Co se v článku dozvíte?
Co je autoimunitní onemocnění
Při autoimunitním onemocnění dochází k narušení správného fungování imunitního systému. Ten místo toho, aby bojoval proti patogenům, jako jsou různé bakterie a viry, ničí zdravé buňky svého vlastního těla.
Je vědecky prokázáno, že kolem 70 až 80 % imunitních buněk sídlí ve střevech. Za narušením imunity pak stojí často tzv. syndrom propustného střeva. Jedná se o narušení střevní stěny, která do těla pouští látky, které tam lidově řečeno nemají co dělat. A příčinou narušení propustnosti střev bývají často potravinové intolerance.
Cílem AIP je proto zjistit veškeré potravinové intolerance a upravit jídelníček tak, aby došlo k ozdravení střev – centra našeho imunitního systému.
Cesta ke zdraví střev
Autoimunitní protokol má tři fáze:
- eliminační
- znovuzařazovací
- udržovací
Každá z těchto etap má svůj smysl a pravidla, to jsme si už vysvětlovali v předchozím článku. Teď se od teorie posuneme k praxi.

1. Pryč (skoro) se vším
Co je vyloučeno
Pravdou je, že první, tedy eliminační fáze, bývá velmi náročná. Během ní je totiž nezbytné z jídelníčku odstranit veškeré potenciálně problematické potraviny. Kromě klasických alergenů jako jsou třeba lepek, laktóza nebo ořechy (kromě kokosu), se vyřazuje i celá řada dalších běžných potravin.
V eliminaci je třeba se rozloučit s veškerými průmyslově zpracovanými potravinami, obilovinami (včetně rýže i bezlepkových obilovin), luštěninami, vejci, semínky, bílým cukrem a některými druhy koření.
Kvůli obsahu alkaloidů, na které mohou být někteří jedinci citliví, je nutné vynechat i lilkovitou zeleninu, tedy lilek, rajčata, papriky, chilli a brambory (kromě batátů). Samozřejmou součástí eliminační fáze je také abstinence alkoholu i kávy.
Co je povoleno
Říkáte si, co vám tedy v jídelníčku vůbec zbyde? Mnoho toho opravdu není. Strava v eliminační fázi AIP je založena primárně na kvalitním mase a zelenině (mimo již zmíněné lilkovité), ovoci, kokosu a produktech z něj. Důležitou součástí jsou také zdravé tuky, které zastupují hlavně oleje (panenský olivový, kokosový, avokádový, rybí). Někdo během eliminace používá ghí nebo sádlo.
Během první fáze je nutné myslet na příjem probiotik, která jsou obsažena například v kvašené zelenině, kokosovém kefíru, případně ve vodním kefíru nebo tibi limonádě. Je také možné užívání kvalitních probiotik v kapslích.
Díky obsahu vitamínů a dalších důležitých živin podporujících ozdravení střev se doporučuje každodenní popíjení kostních a masových vývarů.

Co si pod tím v praxi představit?
Jídelníček se s tolika omezeními skládá těžko, nic ale není nemožné. Ze začátku možná budete mít problém opustit zajeté koleje, ale nebojte, eliminační fáze nepotrvá věčně! Tady od nás máte pár tipů, co jíst:
Snídaně: ovocný salát s ananasem, lesními plody a jablkem
Oběd: grilovaná vepřová panenka, pečený batát a brokolice
Svačina: sušené maso
Večeře: cuketové nudle se špenátem a kuřecím masem
Snídaně: pečená jablka se skořicí a datlovým sirupem
Oběd: kuřecí játra s květákovou rýží
Svačina: kokosový kefír, grapefruit
Večeře: losos pečený s plátky citronu na rukolovém lůžku
Snídaně: kokosový jogurt s medem a lyofilizovaným banánem
Oběd: květákový krém, grilované krůtí maso, zelenina
Svačina: sušené datle
Večeře: salát s pečenou řepou a dýní
Doba trvání eliminační fáze AIP je velmi individuální. Obecně by měla trvat do chvíle, kdy se citelně zmírní (nebo dokonce úplně vymizí) příznaky autoimunitního onemocnění. K tomu dochází nejčastěji za 1 až 3 měsíce. Třeba u atopického ekzému jde o výrazné zlepšení stavu pokožky, u celiakie o vymizení střevních obtíží.
Kromě toho popisují pacienti často výrazné zlepšení celkového rozpoložení a větší množství energie – to samozřejmě za předpokladu, že si sestavili jídelníček správně a s ohledem na všechny základní živiny.
Odhalte své potravinové intolerance
Ve znovuzařazovací fázi AIP se tedy do jídelníčku znovu postupně přidávají jednotlivé potraviny. Tento proces ale musí probíhat systematicky tak, aby bylo následně podle reakcí těla možné identifikovat intolerance na konkrétní složky stravy.
Potraviny se zjednodušeně řečeno zařazují od těch nejlépe snášených po ty nejvíce problematické v intervalu nejméně 3 dny po sobě. Ideální rozestup je dokonce 5 až 7 dní. Je to běh na dlouhou trať.
Nejčastěji se doporučuje potraviny do jídelníčku zařazovat ve 4 fázích. Kompletní seznam potravin je poměrně dlouhý a mezi přístupy jednotlivých odborníků se najdou rozdíly. Níže uvedený rozpis fází vychází z přístupu doktorky Sarah Ballantyne, která je autorkou celého konceptu autoimunitního protokolu a je v této oblasti považována za jednu z největších kapacit.

Fáze znovuzařazování
1. fáze: vaječný žloutek, oleje ze semen a ořechů, kvalitní kakao a čokoláda, hrášek a zelené lusky, příležitostně káva
2. fáze: vaječný bílek, ořechy a semínka, máslo v bio kvalitě, káva na denní bázi, v malém množství alkohol
3 fáze: mléčné výrobky, lilek, loupané brambory, sladká paprika (čerstvá i koření), čočka, hrášek, cizrna
4. fáze: rýže, luštěniny, bezlepkové obiloviny a pseudoobiloviny, rajčata, pálivá paprika a chili, neloupané brambory
Uvedené schéma je do jisté míry orientační a zestručněné. Potravinové intolerance jsou velmi individuální záležitost, proto je při znovuzařazování opravdu velmi důležité dokázat vnímat své tělo a řídit se jeho reakcemi. Někteří například zařazují dříve rýži, která je podle schématu Sarah Ballantyne znovu povolená až ve 4. fázi. Někomu totiž nevyhovuje dlouhodobě nízký obsah sacharidů.
V ideálním případě byste v závěru znovuzařazovací fáze podle reakcí vlastního těla měli být schopni určit, na které potraviny máte intoleranci. Od toho se bude odvíjet následující fáze, která by pak měla trvat… nejlépe už napořád.
Udržovací fáze AIP – není to jen jídlo
Dalo by se říct, že dokončením znovuzařazovací fáze máte to nejdůležitější za sebou. Velmi podstatné ale je, jak se svou zkušeností z prvních dvou etap AIP naložíte. Ve chvíli, kdy víte, které konkrétní potraviny nebo jejich skupiny vám nesvědčí, byste měli svůj jídelníček na tomto základě trvale upravit. Problematické složky by se v něm už neměly objevovat vůbec anebo pouze ve velmi omezeném množství.
Tím, že nebudete jíst potraviny, na které trpíte intolerancí, byste měli dosáhnout kýženého ozdravení střev, a tím i zlepšení fungování imunitního systému. Díky tomu je možné zmírnit, potlačit nebo dokonce téměř eliminovat příznaky autoimunitních onemocnění.
AIP však není pouze dieta. Jedná se o velice komplexní přístup, který kromě změny jídelníčku zahrnuje i další oblasti. Velmi důležitou roli zde hrají také spánková hygiena, zdravá míra pohybu, zvládání stresu a kvalitní mezilidské vztahy.

Především první fáze autoimunitního protokolu je poměrně striktní a pro většinu lidí vyžaduje silnou vůli a odříkání. Na konci cílové pásky ale čeká příslib toho, že vám AIP pomůže zmírnit projevy vážných chorob, a tedy i výrazně zlepšit kvalitu zdraví i života.
Pokud některým autoimunitním onemocněním trpíte a chcete zjistit, jak svému tělu ulevit, je AIP možnou volbou. Vzhledem k poměrně složité a velmi komplexní povaze této eliminační diety se však nezapomeňte poradit se svým lékařem nebo certifikovaným poradcem, který vám dopodrobna vysvětlí přínosy i rizika a bude na vás odborně dohlížet.
Čtěte také

Vápník v potravinách: Je mléko jedinou prevencí osteoporózy?
11.05.23 | 676x přečteno | 6 minut

Ať přiletí čáp! Co jíst pro podporu plodnosti a jak snadněji otěhotnět
13.04.23 | 2190x přečteno | 8 minut