Co se v článku dozvíte?
Co je ruby čokoláda
Ruby čokoláda je nový druh čokolády, který se vyrábí ze speciální odrůdy kakaových bobů zvaných Ruby cocoa. Tyto jedinečné boby rostou v Ekvádoru, Brazílii a na Pobřeží Slonoviny.
Prodej a distribuci ruby čokolády si už od jejího vzniku pečlivě střeží společnost Barry Callebaut, která na způsob výroby, a tedy recepturu, přišla a v roce 2017 ji představila světu. Ruby čokoláda je v podstatě obyčejně neobyčejná čokoláda.

Čím je ruby čokoláda výjimečná
Z dětství jsme zvyklí rozdělovat čokoládu na bílou, mléčnou a hořkou. V současnosti k třem základním typům můžeme hrdě přidat právě i čokoládu ruby, která trojici krásně doplní.
Ruby kakaové boby vynikají hned několika vlastnostmi. Prvním z nich je narůžovělá barva, která se následným unikátním zpracováním zvýrazní a nabere na intenzitě. A výsledek pak stojí za to!
Jak chutná ruby čokoláda
Další unikátní odlišností oproti jiným druhům čokolád je chuť. Jestli jste ji ještě neměli, prozradíme, že ruby je charakteristická jemným ovocným tónem s lehce nakyslým dozněním, který příjemně osvěží vaše chuťové pohárky. Neobsahuje lepek a vyniká jemným vanilkovým podtónem, který dokonale pohladí na jazyku. Jsme si celkem jistí, že po ochutnání této růžové čokolády roztaje i nejzatvrzelejší motorkář!
Příchutě se do čokolády přidávají už více než 100 let. Dnes si tak můžeme pochutnat na pomerančové, cappucino nebo nugátové čokoládě. Tak v čem by tato čokoláda měla být tak unikátní?
Na rozdíl na ostatních druhů netradičních čokolád je ruby čokoláda výjimečná tím, že neobsahuje žádná barviva ani ovocné příchutě. To znamená, že abychom docílili jedinečné chuti, nemusíme do receptury přidávat žádná aditiva (aromata či barviva) navíc. Vše zařídí přísně střežený recept belgické firmy Callebaut.
To také znamená, že vám nabízíme ruby čokoládu prvotřídní kvality.

Jak se ruby čokoláda vyrábí
Přesný postup výroby ruby čokolády si firma Callebaut střeží jako obchodní tajemství. Přesto výrobce na svých stránkách prozradil, že součástí tajné receptury je kyselina citrónová. Výroba ruby čokolády bude tedy nejspíš veliká alchymie!
Vždyť ani výroba „obyčejné čokolády“ není žádná sranda. Vyžaduje pečlivost a preciznost, abychom si na konci mohli pochutnat na té nejoblíbenější sladkosti na světě.

Jak se vyrábí čokoláda?
Plod kakaovníku – kakaové lusky obsahují boby uspořádané v 5 řadách po 20 až 50 kusech. Za 5 až 6 měsíců od kvetení se uzrálé boby sklízejí a putují dál do výroby.
Po sklizni kakaových bobů je nechají fermentovat při teplotě 38–50 °C. Díky fermentaci nedochází k naklíčení bobů, ale v důsledku chemických a biologických změn se mění jejich chuť. Kakaové boby pak ještě můžou procházet procesem alkalizace. Takto připravené boby se následně suší, čistí a praží. Vyrábí se z nich kakaová hmota, která se následným lisováním a přidáváním dalších přísad mění v různé druhy čokolády. Víc podrobností o výrobě čokolády se dozvíte v našem článku.

Jak ruby čokoládu použít?
Už jste na ni dostali chuť a stále ještě nevíte, jak si s ní poradit v kuchyni? Nebojte, chová se velmi podobně jako čokolády, které znáte. Ideální teplota pro rozpouštění ruby čokolády je 43 až 45 °C. Ke zchlazení a konzumaci potom budete potřebovat o něco nižší teplotu, než u jiných druhů čokolád. Ideální je teplota 26 °C a ke konzumaci zvolte teplotu o dva až tři stupně vyšší.
Proč ji mít v kuchyni při ruce
- Pokud rádi pečete, využijte čokoládu ruby jako součást polevy nebo krému do přípravy dezertů. Vytvoříte tak růžový dort bez umělých barviv.
- Jde o kvalitní surovinu, která obsahuje jen kakao, cukr, kakaové máslo a mléko. Vyšperkuje tak každý recept k dokonalosti.
- Pecičky ruby čokolády se navíc snadno a rychle rozpouští, což ocení každý cukrář.
- Ozdobí sama o sobě každý dezert – a to ji ani nemusíte rozpouštět. Růžové pecičky využijete vyskládané na dortu místo cukrových kvítků nebo jako zářivý prvek na tmavých polevách.
- Ruby čokoládu využijete k zahnání mlsné. Zapomeňte na jahodové čokolády plné barviv a aromat. Ruby je všechny strčí do kapsy!
S čím ruby čokoládu párovat
- Dorty s ruby čokoládou vyniknou s malinami, borůvkami a dalším lesním ovocem.
- Za zmínku stojí i pistácie. Nejen, že se k růžové hodí barevně třeba na valentýnské dezerty, skvěle doplní čokoládu i chuťově.
- Milovníci slaného ocení nakyslou chuť přírodní čokolády v kombinaci s kozím sýrem, který poslouží jako zob k vínu.
- Gurmáni si ruby čokoládu zamilují ve společnosti lososa nebo kaviáru, párovat se může s lehkými bílými či růžovými víny.
- Obecné pravidlo však zní ruby čokoládu co nejméně míchat s dalšími ingrediencemi, aby vynikla její neodolatelná chuť.

Stejně jako desítky našich dalších surovin od nás dostanete ruby čokoládu ve znovu uzavíratelném ZIP sáčku, díky kterému vám vydrží až 8 měsíců. Plastový obal ruby čokoládu ochrání před vzduchem, a tak zamezí zašednutí. Když ji ještě dáte do spíže, kam za ní nebude moct teplo ani sluníčko, zůstane vám i nadále krásně růžová!

A pokud jste opravdoví milovníci čokolády a pořád se nemůžete rozhodnout, kterou z čokolád ochutnat jako první, vyzkoušejte je všechny naráz našem MYXu Belgických calletek. Najdete v něm hořkou, cappuccino, pomerančovou, karamelovou a ruby čokoládu pěkně pohromadě.