🎄 Brno, Olomouc a Zlín – naše tři prodejny na náměstí mají až do Vánoc otevřeno i v neděli do 12:00❗️

Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žádné zboží.

Bezlepkové ovesné vločky: Jak se vyrábí?

v úterý 2. 11. | 718x přečteno | 5 minuty čtení


Jste tým lepek, nebo bez lepku? V obchodech najdete ovesné vločky v obou variantách. Jak je to možné? Není to jen marketingový tah? Většina z nás si myslí, že ovesné vločky lepek přirozeně obsahují, což ale není pravda. Pojďte se tedy s námi podívat na fakta o bezlepkových ovesných vločkách. Zbořme společně další mýtus!

Sdílet



Bezlepkové ovesné vločky: Jak se vyrábí?

Co se v článku dozvíte?

Lepek nesmí celiakům přes práh

Co je to vlastně ten lepek? Lepek je směs dvou bílkovin – gliadinu a gluteninu, které někteří lidé neumí trávit. Právě pokud trpíte celiakií, znamená to, že váš organismus nesnáší lepek, a je proto potřeba dodržovat speciální bezlepkovou dietu. Konzumací lepku při celiakii si může člověk poměrně snadno ublížit.

Dochází totiž ke vzniku autoimunitního zánětu sliznice, která se nachází v tenkém střevě. Tím pádem se poruší vstřebávání živin skrze stěny trávicího traktu a jejich následný nedostatek pak může způsobit kompletní rozvrat celého metabolismu. Naštěstí dnes už existuje mnoho alternativních bezlepkových možností, včetně ovesných vloček!

Jak se vyrábí ovesné vločky

Na začátku i na konci je jenom čistý oves. A co se děje uprostřed? Semena ovsa se sklízejí na podzim při žních. Jakmile je oves připraven na sklizeň, farmáři použijí kombajny, které snadno oddělí rostlinu od semen. Oddělená semena ovsa se pak několikrát opláchnou, aby se zbavila nečistot – stonky, hlínu a prach bychom v ranní kaši asi nechtěli, co říkáte…?

Následně projde oves přes loupací stroj, který odstraní vnější slupku. Oddělený nahý oves pak putuje do pece a následně prochází strojem s ocelovým ostřím. Je jako jako břitva a naseká oves na vločky

Aby byly vločky plošší a lehčí, zpracovávají se ve speciálním lisovacím stroji mezi válci. Zrna mohou projít přes válec celá, díky čemuž vzniknou hrubé ovesné vločky, nebo jsou nasekaná na menší kousky.

Vločky, které jsou nasekané najemno, se často používají pro přípravu kaší, protože jsou přepravené rychleji. Z ovesných vloček se mele i mouka, která je oblíbená při raw pečení.

Ovesné vločky
Ovesné vločky se lisují, aby byly lehčí a dokonale ploché.

Přirozeně bez lepku

Oves je přirozeně bezlepkovou surovinou! Teoreticky by tedy měly všechny ovesné vločky být bez lepku. Co tomu brání?

Mnohé potravinářské společnosti kromě ovsa zpracovávají i jiné obiloviny, které obsahují nežádoucí lepek. Pokud nemají stroje a prostory určené a certifikované pouze pro práci s bezlepkovým materiálem, nemohou potravinu označovat jako bezlepkovou. Důvodem je možná kontaminace potraviny lepkem – od převozu, přesunu na výrobní linku až po balení ovesných vloček.

Na obale ne-bezlepkových vloček tedy musí být uvedeno, že se ve výrobku může nacházet lepek neboli gluten, i když se tam ve skutečnosti může nacházet třeba jen stopové množství, nebo se v potravině nemusí vyskytovat vůbec. Výrobci tím chrání tím sebe i zákazníky.

Co k tomu říká zákon?

Podle nařízení Evropské komise o složení a označování potravin vhodných pro osoby s nesnášenlivostí lepku musí výrobce zamezit kontaminaci s lepkovými obilovinami jako jsou pšenice, žito, ječmen nebo jejich kříženci. Obsah lepku v produktu zároveň nesmí překračovat hodnotu vyšší než 20 mg / kg.

Bezlepkové ovesné vločky
Pokud je na obale uvedeno, že jsou vločky bezlepkové, pocházejí z provozu s příslušnou certifikací.

Ovesné vločky pro zdraví

Nemůžeme se divit, že se staly ovesné vločky oblíbenou součástí naší snídaně či zdravou přísadou do pečení. Obsahují množství vitamínů a minerálů, které jsou našemu tělu prospěšné.

Jsou dobrým zdrojem sacharidů a vlákniny a obsahují více bílkovin než většina jiných zrn. Oves je nabitý důležitými vitamíny, minerály a antioxidačními rostlinnými sloučeninami. Můžete si užívat například výhody manganu, fosforu, hořčíku, mědi, železa, zinku, vitamínu B1 (thiamin) a B5 (kyselina pantothenová).

Co vločky umí

  • Díky obsahu velkého množství beta-glukanu (druhu rozpustné vlákniny) se cítíte plnější a vločky vás zasytí na delší dobu. To se bude hodit při každém náročnějším dnu. Díky pocitu plnosti si pak můžete dovolit vynechat jedno z jídel a užít si možné výhody fastingu.
  • Mnoho studií ukázalo, že beta-glukanová vláknina v ovsu je účinná při snižovaní hladiny cholesterolu. Oves tak může pomoci snížit výskyt rizikových faktorů srdečních chorob. Zdraví srdce taktéž podporuje obsah mědi.
  • Avenathramidy jsou silné antioxidanty, které se nacházejí pouze v ovsu. Tyto ovesné polyfenoly vykazují podle studií protizánětlivé a protisvědivé účinky. Proto často lidé s kožními problémy využívají ovesné koupele.
  • Oves může pomoci snížit hladinu cukru v krvi, zejména u lidí s nadváhou nebo diabetem 2. typu. Tyto účinky jsou přičítány především schopnosti beta-glukanu vytvářet hustý gel, který zpomaluje vyprazdňování žaludku a absorpci glukózy do krve.
  • Nejen že vločky příznivě působí na naše trávení, mohou ulevit i lidem trpícím zácpou.
  • Mangan, který se obvykle vyskytuje ve vysokých množstvích v celých zrnech, je důležitý pro vývoj, růst a metabolismus.
Mňam! Taková snídaně bez lepku zachutná všem – nejen celiakům!

Ještě není vrabec v hrsti

V ovsu se totiž nachází protein, který se nazývá avenin. Jeho struktura je podobná lepku, a tak si lidé případnou alergickou reakci rádi zaměňují, nebo připisují následky lepku, který se tam vlastně nenachází.

V jedné studii testovali pacienty, kteří přijímali dvakrát denně porci ovesných vloček. U jednoho člověka z 10 testovaných, kteří trpí celiakií, došlo k vyvolání alergické reakce. V téže studii 53 % účastníků, kteří netrpěli celiakií, mělo příznaky plynatosti a nadýmání místy doprovázeného průjmy. Tato reakce se však nepřipisuje aveninu, ale zvýšenému množství vlákniny

V ovsu se sice protein avenin nachází, ale není přítomen v takovém množství, aby u lidí s celiakií vyvolával při běžné konzumaci alergickou reakci. U velmi citlivých jedinců k takové situaci může dojít, ale pravděpodobnost je minimální. Pokud si nejste jistí, proberte konzumaci se svým lékařem.

Že jsou pro vás obyčejné ovesné vločky nuda? Nedivíme se. Chce to dodat trošku zábavy, barev a hlavně živin, abyste mohli celý den fungovat na 100 %. Dobře vám ale radíme – vybírejte si pečlivě, s čím si vločky smícháte. Slazené müssli plné nekvalitních tuků, cukru a proslazeného ovoce není to pravé ořechové. Raději sáhněte po kvalitní granole. Lyofilizované ovoce, zdravé tuky semínek a ořechů a dokonale vyvážená chuť. Umíte si představit lepší start do nového dne?

Čtěte také

Líbí se Vám článek?

Přihlaste se k odběru a dostávejte další zajímavé články do e-mailu každý týden.

Odebírat

Kam dále?

zavřít

Přihlášení pomocí e-mailu

Zapomněli jste heslo?