90 minut
12 porcí
Co budete potřebovat?
Na těsto:
- 3 vaječné bílky
- 3 vaječné žloutky
- 50 g cukru krystal
- 70 g strouhaného kokosu
- 50 g hladké mouky
- špetku soli
Na krém:
- 300 g mascarpone
- 150 ml smetany ke šlehání
- 3 lžíce prášku z lyo malin
- 30 g cukru
Na ozdobu:
Postup
Nejprve musíme upéct korpus. Oddělíme si bílky od žloutků. Bílky se špetkou soli vyšleháme do měkoučkého sněhu, do kterého postupně přidáváme cukr, dokud není sníh tuhý a lesklý. Na závěr do sněhu zašleháme žloutky.
Vypneme mixér a do vyšlehané vaječné směsi přidáme strouhaný kokos a mouku, které jemně vmícháme stěrkou. Krásně hladké těsto vylijeme do dortové formy o průměru 26 centimetrů. Pečeme zhruba 20–25 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
Zatím co si korpus užívá teploučka trouby, my máme čas si připravit krém. Mascarpone a smetanu vyšleháme společně v robotu. Dávejte si pozor, abyste šlehačku nepřešlehali – celý krém by se mohl zdrcnout! Přidáme trošku cukru podle chuti a ochutíme práškem z lyofilizovaných malin, který rovnoměrně vmícháme. Prášek dodá nejen božsky ovocnou chuť, navíc krém i obarví. A to všechno bez jediného „éčka“ nebo umělé chuti.
Krém pak rovnoměrně navrstvíme na vychladnutý korpus. Dortík ozdobíme lyofilizovanými malinami, plátky kokosu a malinovou explozi završíme malinami v malinové čokoládě. Mmm, už se nám zase sbíhají sliny.
Tip!
Pokud chcete dortík dvoubarevný, polovinu ještě neobarveného krému dejte na vychladlý korpus a až na něj navrstvěte ten růžový. Je to jen jeden krok navíc, ale udělá velkou parádu!