Cheddar lyofilizovaný

205 Kč 178 Kč bez DPH

Zvolte variantu

Nemáš po ruce lednici? Nevadí! Mě si s sebou můžeš vzít i na tropickou dovolenou! Nevadí mi horko ani chlad, přizpůsobím se každé situaci! Jsem ideální praktická svačina a křupavé zpestření každého jídla!

          • křupavá textura
          • praktická velikost
          • výrazná chuť

Detailní informace

85g
Skladem
205 Kč
178 Kč bez DPH

Detailní popis produktu

Cheddar lyofilizovaný

Informace a výživové hodnoty 

Cheddar patří mezi nejoblíbenější sýry nejen v České republice. Poprvé spatřil světlo světa ve Velké Británii, odkud se díky své jedinečné chuti rychle rozšířil do dalších zemí. Je typicky vyráběný z kravského mléka, hladký, tvrdší, nedrolivý a také poměrně dlouho zrající – přibližně 6–18 měsíců. Náš cheddar je ale přece jen něčím jedinečný, a to strukturou. Náš cheddar křupe! Po dozrání prošel procesem lyofilizace, což jej zbavilo vody, ale jeho chuť zůstala stále stejně skvělá. Můžete jej vzít s sebou na cesty, přidat do salátů, ale i dalších jídel. Díky této úpravě má podstatně delší trvanlivost a vydrží vám i mimo lednici ve skvělé kondici.

 

5 věcí, které jste o surovině nevěděli

  1. Cheddar má výraznou barvu díky barvivu annatto získávané z keře oreláníku barvířského.
  2. Bývá vyroben z kravského mléka, ale použít se může také kozí. 
  3. Poprvé spatřil světlo světa v britském městě Cheddar ve 12. století.
  4. Speciální proces při výrobě cheddaru se nazývá „čedarování“.
  5. Čedarování odstraní z hmoty nadbytky syrovátky, a díky tomu je sýr tvrdší a nedrolivý.
 
Poznámka nákupčího

„Proč jsem se rozhodl zařadit tak netradiční surovinu? Čerstvý sýr nevydrží změny teplot a velmi rád se kazí. Lyofilizace z něj udělá trvanlivější surovinu, kterou si můžete vzít i na túru a přidat si ho do večeře pod širákem. Je tak dostupný kdykoliv a kdekoliv! Tučné suroviny se lyofilizují poměrně špatně. Tuk se nedá zcela vysušit a při špatném zpracování může být produkt gumový a žvýkavý. Naše sýry jsou ale vysušeny naprosto precizně, a díky tomu je cheddar křupavý, rozpadá se na jazyku a navíc si zachoval svou specifickou vůni i chuť.“
 
Cheddar lyofilizovany CZ
 
 
Jak se vyrábí sýr
 
Výroba každého sýru se lehce liší, ať už v druhu mléka, odlišnými teplotami při vaření a zrání nebo v samotné délce výroby. Většina kroků je ale stejných, či velmi podobných. Začíná se pasterizací mléka, poté se přidávají mlékárenské kultury a syřidla (případně kyselina mléčná), které způsobují srážení mléka. Následně se vytvoří tuhá sýřenina a tekutá syrovátka. Vše se zamíchá, aby se velké kousky sýřeniny rozdrolily na malé hrudky. Zvýšením teploty se ze sýřeniny extrahuje ještě více syrovátky, což způsobuje její hutnější strukturu. Sýřenina se následně scedí, formuje a nechává se oschnout. Poté je sýr připraven na zrání, jehož délka se liší v závislosti na jednotlivých druzích sýrů.

Tip

Jestli máš chuť na jiné druhy sýrů, vyzkoušej třeba naše mozzarella kostičky, které rozzáří každý salát!

Doplňkové parametry

Kategorie: VAŘENÍ A PEČENÍ
Základní specifikace: #oddelovac#
Složení: mléko, sůl, kvasnice, enzym, barvivo annatto
Alergeny: Alergeny jsou vyznačeny podtržením. Může obsahovat stopy arašídů a dalších skořápkových plodů, sezamu, lepku, mléka a SO2.
Země původu: EU
Trvanlivost: 3–8 měsíců
Skladování: do 22 °C s nulovou vlhkostí vzduchu, chraňte před přímým slunečním zářením
Balení: plastová dóza
Typ sušení: sušení mrazem
Velikost: -
Úprava: tyčinky
Obchodní třída: -
Odrůda: -
Makroživiny ve 100 g: #oddelovac#
Energetická hodnota: 1630 kJ / 390 kcal
Tuky: 32 g
z toho nasycené mastné kyseliny: 21 g
Sacharidy: 0,2 g
z toho cukry: 0,2 g
Vláknina: -
Bílkoviny: 26 g
Sůl: 1,9 g
Mikroživiny ve 100 g: #oddelovac#
Vápník: -
Železo: -
Hořčík: -
Fosfor: -
Draslík: -
Sodík: -
Zinek: -
Měď: -
Selen: -
Vitamín C: -
Vitamín B6: -

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: