo detekuje oxid dusný, začne uvolňovat více kyslíku do tkání. Tento proces výrazně zvyšuje hladinu energie zejména při sportovním výkonu. Mimo všechny tyto benefity je řepa také nabitá sacharidy a vlákninou, což jsou živiny, které samy o sobě dodávají energii.
2. Ovesné vločky
Ovesné vločky mají nízký glykemický index a jsou jedním z nejlepších zdrojů pomalu se uvolňující energie. Je to díky obsahu komplexních sacharidů. Obsahují velké množství beta glukanu a rozpustné vlákniny, které v kombinaci s vodou vytváří hustou kaši. Rozpustná vláknina zpomaluje trávení, protože je hůře štěpitelná a stravitelná.
Také zpomaluje proces vstřebávání glukózy do krve, což zajišťuje tělu postupný, ale taky dlouhodobý přísun kvalitní energie. Kromě toho jsou ovesné vločky bohaté na vitamíny a minerály, které procesu výroby energie napomáhají. Patří mezi ně například vitamíny skupiny B, železo a mangan. Díky kombinaci všech těchto živin jsou ovesné vločky nejen chutnou snídaní, ale také perfektním pomocníkem každého pracovního dne.
Potrpíte si na lokální suroviny? Zkuste ovesné vločky od nás – z České republiky. Oves vypěstovaný za humny vás energeticky nakopne, a navíc podpoří naše lokální producenty!
3. Hummus
Co že je to ten dokola omílaný hummus? Hummus je pomazánka (dip), která se vyrábí z cizrny, sezamové pasty, olivového oleje, citronu a česneku a dalšího koření podle chuti. A právě kombinace těchto výživných složek činí hummus výborným zdrojem energie.
Sezamová pasta, neboli tahini, a olej v humusu navíc obsahují zdravé tuky. Tyto přísady zpomalují vstřebávání sacharidů do krve, čímž pomáhají předcházet nepříjemným výkyvům hladiny cukru v krvi.
Hummus si můžete vychutnat jako pomazánku k pečivu, lze jej ale kombinovat i s jinými pokrmy – například saláty či masem, nebo jako dip ke grilované zelenině. Taková tahini pasta se tak hodí jako trvanlivý hrdina do každé spíže.
Cizrnový hummus si můžete připravit i doma. Zkuste rovnou jeho vylepšenou verzi z naklíčené cizrny. Stačí k tomu cizrna na klíčení, klíčicí sklenice, voda a kapka trpělivosti. S naším vyčerpávajícím návodem na klíčení to zvládnete, i když nejste zrovna zahrádkář roku. Naklíčenou cizrnu pak rozmixujete spolu s tahini pastou, kapkou olivového oleje, citronovou šťávou, solí, pepřem a třeba římským kmínem a můžete podávat hummus s pořádnou náloží probuzených vitamínů!
4. Ořechy
Ořechy jsou skvělou energizující svačinkou plnou esenciálních mastných kyselin. Pokud si k nim přidáte navíc pár plátků plnotučného sýra, má vaše trávení co dělat dalších pár hodin.
Většina ořechů je známá vysokým obsahem kalorií, bílkovin, komplexních sacharidů a zdravých tuků. Zejména vlašské ořechy mají extrémně vysoký obsah omega-3 a omega-6 mastných kyselin, které nastartují váš mozek. Také jsou bohaté na antioxidanty, které významně zvyšují hladinu energie a napomáhají našemu organismu v boji za lepší imunitu. Ořechy navíc poskytují našemu tělu slušné množství komplexních sacharidů a vlákniny, které umožňují být daleko déle ve střehu.
Ořechy obsahují také další vitamíny a minerály, jako je mangan, železo, vitamíny B a vitamín E. Tak co, zalovíte v našem MEGA packu pro křupavou svačinu plnou vitamínů?
Vitamín E je nepostradatelný především díky svým antioxidačním účinkům. Významně se podílí na procesu odbourávání škodlivých látek z těla, ovlivňuje tvorbu červených krvinek a obnovuje svalovou hmotu. Vitamín E se nachází především v potravinách rostlinného původu, zejména v oříšcích – třeba takové mandle jsou jím přímo nabité.
Mnoho lidí ale ořechy upozaďuje díky jejich nemalé energetické hodnotě a vysokému obsahu tuků. Pokud hledáte méně kalorickou alternativu, zkuste zakomponovat do vašeho jídelníčku lyofilizovaný hrášek nebo mrkev, v nichž najdete vitamínu E také dost.
5. Semínka
Semínka v sobě (podobně jako ořechy) ukrývají spoustu energie a živin. Mezi nejoblíbenější patří chia, lněná nebo dýňová, zatracovat se ale nevyplácí ani ta konopná.
Semínka mají totiž obecně vysoký obsah rostlinných omega-3 mastných kyselin. Výzkumy dokazují, že u lidí, kteří měli hladiny omega-3 mastných kyselin nízké, se častěji vyskytovala nejen malátnost a únava, ale také zánětlivá onemocnění. Semena jsou navíc skvělým zdrojem vlákniny a bílkovin. Vláknina v semenech přispívá k pomalejšímu trávení, což vede k postupnému uvolňování energie.
6. Jahody
Jahody jsou dalším skvělým zdrojem kvalitní energie. Poskytují našemu organismu komplexní sacharidy, vlákninu, ale i jednodušší cukry, které energetickou hladinu zvyšují rychleji. Není tedy na škodu tyto červené slaďouše přihodit do ovesné kaše nebo jogurtu, které uvolňování cukru do krve zpomalí a rozloží v čase.
Jeden šálek čerstvých jahod obsahuje až 13 gramů sacharidů, 3 gramy vlákniny a 100 % doporučené denní dávky vitamínu C. Čerstvé jahody ale nejsou dostupné po celý rok, a tak mimo sezónu sáhněte po jahodách lyofilizovaných. Jejich množství vitamínů ani minerálů se od čerstvých jahod neliší – sušení mrazem je v tomto nejšetrnější metodou!
Výzkumy potvrzují, že antioxidanty v jahodách pomáhají bojovat nejen proti zánětlivým procesům v těle, perfektně použitelné jsou také v boji proti únavě. Navíc díky své sladké chuti perfektně fungují v kuchyni. Už jste zkoušeli doma připravit nadýchanou jahodovou pěnu? Ne? Tak to honem napravte, máme pro vás recept.
7. Jogurt s mléčnými kulturami
I obyčejný jogurt je surovinou, která obohatí váš den víc, než si možná myslíte. Sacharidy se v jogurtu nacházejí hlavně ve formě jednoduchých cukrů, jako je laktóza a galaktóza. Což znamená, že jsou našemu tělu jako zdroj energie dostupné prakticky ihned. Probiotika, která jsou v jogurtu hojně zastoupena, zase pečují o naši střevní mikroflóru.
Jogurt je ale taky nabitý bílkovinami, které pomáhají zpomalit trávení sacharidů, a tím zpomalují uvolňování cukrů do krve.
No jo, ale jaký jogurt vybrat? I obyčejný bílý jogurt se může podstatně lišit v obsahu nejen cukru, ale i zdraví prospěšných živých kultur. Některé jogurty je podle testů měly i jen na hranici povoleného limitu. Obecně řečeno, nejméně jich najdete v bílých „smetanových“ či „krémových“ jogurtech, naopak v jogurtech zrajících v kelímku to doslova žije!
Zapomeňte taky na ochucené jogurty plné přidaného cukru a všelijakých barviv. Raději si jogurt ochuťte a obarvěte zdravě. Stačí si vybrat jakékoliv lyofilizované ovoce, přihodit hrst oblíbených semínek a je to. A pro milovníky hladkých a jemných struktur máme v nabídce rovnou i lyofilizované prášky.
8. Hořká čokoláda
Věděli jste, že hořká čokoláda musí obsahovat podle legislativy minimálně 35 % kakaové sušiny? Jste překvapení, jak je to málo? A u mléčné čokolády je to pouze 25 %!
Aby se ale hořká čokoláda dala považovat za zdravý energetický zdroj, měla by obsahovat kakaa nejméně 60 %. Protože čím víc kakaa, tím zdravější čokoláda je! A tak si vybírejte (i na mlsání) jen čokolády kvalitní.
Výzkumy ukazují, že antioxidanty v kakau mají mnoho zdravotních výhod, jako je například rozšiřování cév, což způsobuje zvýšený průtok krve celým tělem. Tento benefit oceňují především lidé, kteří mají problémy s termoregulací.
Rozšiřování cév přispívá také okysličování mozku a svalů, čímž se zlepšuje jejich přirozené fungování. Zvýšený průtok krve rychleji rozvádí po těle antioxidanty, které kakao obsahuje, a tím napomáhá našemu duševnímu zdraví. Tmavá čokoláda navíc obsahuje stimulační sloučeniny, jako je teobromin a kofein, které vás vybudí k maximálnímu výkonu v práci i při sportu!
Takže ať už jste sportovec, myslitel, nebo prostě jen milujete čokoládu, dopřejte si sem tam čtvereček či dva! Vaší dietě to opravdu neublíží. Zkusit můžete naše prémiové čokolády z Madagaskaru, jestli ale chcete raději podpořit domácí trh, sáhněte po 70% hořké čokoládě z ČR. Díky ní budete už navždy moci mlsat pohodlně, nepozorovaně a navíc lokálně.
Tak co, které potraviny budou vašimi zachránci v záplavě úkolů pracovních dní? Ať už to vyhraje na svačinu sladká granola s hořkou čokoládou, nebo hummus s červenou řepou, nezapomeňte se o vaše svačiny podělit s námi. Stačí označit @svetplodu u příspěvku nebo ve stories a inspirovat nás i stovky dalších sledujících!