⏳ Doprava do Parcelshopu za 1 Kč už jen dnes! ⏳

Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žádné zboží.

Houbová omáčka ze sušených hub

ve čtvrtek 9. 12. | 8782x přečteno


Vůně podzimu? Čerstvé houby přímo z lesa. A co když zrovna není houbová sezóna a vás popadnou chutě? Pak nezbývá než sáhnout po receptu na houbovou omáčku ze sušených hub. Je perfektní s rýží, těstovinami nebo rovnou rýžovými těstovinami. Přidejte oblíbené maso a popřejte dobrou chuť s dalším jednoduchým a rychlým receptem.

Sdílet



Houbová omáčka ze sušených hub
60 minut
4–5 porcí

Co budete potřebovat?

Na omáčku:

  • 80 g sušených hub (1:1 suchohřiby a dubáky)
  • 200 ml vývaru z masa nebo zeleniny
  • 3 lžíce másla nebo ghí
  • 3 lžíce hladké mouky 
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • koření: kmín, tymián, rozmarýn, pepř, sůl

Další ingredience:

Postup

Sušené houby si na chvíli namočíme do studené vody, poté je scedíme a ještě jednou řádně propláchneme. Dáme je do menšího hrnce, zalijeme litrem vody, osolíme a vaříme doměkka. Houby si scedíme, ale vodu z nich si ponecháme!  

Kuřecí maso si nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme a osmahneme na troše oleje nebo ghí. Během toho, co se bude restovat maso, můžeme si nachystat základ omáčky.

Houbová omáčka ze sušených hub si rozumí s kuřecím masem, zkusit ji můžete i s tofu nebo tempehem.

Na másle či ghí osmažíme cibulku pokrájenou na kostičky. Jakmile začne zlátnout, přidáme česnek pokrájený na plátky a vzápětí zasypeme moukou. V případě bezlepkové varianty použijte mouku ovesnou nebo cizrnovou. A ještě jeden tip: Nenechávejte česnek restovat dlouho – zhořkl by.  

Jíšku necháme restovat cca 5 minut a poté k ní přidáme 200 ml vývaru z masa či zeleniny. Rozmícháme vývar s jíškovým základem a poté můžeme postupně přidávat ještě i vodu z hub – ředíme až do té doby, než budeme mít požadovanou omáčkovou konzistenci. Pokud nemáme vývar, přidáváme do jíšky rovnou vodu z uvařených hub.

Recept a fotky: @gazdina.cz

Teď přichází na řadu voňavá magie. Do omáčky přidáme koření – základem je kmín, rozmarýn, tymián, pepř a sůl dle chuti. Houbovou omáčku provaříme dalších 10 minut. Pokud by se nám omáčka podstatně zredukovala, přidáme ještě trochu vody z hub.

Nakonec omáčku propasírujeme přes sítko, přidáme do ní uvařené houby, orestované maso, případně ještě dochutíme kořením a máme hotovo.

Podáváme s těstovinami, rýží nebo rýžovými těstovinami – záleží jen na vašich preferencích. Tak dobrou chuť a houbám zdar!

Čtěte také

Líbí se Vám článek?

Přihlaste se k odběru a dostávejte další zajímavé články do e-mailu každý týden.

Odebírat

Kam dále?

zavřít

Přihlášení pomocí e-mailu

Zapomněli jste heslo?