Jako raw se berou ty potraviny, které neprošly tepelnou úpravou, při níž by se zahřály na více než 42 °C. Suroviny by také neměly být nijak průmyslově zpracované, pasterizované ani ošetřené pesticidy.
Co patří na talíř?
Hlavními složkami raw stravy jsou ovoce a zelenina, ořechy, semínka, obiloviny a luštěniny. Doporučuje se do jídelníčku zařadit i tzv. superpotraviny, které obsahují širokou škálu vitamínů a jsou bohaté na antioxidanty.
Raw dieta umožňuje několik alternativních způsobů přípravy: časté je odšťavňování, mixování nebo sušení ovoce i zeleniny. Při raw stravování se využívá i nakličování semínek, obilovin a luštěnin a namáčení neboli aktivace ořechů a semínek. Zatímco většina raw stravy je (stejně jako u veganství) založena výhradně na rostlinných produktech, někteří lidé konzumují i nepasterizované mléko, syrová vejce či některé druhy masa. Pokud z jídelníčku vynecháme veškeré živočišné produkty a zároveň ctíme podstatu raw stravy, mluvíme o vitariánství.
Je to vůbec zdravé?
Příznivci raw stravy se domnívají, že konzumace surovin v syrovém stavu je ideální pro lidské zdraví. Jedním z hlavních důvodů, proč zastánci syrové stravy odrazují od tepelné úpravy, je fakt, že některé enzymy a bílkoviny mohou být tepelnou úpravou znehodnoceny, stejně jako se tomu děje například u vitamínu C, kyseliny listové nebo vitamínu B6 (pyridoxin).
Raw strava dodává tělu spoustu vitamínů, minerálů, enzymů a vlákniny. Konzumace syrových potravin pomůže organismu s regenerací, detoxikuje a zabraňuje překyselení, ke kterému může docházet při nadměrné konzumaci tepelně upravených živočišných bílkovin. Díky živé stravě ze svého jídelníčku vyloučíme těžko stravitelné tuky a škodlivý LDL cholesterol, průmyslově zpracované potraviny a aditivní látky, jako jsou konzervanty, emulgátory a přebytečné cukry. Syrová strava jde většinou ruku v ruce s hubnutím, protože má nízký obsah kalorií.
Naopak nám ale může hrozit nedostatek bílkovin, vitamínu B12, vitamínů rozpustných v tucích a omega-3 nenasycených mastných kyselin. Konzumace syrového masa a dalších živočišných produktů přináší také riziko infekce.

RAW produkty ze Světa plodů
Tyčinky vám dodají energii
Tyčinky jsou ručně vyrobeny pouze z přírodních surovin a obsahují jen přirozeně se vyskytující cukry ze sušeného ovoce. Neobsahují umělá barviva, konzervanty, ochucovadla, zvýrazňovače chuti, mouku, mléko, lepek ani vejce. Vezměte si s sebou na výlet jahodovu, malinovou, kakaovou nebo sezamovou!
Proteiny pro sportovce i nesportovce
- Čistě přírodní veganský zdroj bílkovin, který je ideálním doplňkem při dietách. Protein si můžete smíchat s čerstvou ovocnou šťávou, mlékem nebo vodou. Můžete jej využít také při výrobě raw dezertů jako částečnou náhražku běžné mouky. Výborně se hodí k přípravě snídaní nebo jej můžete zamíchat například do pomazánky. Nechcete se spokojit s „obyčejným“ mandlovým proteinem? Mrkněte, jaké další máme!
Oříšky na mlsání
- Raw oříšky z různých koutů světa až k vám domů? Žádný problém. Máme lískáče, mandle ze Španělska, loupané nebo neloupané pistácie a do raw stravování patří také aktivované ořechy! Vyzkoušejte náš MYX!
Speciality pro náročné
- Drcené kakaové boby jsou výborným antioxidantem. Věděli jste že konzumace kakaa snižuje vysoký krevní tlak účinněji, než zelený či černý čaj?
- Irský mech je nejen vynikajícím zdrojem vitamínů a minerálů, ale také zajímavou přísadou v kuchyni. Je vhodný pro bezlepkovou i bezlaktózovou dietu a je veganskou alternativou k živočišnému kolagenu.

Ať už se rozhodnete stravovat jakkoliv, vždy je důležité dbát na vyváženost a dostatečný přísun všech živin. A nezapomínejte ani na chuť a kvalitu! Ty jsou pro nás při výběru surovin na prvním místě.