DÁREK: 500 g mandlí při nákupu nad 1299 Kč. S kódem CHCIMANDLE skočí do košíku automaticky. Neplatí pro velkoobchod.

Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žádné zboží.

Nejen pesto! 5 tipů, jak použít piniové oříšky

ve čtvrtek 4. 11. | 7318x přečteno | 6 minut čtení


Piniový oříšek, pinie, nebo taky pignoli, pinocchi či piňolky. Piniové oříšky jsou vlastně semínka, získávaná z tak obyčejného stromu, jakým je borovice. Ale pozor! Šišky vaší okrasné borovice na zahradě nesbírejte, jedlá piniová semínka pocházejí jen z některých odrůd. Většina lidí si myslí, že piniové oříšky se hodí pouze k výrobě pesta, ale to by bylo mrhání jejich potenciálem. Pinie jsou především malým zázrakem pro naše zdraví!

Sdílet



Nejen pesto! 5 tipů, jak použít piniové oříšky

Co se v článku dozvíte?

Piniové oříšky alias semínka pinie

Ať už jim říkáte jakkoliv, snad každý si pod tímto názvem představí malá, smetanově zbarvená semínka oválného tvaru, která v přírodě najdeme pod slupkou uvnitř šišek borovic. Co všechno už pamatují?  

Předpokládá se, že první borovice se objevily někde v severní Asii asi před 180 miliony let. Od té doby bylo v přírodě popsáno více než 120 různých druhů borovic, piniové oříšky se však získávají jen přibližně z 20 z nich. Je to jako s jinými druhy ořechů a semínek. 

U některých druhů se sběr kvůli velikosti prostě nevyplatí, semínka nemají tak dokonalou chuť nebo je velmi obtížné se k nim dostat.  

Historie pesta

Piniové oříšky mají jemnou máslovou chuť, která je celosvětově známá v souvislosti s pestem. Historie pesta sahá až do Římské říše – pravé a originální pesto pravděpodobně pochází z Janova, hlavního města provincie Liguria. Proto se můžete často setkat s označením „pesto ligure“ nebo „pesto genovese“. Obsahuje česnek, hrubou sůl, lístky bazalky, tradiční tvrdý sýr Parmigiano nebo Pecorino, piniové oříšky a olivový olej. 

Piniové ořechy se ale dají v kuchyni použít i zábavněji a používat je jen do pesta by byla obrovská škoda. Vždyť přece vlašské ořechy taky nepatří jen do štrůdlu a mandle se hodí i jinam než jen do marcipánu!  

Piniové oříšky pesto
Piniové ořechy se sbírají z šišek borovic pinií. Svou slávu získaly díky pestu.

5 tipů, jak použít pinie v kuchyni

Pinie mají příjemnou máslovou chuť a vůni, a tak se dají všestranně využít ve sladkých i slaných pokrmech. Zní to jako naprosto senzační surovina a vy už přemýšlíte, jak piniové oříšky zařadit do vašeho jídelníčku, když třeba zrovna nemáte chuť na pesto? Máme pro vás pár skvělých tipů, kterými potěšíme mlsouny i gurmány!

1. Nastartujte svůj den

Zařaďte pinie do vašich snídaní. Pražené nebo nepražené, v jogurtu či k lívancům. Příjemná máslová chuť se hodí snad ke každé snídani a navíc vám pomůže nastartovat mozek hned z rána.  

Osvědčená středomořská kombinace s ovesnou kaší a čerstvým ovocem nebo třeba čerstvé fíky, řecký jogurt s troškou medu, restované pinie a šťáva z citronů se pro milovníky sladkých snídaní stane ideální volbou. Navíc kromě sacharidů z ovoce do těla dostanete i zdravé tuky, a tak bude mít váš jídelníček zase o něco lepší balanc.

Smutnit ale nemusí ani milovníci vydatných slaných snídaní. Vaječná omeleta s rukolou si bude s příjemným aroma piniových oříšků notovat. K tomu opečený toast a čerstvá rajčátka. Už se vám sbíhají sliny?

Piniové ořechy snídaně
Piniové ořechy se hodí do sladkých i slaných snídaní. Už jste je měli s vajíčky a rukolou?

2. Skvělá svačina

Pokud hledáte malou svačinu na zahnání hladu nebo vás honí mlsná, pinie jsou skvělá volba. Pokud je navíc zkombinujete třeba se sušeným ovocem, doplníte si energii na zbytek dopoledne či odpoledne.

Pokud máte raději slané svačinky, můžete zkusit náš tip na domácí „MYX“ slunečnicová a dýňová semínka lehce opražte společně s piniemi. Stačí je krátce zahřát a ještě teplé jemně osolit, případně dokořenit. Semínka pak nasypte do sváčonosiče, přihoďte další oblíbené dobroty a můžete vyrazit do práce nebo do školy se zásobou energie v kapse.

3. Saláty a pečená zelenina

Zkusili jste někdy opražit pinie a dát je do salátu nebo pečené zeleniny? Jestli ne, je nejvyšší čas! Opražené pinie se k pečené zelenině hodí přímo dokonale. Zvýší podíl tuků ve vašem jídle, dodají mu křupavost, neodolatelnou chuť a navíc ozdobí talíř. No řekněte… Kozí sýr, pečená červená řepa, pinie, zálivka z olivového oleje a bazalka? Mňam!  

V salátu tito hrdinové udělají stejnou práci. Budou dalším křupavým elementem, který ale oproti zelenině doplní tolik potřebné zdravé tuky. Nevíte, jak si poradit se salátem a už vás nebaví pořád tytéž stereotypní kombinace? Mrkněte na naše tipy na salátové dipy. Poradíme taky, jak udělat ze salátu vyvážené jídlo k obědu. Třeba právě pomocí piniových oříšků!

4. Sladké pečení a domácí pečivo

  • Zapečené v domácím pečivu.

Tím, že jsou pinie malé a krásně smetanové, odvedou skvělou práci zapečené v domácích houskách či chlebu.

  • Ve sladkých sušenkách.

V Itálii jsou piniové sušenky Pignoli oblíbenou pochoutkou ke kávě, zkuste si je doma upéct taky a provonět svoji kuchyni marcipánem a piniemi.  

  • Kamkoliv jste zvyklí dávat ořechy.

Tyhle drobné oříšky se hodí i do většiny pekařských produktů, kam obyčejně používáte mandle, pekanové nebo vlašské ořechy. Ořechové buchty, zapečené ovesné tyčinky, rohlíčky, ale i mrkvový dort nebo jablečný štrůdl. Dokonce i naše tradiční vánočka posypaná piniemi namísto mandlí příjemně ozvláštní tradiční sladké pečení.

  • I do slaného pečiva. 

Pinie se hodí například do italské focaccie nebo francouzské briošky. Perfektní jsou pinie také do různých špenátových nádivek a náplní. Záleží už jen na vás, jestli zvolíte chuť čistých oříšků, nebo je doplníte třeba ricottou.

Pinie využijete i do domácího pečení. Upečte dětem do školy veselé medvídkové housky!

5. S čím si piniové oříšky notují?

Nejste si jistí, s čím pinie kombinovat, abyste nebyli zklamaní? Na rovinu říkáme, že vepřo-knedlo-zelo s piniemi nebude to pravé ořechové. Pokud se necítíte jistí v kramflecích a na experimenty nemáte odvahu, vždy je ideální inspirovat se kuchyní oblasti, odkud surovina pochází nebo kde se těší velké oblibě.  

U piniových oříšků je to stoprocentně Itálie. Pinie skvěle doplňují mořské plody, olivy i většinu sýrů a kombinace s bylinkami jako je bazalka, rozmarýn, tymián nebo šalvěj je pohlazení pro chuťové pohárky.

A byli byste překvapení, jak se hodí pinie i do asijské kuchyně. Skvěle si notují se zázvorem i sójou, zabrousit můžete i do aromatičtějších končin skořice, hřebíčku, muškátového oříšku nebo i šafránu. Takový sladký pilaf se sušeným ovocem a oříšky je toho krásným příkladem.

Piniové oříšky se ale hodí i na ozdobu talířů klasických krémových polévek nebo omáček. Místo krutonů tak příště přihoďte lžičku pinií. Zakřupe to stejně, ale zdravěji!

Pinie recepty
Pinie perfektně zakřupou místo krutonů třeba v řepné nebo dýňové polévce.

Proč si dopřát pinie

Kromě toho, že jsou neuvěřitelně všestrannou surovinou vhodnou jak do sladkého, tak slaného vaření a pečení, ukrývají v sobě tyto malé poklady taky zdraví prospěšné látky.  

Oříšky a semínka obecně jsou bohatým zdrojem energie. Jsou to takové zásobárny, kam rostliny ukládají ty nejcennější látky. A piniové oříšky nejsou výjimkou. Pinie dokonce řadíme mezi suroviny s velmi vysokou energetickou hodnotou.  

Sto gramů piniových oříšků v sobě ukrývá okolo 680 kalorií. Takovou nálož mají na svědomí především tuky. Z celkového obsahu 68 % tuků, které pinie obsahují, je však celých 90 % tuků nenasycených. Jsou to z 50 % takzvané PUFA (polynenasycené) a z 40 % takzvané MUFA (mononenasycené) mastné kyseliny. Ty se řadí ke zdravým tukům, které pomáhají udržovat v normě hladiny cholesterolu, pomáhají předcházet nemocem kardiovaskulárního systému. Zajímají vás zdravé tuky? Přečtěte si článek!

Tak ať to sviští!

Pinie jsou také bohatám zdrojem minerálních látek. Obsahují hlavně hořčík, draslík a železo, a tak jsou ideálním „doplňkem stravy“ třeba pro těhotné či kojící ženy nebo sportovce.  

Sportovci ocení i přísun fosforu, který dostanou z každého sousta společně s neodolatelnou chutí. Fosfor je totiž prvek spoluzodpovědný za energetický metabolismus – ve formě ATP (tedy adenosintrifosfátu) je nositelem vazeb přenášejících energii.  

Ať už si dáte piniové oříšky kvůli jejich máslové chuti, použijete je na ozdobu svých kulinářských výtvorů nebo je budete jíst s vědomím jejich nutričních kvalit, nebudete litovat. Tak co, už je máte v košíku?

Čtěte také

Líbí se Vám článek?

Přihlaste se k odběru a dostávejte další zajímavé články do e-mailu každý týden.

Odebírat

Kam dále?

zavřít

Přihlášení pomocí e-mailu

Zapomněli jste heslo?