Co se v článku dozvíte?
Co je vanilka
Vanilkový lusk je plodem popínavé orchideje, která původně pochází z Mexika. Květy vanilkovníku jsou zelenobílé až nažloutlé, kvetou krátce a jsou bez vůně. Protože kvetení trvá pouze jeden den, nemá příroda dostatek času na přirozené opylení. Květy se proto opylovávají ručně! Lusky dozrávají za 8 až 10 měsíců po oplodnění a hned se sklízí.
Jak otevřít a použít vanilkový lusk
Nejkvalitnější a nejčerstvější vanilku najdete uvnitř vanilkového lusku. Přečtěte si návod, jak nadýchanou černou kaviárovou pastu z lusku co nejsnadněji získat.
K otevření lusku vanilky budete potřebovat:
- vanilkový lusk
- ostrý nůž
- plastové nebo dřevěné prkénko
Krok 1: Nejprve vytáhněte lusky z balení, ve kterém vám došly. Jeden z nich položte na prkénko plochou stranou dolů. Zakroucená špička lusku by měla směřovat k levé straně prkénka.
Krok 2: Vezměte do ruky nůž a ostrou špičkou ho nasměrujte do středu. Začněte těsně pod stočeným vrcholem vanilkového lusku.
Krok 3: Pomalu jeďte špičkou nože po lusku. Horní část lusku držte dole na prkénku. Snažte se proříznout pouze horní část lusku a nepropichovat spodek. Řežte od prostředku tak dlouho, dokud nenarazíte na konec lusku.
Krok 4: Odtáhněte kusy lusku od sebe. Levým ukazováčkem a palcem přidržte horní část lusku u prkénka. Potom nůž otočte a přejíždějte tupou stranou nože směrem dolů od zkroucené části lusku až k jeho konci.
Krok 5: Tímto způsobem opatrně vyškrabte semínka z celého lusku.
A co dělat s použitým vanilkovým luskem?
V žádném případě ho nevyhazujte! Vyškrábaný lusk můžete využít hned na několik způsobů.
Umístěte ho do nádoby s cukrem, který do sebe nasákne vanilkové aroma. Takto provoněný cukr využijete k doslazení kávy, čaje nebo jako ten nejvoňavější vanilkový cukr do pečení. Uznejte sami, že vanilkové rohlíčky z domácího vanilkového cukru dokážou navodit atmosféru rodinné pohody nejen o Vánocích.

Zbytky vanilkového lusku přidejte do mléka, smetany nebo másla. Získáte tak obdobné vylepšení suroviny k pečení. Princip je totožný jako u cukru. Tekutina nasákne vůni vanilky a vystřelí váš recept do nebes.
Milovníci sladkých limonád ocení zbytek lusku i u přípravy vánočního sirupu nebo šťávy s vanilkovým podtónem.
Jak použít vanilkový extrakt či pastu
U přípravy pokrmů z vanilky si ujasněte, do čeho chcete vanilku použít. Čerstvý vanilkový „kaviár“ je vždy sázkou na jistotu u receptů, které stojí na vanilkové chuti. Co ale dělat v případě, kdy chcete vylepšit chuť a aroma kávy nebo krému a stačí vám pouze pár kapek vanilkové vůně? V tomto případě stojí za zkoušku vanilkový extrakt, který si můžete vyrobit sami doma.
Doma vyrobený extrakt se může lišit. Výsledek ovlivňuje spousta faktorů, jako je například druh vanilkových lusků a jejich množství, druh alkoholu, nebo délka extrakce a pokojová teplota.
Pokud se i přesto nevzdáváte, inspirujte se naším článkem. Anebo vyzkoušejte vanilkový extrakt Nielsen-Massey, který je vyroben z prémiových vanilkových lusků. Jedná se o bezlepkovou variantou, která je vhodná i pro vegetariány. 15 ml tohoto vanilkového extraktu se rovná jednomu celému čerstvému lusku.
Cukrářům ušetří čas a námahu i vanilková pasta. Pastu ocení vegetariáni i ti z vás, kteří trpí alergií na lepek. Navíc je v kosher kvalitě, protože při její výrobě nebyly vanilkové lusky geneticky modifikované. Dezert vyrobený z této pasty uspokojí vaše chuťové pohárky a vy na oplátku její koupí přispějete 10 % z hodnoty na projekty na Madagaskaru, kde se tato kráska pěstuje.
Kdy tedy využít jaký vanilkový produkt?
- Extrakt poslouží jako dochucovadlo domácího likéru.
- Vanilkové aroma podpoří nasládlou vůni a chuť kávy nebo krému pro přípravu dezertu.
- Vanilková pasta dovede k dokonalosti korpus každého pečeného i nepečeného dortu.

Druhy vanilky
Opravdu kvalitní vanilku rozdělujeme podle toho, z jaké odrůdy a místa pěstování pochází. Právě původ vanilky a její odrůda má na svědomí i odlišnosti v chuti a aroma. Vanilku můžeme rozdělit na tři druhy, z čehož se nejčastěji dva využívají v potravinářském odvětví. Třetí druh, vanilla pompona, se využívá spíše v kosmetickém průmyslu. Koncentrace vanilinu a dalších aromatických látek uvnitř lusku je totiž nejmenší ze všech tří druhů. Používá se jako esence při výrobě parfémů a další kosmetiky s vanilkovým podtónem.
1. Madagaskarská vanilka (Madagascar Bourbon)
Už podle názvu můžeme tušit, že tento druh vanilky pochází z Madagaskaru. Madagaskarská vanilka tvoří přibližně 80 % světové produkce. Její lusk je zhruba 6–7 palců dlouhý. Madagaskarské vanilce se říká bourbon – a s označením bourbon to není jen tak! Může se jím honosit pouze vanilka vypěstovaná na Madagaskaru a věřte, že se slavným alkoholickým nápojem to nemá nic společného.
Vyzkoušejte její nezaměnitelnou chuť, kde dominují tóny sušeného ovoce a rozinek ve vanilkových luscích Gourmet Bourbon z Madagaskaru. Nebo sáhnete po luscích v prémiové kvalitě?
2. Tahitská vanilka
Vanilkové lusky z Papuy-Nové Guiney vykají opojnou sladkou chutí s květinovou vůní a podtóny třešní a anýzu. Oproti madagaskarské vanilce jsou lusky kratší a citlivější na teplo. Vanilkové lusky Tahitensis jsou vhodné do domácího pečiva a sušenek. Báječně se kombinuje s lesním a tropickým ovocem a hruškami. Mmm, mňam!
Obchodní třídy vanilky
Třída A
Také zvaná gourmet vanilla beans. Vizuálně se jedná o nejhezčí lusk, který je plný náplně. Poznáte ho tak, že je poddajný a nabitý spoustou semínek. Vyniká tmavou barvou podobnou hořké čokoládě. Uvnitř je měkký a dobře se otvírá. Obsah vlhkosti je okolo 30 %. Vanilka třídy A je vysoce kvalitní, silně aromatický a je tak logicky dražší než třída B.
Třída B
Lusky třídy B nejsou tak vizuálně pěkné. Konzistencí jsou sušší a křehčí a obsah vlhkosti uvnitř lusku je jen okolo 20 %. To způsobuje, že se lusky snadno zlomí nebo křupnou. Vanilka třídy B se hůře otevírá, a i samotné aroma je méně výrazné než u předchozí varianty. Lusky tohoto typu se proto často využívají k výrobě extraktů, vanilkového prášku a pravého vanilkového cukru.
Trik k rozpoznání kvalitní vanilky
Přejete si znát fígl, díky kterému poznáte, že jde skutečně o kvalitní vanilku typu A? Obtočte vanilkový lusk okolo prstů na rukou. Jestli je lusk ohebný a poddajný, jedná se o vysokou obchodní třídu A. Pokud se zlomí nebo praskne, je to třída B.

Tipy na netradiční použití vanilky v kuchyni
Vanilku můžete v kuchyni využít na sto možných způsobů. Oprostit se od klasické vanilkové zmrzliny, krému, cukroví a vanilkového cukru a dopřát si vanilkovou chuť i v jiných receptech? Podíváme na netradiční použití vanilky v kuchyni, které ocení i ten nejvybíravější mlsný jazýček.
- Ovoce plné vanilkové chuti. Jádrové ovoce (jablka a hrušky) nebo fíky povařte s vanilkovými lusky, cukrem a vodou. Zdvojnásobte vanilkovou extázi podáváním s domácí vanilkovou zmrzlinou vyrobenou z Vanilkové pasty Nielsen-Massey.
- Vanilka a alkohol. Připravte vanilkové daiquiri z bílého rumu, cukrového sirupu, čerstvé limetkové šťávy a vanilkových semínek.
- Ostře sladké potěšení. Vanilkové lusky dodají pikantním pokrmům překvapivou chuť. Semínka vanilky vyškrábejte do máslové omáčky, přidejte mořské plody a chilli.
- Vanilka vynikne i v kombinaci s křupavým vepřovým bůčkem. Českou klasiku tak povýšíte na opravdový kulinářský zážitek.
- Už jste měli vanilkové ghí? Pokud jste nikdy nevylepšovali přepuštěné máslo vanilkovým luskem, nevíte, o co přicházíte. Vysoké teploty při přepouštění másla vytáhnou z lusku hlubší aroma. Tím pádem získá naprosto jedinečnou chuť a aroma. Vanilkové ghí provoní každý sladký recept, tak to příště zkuste!

Tak co, kterým vanilkovým produktem si vylepšíte své recepty a kam použijete vanilkový lusk příště? Ať už jsou to pravé vanilkové rohlíčky, sváteční pudink nebo vaječný koňak, přejeme dobrou chuť a spoustu dalších originálních kulinářských zážitků s nejvoňavější surovinou na světě – vanilkou!