60 minut
4–5 porcí
Co budete potřebovat?
Na omáčku:
- 80 g sušených hub (1:1 suchohřiby a dubáky)
- 200 ml vývaru z masa nebo zeleniny
- 3 lžíce másla nebo ghí
- 3 lžíce hladké mouky
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- koření: kmín, tymián, rozmarýn, pepř, sůl
Další ingredience:
- 500 g kuřecího masa
- rýžové těstoviny nebo rýže či těstoviny
Postup
Sušené houby si na chvíli namočíme do studené vody, poté je scedíme a ještě jednou řádně propláchneme. Dáme je do menšího hrnce, zalijeme litrem vody, osolíme a vaříme doměkka. Houby si scedíme, ale vodu z nich si ponecháme!
Kuřecí maso si nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme a osmahneme na troše oleje nebo ghí. Během toho, co se bude restovat maso, můžeme si nachystat základ omáčky.
Na másle či ghí osmažíme cibulku pokrájenou na kostičky. Jakmile začne zlátnout, přidáme česnek pokrájený na plátky a vzápětí zasypeme moukou. V případě bezlepkové varianty použijte mouku ovesnou nebo cizrnovou. A ještě jeden tip: Nenechávejte česnek restovat dlouho – zhořkl by.
Jíšku necháme restovat cca 5 minut a poté k ní přidáme 200 ml vývaru z masa či zeleniny. Rozmícháme vývar s jíškovým základem a poté můžeme postupně přidávat ještě i vodu z hub – ředíme až do té doby, než budeme mít požadovanou omáčkovou konzistenci. Pokud nemáme vývar, přidáváme do jíšky rovnou vodu z uvařených hub.
Recept a fotky: @gazdina.cz
Teď přichází na řadu voňavá magie. Do omáčky přidáme koření – základem je kmín, rozmarýn, tymián, pepř a sůl dle chuti. Houbovou omáčku provaříme dalších 10 minut. Pokud by se nám omáčka podstatně zredukovala, přidáme ještě trochu vody z hub.
Nakonec omáčku propasírujeme přes sítko, přidáme do ní uvařené houby, orestované maso, případně ještě dochutíme kořením a máme hotovo.
Podáváme s těstovinami, rýží nebo rýžovými těstovinami – záleží jen na vašich preferencích. Tak dobrou chuť a houbám zdar!