Co se v článku dozvíte?
Podzemní poklady
Arašídy jsou plodem podzemnice olejné. Jedná se tedy o luštěninu! Příbuznými arašídů jsou tedy např. fazole, čočka nebo cizrna. Pochází z jižní Ameriky, ale nyní se pěstují zejména v subtropických pásmech Asie a Ameriky. Plodem podzemnice olejné, rostliny, pod níž arašídy rostou, je lusk obsahující 1–7 semen – arašídů, buráků nebo taky burských oříšků.
Bomba plná energie
Loupané arašídy jsou energeticky bohatou potravinou. Důvodem je poměrně vysoký obsah tuků – věděli jste, že v každém buráku je kolem 50 % tuků? Ani přesto ale nemusíte mít z konzumace arašídů strach. Jedná se naštěstí o zdravé tuky – 53 % veškerých tuků tvoří mononenasycené mastné kyseliny a 34 % polynenasycené mastné kyseliny. Ty pomáhají udržovat náš cholesterol v normálních hodnotách. Že pořád nevíte, co si pod tím vlastně představit? Mrkněte na náš přehledný článek!
Arašídy taky navíc patří mezi nejbohatší zdroje rostlinného proteinu – bílkoviny tvoří necelých 30 % jejich obsahu. Navíc se na rostlinné poměry jedná o proteiny s poměrně vysokou biologickou hodnotou, tedy vysokou vstřebatelností a využitelností.
Arašídy jsou taky bohaté na vlákninu, která tvoří zhruba 10 % obsahu, a zároveň se jedná o nízkosacharidovou potravinu. V burácích je jen cca 15 gramů sacharidů na 100 gramů oříšků.

Minerály, vitamíny, kde jste?
V arašídech! Ty obsahují draslík, fosfor, hořčík, vápník, sodík, železo, zinek i měď a taky vitaminy skupiny B (B1, B2, B3, B6 a kyselinu listovou). To ale není vše, Horste. V těchto malých podzemních zázracích najdeme i vitamín E, biotin prospěšný pro naši kůži a vitamíny A a D.
Stejně tak, jak se říká, že nejzdravější na ovoci je slupka, platí tahle tisíckrát opakovaná pravda i u arašídů. Arašídy ve svojí slupce obsahují spoustu antioxidantů, z nichž nejznámější je resveratrol (přírodní polyfenol, který nalezneme třeba i ve víně). Dále je ve slupce arašídů obsažená kyselina p-kumarová a isoflavony, antioxidanty, které umí chránit naše buňky.
Křupněte si s chutí arašídy k telce
K čemu nám to všechno je?
Kromě toho, že při konzumaci 100 g arašídů do těla doplníme zhruba ¼ doporučené denní dávky vlákniny, buráky mají úžasnou schopnost nás zasytit na dlouhou dobu. To se může hodit nejen při výletech a na cestách. I doma po nich nebudete mít takovou chuť mlsat další dobroty.
A jak jsme si ukázali, arašídy jsou poměrně bohatý zdroj mikronutrientů – vitaminů a minerálních látek, které naše tělo každý den potřebuje pro správné fungování. A jestli můžeme směle doporučit: pro nabušený denní příjem zvolte arašídy ve slupce. Obsahují více prospěšných látek.

7 důvodů, proč jíst arašídy
Nemyslete si, neobjevili jsme Ameriku. „Léčivé“ účinky arašídů byly využívány už ve starověku! Aztékové vyráběli a využívali arašídové máslo proti bolesti zubů a ještě koncem 19. století byly arašídy využívány na podporu léčby tuberkulózy. Díky jejich bohatému nutričnímu profilu je podávali pacientům k dovyživení.
1. Pro zdravé srdce
Zařazení arašídů do jídelníčku má kardioprotektivní účinky. A to právě díky obsaženým mono- a polynenasyceným kyselinám. Snižují hladinu LDL cholesterolu, a tím také zvyšují průchodnost cév. A jdou ještě dál. Tím jsou také schopné přeneseně regulovat krevní tlak a podílet se celkově na zdraví oběhového systému.
2. Prevence žlučových kamenů
Vzhledem k tomu, že jsou žlučové kameny nejčastěji způsobeny zvýšeným cholesterolem, arašídy vedou kromě snížení celkového cholesterolu i ke snížení rizika vzniku žlučových kamenů.
3. Kontrola tělesné hmotnosti
Arašídy jsou oblíbenou potravinou při redukčních dietách založených na snížení množství přijímaných sacharidů. Pomáhají udržovat zdravou tělesnou hmotnost a působí preventivně proti obezitě. Vláknina v burácích pomáhá k pocitu sytosti a lepšímu vyprazdňování a arašídy také podporují metabolismus tuků.

4. Kontrola glykémie
Burské oříšky představují skvělou potravinu pro lidi s diabetem díky nízkému glykemickému indexu. Vláknina zpomaluje trávicí procesy, a tím i rychlost vstřebávání sacharidů do krve, a arašídy tak udržují v normálu hladinu krevního cukru.
5. Pro správný růst a vývoj
Arašídy (v kombinaci s cvičením a dostatečným energetickým příjmem) podporují svalový růst a správnou svalovou funkci. Obsahují totiž bílkoviny a hořčík pro správnou funkci našich bicepsů i tricepsů. Pevnost kostí pak podporuje obsažený fosfor s vápníkem.
6. Prevence rakoviny
Antioxidanty, které najdeme zejména ve slupkách neloupaných arašídů, vedou k poklesu oxidačního stresu a redukci volných radikálů v těle. Předcházejí buněčnému stárnutí a působí preventivně proti rakovině.
7. Paměť, obranyschopnost a krvetvorba
Na všech těchto důležitých procesech v těle se podílí vitamíny skupiny B, železo, zinek a měď. A máme štěstí, že tyto důležité nutrienty najdeme právě v arašídech. Co je ještě lepší? Nezáleží, jestli je chroupete jen tak, nebo si je ve formě 100% arašídového másla!

Už jste to slyšeli…?
Na internetu se množí spekulace, jestli jsou vlastně arašídy zdravé. Jméno jim kazí hlavně vyšší energetická hodnota a obsah alergenů. Jako problematické se v nich totiž jeví proteiny arachin a conarachin, které mohou být zdrojem potravinových alergií. Jak poznat, že nějakou máte? Poradíme!
Na co si tedy dát pozor? Opatrní buďte hlavně u ochucených a vysoce zpracovaných produktů. „Arašídové“ máslo navoněné umělými dochucovadly, přidaný cukr a často jen malé množství arašídů sice láká barevnými obaly, zdravé to ale moc není. Studie sice prokázala, že ochucení arašídů nesnižuje jejich účinky, avšak vede k dalšímu příjmu kalorií, cukrů a soli navíc. A tyto látky chceme v zájmu zdravého životního stylu spíše omezovat.
Arašídy také obsahují antinutrienty, zejména kyselinu fytovou, která snižuje vstřebávání železa a zinku. Výskyt kyseliny fytové je ale běžným jevem v zelenině, ořeších, obilninách a luštěninách, vynecháním arašídů z jídelníčku byste tak vlastně nic nezískali. Naopak. Pokud nejste alergičtí, neexistují žádné důvody, proč si přírodní arašídy v rozumné míře nedopřát – vše hovoří pro!

Doporučená konzumace
Arašídy se prodávají se v mnoha formách – ve slupce, loupané, pražené, v těstíčku nebo s sladko-pálivými tóny. Nejzdravější variantou jsou samozřejmě raw nepražené a nesolené arašídy a ještě o něco lepší jsou ty ve slupce! Ideální je hrst ořechů denně, nevěříte?
Pražené oříšky bychom měli konzumovat s rozvahou, vzhledem k tomu, že zvýšený příjem soli může vést k vysokému krevnímu tlaku.
Také arašídové máslo je na tom co se týče obsahu nutrientů dobře. Namažte si ho na jablko, přidejte do ranní kaše nebo s ním vytvořte úžasné šohajky. Mňam!