Slaný arašíd s karamelem
20 minut
4 kopečky
Co budete potřebovat?
- 250 ml 33% smetany ke šlehání
- 100 ml mléka
- 2 lžíce cukru
- 2–3 lžíce arašídové pasty
- 2 lžíce slaných karamelových kousků
- špetku soli
Postup
Smetanu s mlékem a cukrem lehce ohřejeme na mírném plameni. Pozor – nesmí vařit! Do vlažné směsi přimícháme arašídovou pastu, kousky slaného karamelu a špetku soli. Směs promícháme metličkou, aby se vše rozpustilo a spojilo. Pak necháme vychladnout.
Vychladlou směs nalejeme do zmrzlinovače a šleháme zhruba 10–15 minut.
Pokud nemáte zmrzlinovač, nalijte směs do formiček na led a zmrzlé kostičky následně rozmixujte v elektrickém sekáčku se lžící mléka. Servírujeme do kornoutků nebo misek a ozdobíme kousky karamelu a arašídy.
Pistáciová zmrzlina
25 minut
4 kopečky
Co budete potřebovat?
- 250 ml 33% smetany ke šlehání
- 50 ml mléka
- 2 lžíce cukru
- 2 lžíce pistáciové pasty
- 2 lžíce pistáciových kousků
- špetka soli
Postup
Základ zůstává stejný. Na mírném plameni ohřejeme smetanu s mlékem a cukrem, do teplé směsi zamícháme pistáciovou pastu a přidáme špetku soli. Vychlazenou tekutou směs směs nalijeme do zmrzlinovače a šleháme zhruba 20 minut.
Pokud nemáte zmrzlinovač, nalijte směs do formičky na led a zmrzlé kostičky následně rozmixujte v elektrickém sekáčku s trochou mléka. Servírujte do kornoutků nebo misek a nahoru posypte pistáciovými kousky. Protože pistácií není nikdy moc!
Vegan kokosová zmrzlina s malinami
40 minut
3 kopečky
Co budete potřebovat?
- kokosové mléko
- 3–4 lžíce kokosové pasty
- 2 lžíce cukru
- 2 lžíce strouhaného kokosu
- lyofilizované maliny a maliny v malinové čokoládě na ozdobu
Postup
Kokosové mléko necháme minimálně 2 hodiny vychladit v lednici – děláme to proto, aby se oddělil tuk a voda. Na zmrzlinu budeme potřebovat pouze horní tuhou část kokosového mléka. Tu z plechovky vyškrábeme lžící a rozpustíme ji v hrnci. Do rozpuštěné části kokosového mléka přidáme cukr, kokosovou pastu a strouhaný kokos. Vše pořádně promícháme.
Směs nalijeme do zmrzlinovače a šleháme, dokud zmrzlina neztuhne. U této zmrzliny se čas šlehání mírně prodlouží – zmrzlinovač nechte pracovat cca 30–40 minut. Je to z toho důvodu, že kokosové mléko nemá tolik tuku jako smetana, a tak jeho vyšlehávání trvá déle.
Pokud nemáte zmrzlinovač, nalijte směs do formičky na led a dejte do mrazáku. Zmrzlé kostičky následně rozmixujte v elektrickém sekáčku s kapkou rostlinného mléka. Jak si mléko jednoduše vyrobit z mandlí nebo jiných ořechů, poradíme v tomto článku. Hotovou zmrzlinu ozdobte lyofilizovanými malinami, malinami v malinové čokoládě nebo plátky kokosu. Mňam!