Non-GMO certifikace

 

GMO co? GMO neboli genetická modifikace organismů je již dlouhá desetiletí zdrojem vášnivých diskusí. Pro někoho jde o citelný zásah do přirozeného růstu organismů, pro jiné o metodu šlechtění. Mezi nejvíce diskutovaná rizika GMO patří například možná toxicita modifikovaných potravin a hrozba vyvolání alergií. Certifikát Non-GMO zaručuje, že daná potravina ani žádná z použitých surovin nebyly geneticky modifikovány. Jak takové označení vypadá?

 

Co se v článku dozvíte?

  1.  GMO ve zkratce
  2.  Co je certifikát Non-GMO
  3.  Proč je certifikát důležitý?
  4.  Co certifikace zaručuje?
 ikona-hod-ok 3 minuty čtení      ikona-klend-ok  24. 6. 2021
 gmo
 

GMO ve zkratce

V každém organismu můžeme najít přirozený gen určující konkrétní vlastnost. Pokud takový gen přeneseme do jiné rostliny nebo jej naopak odstraníme, mluvíme o genetickém inženýrství nebo genetické modifikaci. Geneticky modifikovaný organismus, tedy rostlina, zvíře nebo mikroorganismus, je ten, u něhož byla pozměněna jeho genetická výbava. Změna se provádí cíleně a výsledkem je organismus s vlastnostmi, které se v přírodě běžně nevyskytují. Může jít například o zvýšenou odolnost vůči škůdcům, vyšší výnos nebo delší trvanlivost.

První GMO plodinou, která se v České republice mohla pěstovat, byla BT kukuřice. Jde o kukuřici, do které se uměle vnesl gen z bakterie Bacillus thuringiensis. Rostliny díky tomu produkují BT toxin, s pomocí kterého hubí své nepřátele, housenky zavíječe kukuřičného. Mezi nejčastěji modifikované zemědělské plodiny se řadí řepka olejka, vojtěška, kukuřice nebo sója.

 

Co je certifikát Non-GMO?

Certifikát Non-GMO je potvrzení, že firmy (a ani jejich dodavatelé nebo výrobci) nevyužívají geneticky modifikované suroviny. A to jak při zpracování samotných surovin, tak v procesu výroby konečného produktu. V zahraničí funguje certifikace Non-GMO už poměrně dlouhou dobu. Například v Rakousku, Německu, Slovensku, Maďarsku, Polsku, ale i v dalších zemích je běžná, v České republice je certifikát dostupný od roku 2017 pod názvem Bez GMO. Na základě nařízení EU (1, 2) byl vytvořen standard pro Českou republiku, který podporuje i ministerstvo zemědělství.

 

Proč je certifikát důležitý?

Všichni dnes věnujeme velkou pozornost tomu, co si kupujeme a následně konzumujeme. V obchodech dáváme přednost produktům bez chemických přísad, ovoci nebo zelenině bez pesticidů a vysoce průmyslově zpracovaným potravinám se vyhýbáme obloukem. Certifikace Non-GMO slouží především k tomu, aby si byli spotřebitelé jistí, že vyráběné produkty neobsahují geneticky modifikované složky. Podle nařízení EU by sice měly být všechny produkty obsahující GMO složky řádně označeny (s výjimkou léčiv a potravin obsahujících méně než 0,9 % GMO složek). Tato informace by měla být uvedena ve složení, pokud však na obalu uvidíte zelenou nálepku Bez GMO, můžete si čas strávený studováním etiket s klidem ušetřit.

 
bez-GMO
 

Co certifikace zaručuje?

Označení Non-GMO zaručuje, že na celý proces výroby, tedy od surovin až po konečnou výrobu, nebyla využita a použita složka nebo produkt, který by byl geneticky modifikovaný. To se pravidelně ověřuje certifikovanou nezávislou firmou. Kromě celého procesu se kontroluje také distribuce potravin.

 

logo_small