Chaga sušený BIO prášek
Související produkty
Detailní popis produktu
Chaga sušený BIO prášek
Informace a výživové hodnoty
Usušená plodnice houby se rozemele na velmi jemný prášek speciální metodou shellbroken, při které dojde k narušení chitinového obalu buňky a uvolnění účinných látek. Čaga je houba napadající kůry stromů, která se vyskytuje převážně v chladnějším tmavším prostředí, například na Sibiři či ve státech severní Evropy. Čaga na první pohled připomíná spálené dřevo, je černá, tvrdá a popraskaná. Uvnitř má však krásné žlutohnědé až rezavé zbarvení. Kdysi ji lidé popíjeli ve formě čaje a díky ní věřili v dlouhověkost, pomáhá také zklidnit trávicí trakt. Dávkování: 1–3 g denně s minimálním půlhodinovým odstupem od jídla, rozmíchat v cca 1 dcl vody a vypít (1 zarovnaná kávová lžička = 2 g prášku). Doporučujeme užívat vždy 5 dní v týdnu a 2 dny vynechat, užívejte na lačno (minimálně 30 minut před jídlem či 60 minut po jídle). Čaga by se neměla užívat pozdě večer, aby nenarušovala spánek a není vhodná pro děti do 3 let, pro těhotné a kojící.
5 věcí, které jste o surovině nevěděli
- Obsahuje sušené a drcené celé plodnice.
- Má vysoký obsah betaglukanů.
- Je testovaná v německé nezávislé laboratoři Agrolab.
- Je zdrojem minerálů, stopových prvků i vitamínů.
- Oproti extraktu má tato forma jemnější působení.
Složení | 100% chaga |
Země výroby | ČR |
Trvanlivost | 3–8 měsíců |
Balení | papírová krabička |
Velikost | nespecifikované |
Úprava | prášek |
Obchodní třída | nespecifikované |
Odrůda | nespecifikované |
Sušené suroviny vnímám jako budoucnost potravin. Jsou chuťově jako čerstvé, dají se částečně rehydratovat do původní podoby, zachovávají si nutriční hodnoty a v neposlední řadě jsou mnohonásobně skladnější a trvanlivější než v čerstvé podobě. Při dobrém skladování vydrží i roky, kdežto čerstvé ovoce a zelenina bez aditiv plesniví a kazí se už po pár dnech. Nezáleží tak na sezóně, sušené suroviny můžu mít celý rok ve stejné kvalitě.
Proč právě houby?
Ne nadarmo se říká, že houby jsou darem přírody, jsou totiž plné prospěšných látek pro naše tělo. Jsou cenným zdrojem bílkovin a vlákniny a naopak mají nízký obsah sacharidů a tuku. Představují tak ideální dietní potravinu. Mezi nejvýznamnější polysacharidy patří glukany, které posilují imunitní systém a působí antimikrobiálně a protizánětlivě. Také obsahují chitin, který je pro naše tělo nerozpustitelný polysacharid. Ten projde tělem neporušen, což na jednu stranu tělo zatěžuje, ale na druhou stranu postupně zlepšuje trávení a celkovou peristaltiku střev. Z mikroživin jsou houby bohaté na vitaminy skupiny A, B (B1, B2, B3, B9), C, D, E a K a z minerálních látek zejména na sodík, draslík, mangan, vápník, fosfor a síru.
Použití
- do polévek
- na ochucení masa
- do omáček
- do salátů
- všeobecně jako koření
Tip
Máte chuť si svůj pokrm jemně okořenit? Vyskoušejte i směs hub pomletých na prášek!
Výživové hodnoty | na 100 g |
Energie | kJ / kcal |
Tuky | g |
z toho nasycené mastné kyseliny | g |
Sacharidy | g |
z toho cukry | g |
Bílkoviny | g |
Sůl | g |
Výživové hodnoty | na 100 g |
Vápník | mg |
Fosfor | mg |
Draslík | mg |
Sodík | mg |
Hořčík | mg |
Selen | mg |
Vitamín C | mg |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.