10% sleva na Čokoládovky! 😍 kód: COKOLADOVKY10

Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žádné zboží.

Arašídy: Co v sobě ukrývají a proč je konzumovat?

ve čtvrtek 2. 9. | 22108x přečteno | 6 minut čtení


Že nejsou arašídy ořechy ale luštěnina, už všichni víme! Jak ale tato oblíbená a zároveň rozporuplná potravina působí na naše zdraví? Poodhalte s námi tajemství ukryté pod tenoučkou slupkou buráků! A až si příště budete na chleba mazat arašídové máslo, vzpomeňte si na nás.

Sdílet



Arašídy: Co v sobě ukrývají a proč je konzumovat?

Co se v článku dozvíte?

Podzemní poklady

Arašídy jsou plodem podzemnice olejné. Jedná se tedy o luštěninu! Příbuznými arašídů jsou tedy např. fazole, čočka nebo cizrna.  Pochází z jižní Ameriky, ale nyní se pěstují zejména v subtropických pásmech Asie a Ameriky. Plodem podzemnice olejné, rostliny, pod níž arašídy rostou, je lusk obsahující 1–7 semen – arašídů, buráků nebo taky burských oříšků

Bomba plná energie

Loupané arašídy jsou energeticky bohatou potravinou. Důvodem je poměrně vysoký obsah tuků – věděli jste, že v každém buráku je kolem 50 % tuků? Ani přesto ale nemusíte mít z konzumace arašídů strach. Jedná se naštěstí o zdravé tuky – 53 % veškerých tuků tvoří mononenasycené mastné kyseliny a 34 % polynenasycené mastné kyseliny. Ty pomáhají udržovat náš cholesterol v normálních hodnotách. Že pořád nevíte, co si pod tím vlastně představit? Mrkněte na náš přehledný článek!

Arašídy taky navíc patří mezi nejbohatší zdroje rostlinného proteinu – bílkoviny tvoří necelých 30 % jejich obsahu. Navíc se na rostlinné poměry jedná o proteiny s poměrně vysokou biologickou hodnotou, tedy vysokou vstřebatelností a využitelností. 

Arašídy jsou taky bohaté na vlákninu, která tvoří zhruba 10 % obsahu, a zároveň se jedná o nízkosacharidovou potravinu. V burácích je jen cca 15 gramů sacharidů na 100 gramů oříšků.

Arašídy loupané z Argentiny
Arašídy patří mezi nejbohatší zdroje rostlinného proteinu.

Minerály, vitamíny, kde jste?

V arašídech! Ty obsahují draslík, fosfor, hořčík, vápník, sodík, železo, zinek i měď a taky vitaminy skupiny B (B1, B2, B3, B6 a kyselinu listovou). To ale není vše, Horste. V těchto malých podzemních zázracích najdeme i vitamín E, biotin prospěšný pro naši kůži a vitamíny A a D.

Stejně tak, jak se říká, že nejzdravější na ovoci je slupka, platí tahle tisíckrát opakovaná pravda i u arašídů. Arašídy ve svojí slupce obsahují spoustu antioxidantů, z nichž nejznámější je resveratrol (přírodní polyfenol, který nalezneme třeba i ve víně). Dále je ve slupce arašídů obsažená kyselina p-kumarová a isoflavony, antioxidanty, které umí chránit naše buňky. 

Křupněte si s chutí arašídy k telce

K čemu nám to všechno je?

Kromě toho, že při konzumaci 100 g arašídů do těla doplníme zhruba ¼ doporučené denní dávky vlákniny, buráky mají úžasnou schopnost nás zasytit na dlouhou dobu. To se může hodit nejen při výletech a na cestách. I doma po nich nebudete mít takovou chuť mlsat další dobroty.

A jak jsme si ukázali, arašídy jsou poměrně bohatý zdroj mikronutrientů – vitaminů a minerálních látek, které naše tělo každý den potřebuje pro správné fungování. A jestli můžeme směle doporučit: pro nabušený denní příjem zvolte arašídy ve slupce. Obsahují více prospěšných látek.

Arašídy v červené košilce
Vyzkoušejte i arašídy v červené košilce! Mají výraznější chuť a podtrhnou každý večer s vínem.

7 důvodů, proč jíst arašídy

Nemyslete si, neobjevili jsme Ameriku. „Léčivé“ účinky arašídů byly využívány už ve starověku! Aztékové vyráběli a využívali arašídové máslo proti bolesti zubů a ještě koncem 19. století byly arašídy využívány na podporu léčby tuberkulózy. Díky jejich bohatému nutričnímu profilu je podávali pacientům k dovyživení. 

1. Pro zdravé srdce

Zařazení arašídů do jídelníčku má kardioprotektivní účinky. A to právě díky obsaženým mono- a polynenasyceným kyselinám. Snižují hladinu LDL cholesterolu, a tím také zvyšují průchodnost cév. A jdou ještě dál. Tím jsou také schopné přeneseně regulovat krevní tlak a podílet se celkově na zdraví oběhového systému

2. Prevence žlučových kamenů

Vzhledem k tomu, že jsou žlučové kameny nejčastěji způsobeny zvýšeným cholesterolem, arašídy vedou kromě snížení celkového cholesterolu i ke snížení rizika vzniku žlučových kamenů.

3. Kontrola tělesné hmotnosti

Arašídy jsou oblíbenou potravinou při redukčních dietách založených na snížení množství přijímaných sacharidů. Pomáhají udržovat zdravou tělesnou hmotnost a působí preventivně proti obezitě. Vláknina v burácích pomáhá k pocitu sytosti a lepšímu vyprazdňování a arašídy také podporují metabolismus tuků.

Arašídy podporují metabolismus tuků.

4. Kontrola glykémie

Burské oříšky představují skvělou potravinu pro lidi s diabetem díky nízkému glykemickému indexu. Vláknina zpomaluje trávicí procesy, a tím i rychlost vstřebávání sacharidů do krve, a arašídy tak udržují v normálu hladinu krevního cukru.

5. Pro správný růst a vývoj

Arašídy (v kombinaci s cvičením a dostatečným energetickým příjmem) podporují svalový růst a správnou svalovou funkci. Obsahují totiž bílkoviny a hořčík pro správnou funkci našich bicepsů i tricepsů. Pevnost kostí pak podporuje obsažený fosfor s vápníkem.

6. Prevence rakoviny

Antioxidanty, které najdeme zejména ve slupkách neloupaných arašídů, vedou k poklesu oxidačního stresu a redukci volných radikálů v těle. Předcházejí buněčnému stárnutí a působí preventivně proti rakovině.

7. Paměť, obranyschopnost a krvetvorba

Na všech těchto důležitých procesech v těle se podílí vitamíny skupiny B, železo, zinek a měď. A máme štěstí, že tyto důležité nutrienty najdeme právě v arašídech. Co je ještě lepší? Nezáleží, jestli je chroupete jen tak, nebo si je ve formě 100% arašídového másla

Přidejte si arašídy do snídaně! Třeba ve formě arašídového másla.

Už jste to slyšeli…?

Na internetu se množí spekulace, jestli jsou vlastně arašídy zdravé. Jméno jim kazí hlavně vyšší energetická hodnota a obsah alergenů. Jako problematické se v nich totiž jeví proteiny arachin a conarachin, které mohou být zdrojem potravinových alergií. Jak poznat, že nějakou máte? Poradíme!

Na co si tedy dát pozor? Opatrní buďte hlavně u ochucených a vysoce zpracovaných produktů. „Arašídové“ máslo navoněné umělými dochucovadly, přidaný cukr a často jen malé množství arašídů sice láká barevnými obaly, zdravé to ale moc není. Studie sice prokázala, že ochucení arašídů nesnižuje jejich účinky, avšak vede k dalšímu příjmu kalorií, cukrů a soli navíc. A tyto látky chceme v zájmu zdravého životního stylu spíše omezovat. 

Arašídy také obsahují antinutrienty, zejména kyselinu fytovou, která snižuje vstřebávání železa a zinku. Výskyt kyseliny fytové je ale běžným jevem v zelenině, ořeších, obilninách a luštěninách, vynecháním arašídů z jídelníčku byste tak vlastně nic nezískali. Naopak. Pokud nejste alergičtí, neexistují žádné důvody, proč si přírodní arašídy v rozumné míře nedopřát – vše hovoří pro! 

Jarní salát s kešu ořechy
Arašídy ozdobí i jednoduchý jarní salát. A co víc? Dodají mu kvalitní bílkoviny!

Doporučená konzumace

Arašídy se prodávají se v mnoha formách – ve slupce, loupané, pražené, v těstíčku nebo s sladko-pálivými tóny. Nejzdravější variantou jsou samozřejmě raw nepražené a nesolené arašídy a ještě o něco lepší jsou ty ve slupce! Ideální je hrst ořechů denně, nevěříte

Pražené oříšky bychom měli konzumovat s rozvahou, vzhledem k tomu, že zvýšený příjem soli může vést k vysokému krevnímu tlaku. 

Také arašídové máslo je na tom co se týče obsahu nutrientů dobře. Namažte si ho na jablko, přidejte do ranní kaše nebo s ním vytvořte úžasné šohajky.  Mňam!

Čtěte také

Líbí se Vám článek?

Přihlaste se k odběru a dostávejte další zajímavé články do e-mailu každý týden.

Odebírat

Kam dále?

zavřít

Přihlášení pomocí e-mailu

Zapomněli jste heslo?