Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žádné zboží.

Mandlový koláč s vanilkovým pudinkem a jahodami

ve čtvrtek 29. 7. | 237x přečteno


Křupavé mandlové lupínky a šťavnaté jahody na pudinkovém krému s pravou vanilkou! Taky už se vám sbíhají sliny? Tento voňavý recept pro vás připravila Kristina z blogu Děvče u plotny a my jsme se do něj zamilovali. Připravte si doma lehký dortík, po kterém se hned zapráší. Ale nebojte, suchý není!

Sdílet



Mandlový koláč s vanilkovým pudinkem a jahodami
2 hodiny
8–10 porcí

Co budete potřebovat?

Na korpus:

  • 2 vejce
  • 95 g krupicového cukru
  • 120 g mandlové mouky  
  • 30 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 55 g rozpuštěného másla
  • 30 g plátků mandlí  
  • špetku soli

Na puding:

  • 55 ml mléka
  • zrníčka z poloviny vanilkového lusku  
  • 3 žloutky
  • 35 g krupicového cukru
  • 10 g kukuřičného škrobu
  • 50 g másla

Na ozdobu:

Vanilkové lusky a mandlová mouka

Foto a recept: @devceuplotny

Postup

V míse si vyšlehejte vejce s cukrem a špetkou soli, až se začnou dělat bublinky. Dosáhnout světlounké vaječné pěny trvá i několik minut, ale nevzdávejte se!  

V druhé misce si smíchejte sypké ingredience: mandlovou i obyčejnou hladkou mouku a prášek do pečiva. Ručně ji pak spolu s rozpuštěným máslem vmíchejte do vaječné pěny. Až bude těsto hladké, nalijte ho do formy vyložené pečicím papírem a posypte mandlovými plátky. Pak vložte do předehřáté trouby. Pečte na 170 °C asi 35 minut. Povrch korpusu by měl mít zlatavou barvu.

Teď je čas na přípravu pudinku! Do hrnce nalijte mléko a přidejte vanilku. Ohřívejte, dokud nezačne mléko vřít a pak ihned odstavte. V misce si smíchejte žloutky s cukrem a škrobem. Ingredience by měly být dokonale propojené.  

Do misky se žloutky vlijte asi polovinu mléka a pořádně promíchejte. Pak směs vlijte do hrnce ke zbytku mléka a za stálého míchání vařte, dokud pudink nezhoustne. V chuti nesmí jít cítit škrob!

Hotový puding z hrnce hned přelijte do misky – je to proto, aby se už dál nevařil zbytkovým teplem. Přidejte do něj máslo nakrájené na kousky a rozmíchejte. Pak ho za občasného promíchnutí nechte v lednici vychladit.  

Korpus těsně před servírováním polijte pudinkovým krémem a nahoru naskládejte jahody. Abyste zvýraznili jejich chuť a dodali koláči nevšednost, promíchejte ještě před pokladením jahody v misce s citrónovou šťávou a medem. Na závěr koláč posypte plátky mandlí a ozdobte květy měsíčku.  

Koláč by se měl sníst ihned. Pokud víte, že jej nesníte celý najednou, dozdobte jednotlivé kousky až na talíři a ovoce i pudink uchovávejte v lednici zvlášť

Mandlový koláč

Foto a recept: @devceuplotny

Načítám

Čtěte také

Líbí se Vám článek?

Přihlaste se k odběru a dostávejte další zajímavé články do e-mailu každý týden.

Odebírat

Kam dále?

zavřít

Přihlášení pomocí e-mailu

Zapomněli jste heslo?