asi 3,5 hodiny včetně kynutí
12–15 koblížků
Co budete potřebovat?
Na těsto:
- 15 g kvasnic
- 190 ml plnotučného mléka
- 40 g krupicového cukru
- 50 g másla v pokojové teplotě
- 175 g hladké mouky
- 185 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- špetku soli
- 1–1,5 l řepkového oleje na smažení
Na jablečnou náplň:
- 2 velká nebo 3 menší jablka
- 50 ml vody
- šťáva z 1/2 citronu
- 1/2 lžičky skořice
Na lískooříškový krém:
- 200 g krémového sýra
- 30 g moučkového cukru
- 120 g lískooříškového másla
Na ozdobu:
Než se pustíme do práce
Na čem smažit koblížky?
Na koblížky budete potřebovat litr až litr a půl oleje. No jo, ale který olej vybrat? Ideální je řepkový olej, který má vyšší kouřový bod (tedy se méně přepaluje) než slunečnicový olej.
Jak plnit koblihy?
Koblížky je ideální plnit pomocí cukrářského sáčku s úzkou zdobicí špičkou – ideální je průměr asi 3 mm. Koblížky na boku naříznete, do dírky vsunete špičku a naplníte.
Postup
Těsto na koblihy
Do velké mísy rozdrobte kvasnice, zalijte je vlažným mlékem, přidejte cukr a rozmíchejte. Přikryjte utěrkou a nechejte mísu na teplém místě, dokud nevzejde kvásek.
Pak do kvásku přidejte máslo, oba druhy mouky, vejce, sůl a vařečkou vypracujte vláčné těsto. Pokud se vám bude příliš lepit na ruce, můžete přidat ještě trochu mouky.
Těsto ještě nechejte asi hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Pak vykynuté těsto na koblížky rozdělíme na kousky a z každého kousku vyválíme kuličku. Kousky jsou ideální o váze asi 50 g, záleží, jak velké koblížky chcete smažit. Vyskládáme je na vál a necháme ještě půl hodinky dokynout.
Jak na náplň
Mezi jednotlivým kynutím si připravíme jablečnou náplň a lískooříškový krém, kterými koblížky dochutíme.
Jablka nakrájíme na kostičky a spolu s vodou, citronovou šťávou a skořicí dáme do hrnce. Pak přivedeme k varu a vaříme přibližně 15 minut, dokud se jablka nezačnou rozpadat.
Necháme zchládnout a rozmixujeme tyčovým mixérem, dokud nebudeme mít krásně na hladké pyré.
A jak na lískooříškový krém? Krémový sýr a cukr vyšleháme dohladka a pak do něj ještě zašleháme lískooříškové máslo.
A je čas smažit!
Na smažení se hodí hrnec s vyššími stěnami, aby vroucí olej nepoprskal vás ani kuchyň. Nalijeme do hrnce olej a necháme zhruba 10–15 minut rozpálit.
Do oleje vkládáme koblížky jen po několika kusech, aby se k sobě nepřilepily. Strana, která kterou jsme měli při kynutí nahoře, půjde do oleje směrem dolů. Podle teploty oleje smažte koblížky pár minut z každé strany. Nechejte je tam tak dlouho, aby byly dozlatova.
Zdobení koblížků
Koblížky nechejte vychladnout na talíři vyloženém papírovými ubrousky, které vysají přebytečnou mastnotu. Vychladnuté koblížky z boku nařízněte a naplňte je jablečným pyré. Hodí se pro to cukrářský sáček s úzkou špičkou.
Zvenku koblížky ozdobíme krémem – a nešetřete, klidně dejte jednu vrchovatou lžička krému na každý koblížek. Nakonec zdobíme lískovými oříšky, lyofilizovaným ovocem, jablečnými chipsy a quinoou.
Tak dobrou chuť!
Recept a foto: Děvče u plotny