Černé olivy lyofilizované (mrazem sušené) kousky
Související produkty
Detailní popis produktu
Černé olivy lyofilizované (mrazem sušené) kousky
Informace a výživové hodnoty
Olivy v našich jídelníčcích běžně nefigurují, což je škoda! Jsou významným zdrojem mnoha vitamínů, minerálů a působí také jako skvělý antioxidant. Ozvláštní vaše jídla a jejich specifická chuť nepochybně zaujme. Speciální technologií byly olivy šetrně sušené mrazem, takže si zachovaly svoji chuť, vůni a nutriční látky. Díky tomu chutnají skoro jako čerstvé a příjemně křupou. Že u nás čerstvé olivy nejsou k sehnání a ty marinované v supermarketu za nic nestojí? Ty naše chutnají jako čerstvé, a můžete je tak mít k dispozici vždycky, když na ně dostanete chuť!
5 věcí, které jste o surovině nevěděli
- Černé i zelené olivy jsou jeden druh, liší se pouze stupněm zralosti.
- Přidáním vody se surovina z části rehydratuje.
- Čerstvé obsahují 50 % oleje a 40 % vody.
- Před zmrazením poctivě dozrály.
- Skladují se do 22 °C s nulovou vlhkostí vzduchu.
Složení | 100% černé olivy |
Alergeny | Alergeny jsou vyznačeny podtržením. |
Země výroby | Litva |
Trvanlivost | 3–8 měsíců |
Skladování | do 22 °C s nulovou vlhkostí vzduchu, chraňte před přímým slunečním zářením |
Balení | dóza s víčkem |
Typ sušení | sušení mrazem |
Velikost | 35 g |
Úprava | olivy kousky |
Obchodní třída | nespecifikované |
Odrůda | nespecifikované |
Mrazem sušené suroviny vnímám jako budoucnost potravin. Jsou chuťově jako čerstvé, dají se částečně rehydratovat do původní podoby, zachovávají si nutriční hodnoty a v neposlední řadě jsou mnohonásobně skladnější a trvanlivější než v čerstvé podobě. Při dobrém skladování vydrží i roky, kdežto čerstvé ovoce a zelenina bez aditiv plesniví a kazí se už po pár dnech. Nezáleží tak na sezóně, lyofilizované suroviny můžu mít celý rok ve stejné kvalitě.
Jak se suroviny suší mrazem?
Lyofilizace neboli sušení mrazem je metoda založená na sublimaci zmrzlé vody při nízké teplotě a tlaku. Právě v takových kontrolovaných podmínkách přestupuje voda z pevného skupenství (ledu) přímo do plynného (pára), aniž by došlo k přeměně na fázi kapalnou (voda). Proto se suroviny hluboko mrazí při teplotách −55 až −100 °C a při tlaku o několik stovek pascalů nižším, než je ten normální – atmosférický. Kdybychom při sušení nezajistili dostatečně nízký tlak, dopadlo by to stejně, jako bychom suroviny vařili při 100 °C – výsledný produkt by se připálil a ztratil veškeré vlastnosti, díky kterým je tak jedinečný.
Tip
Zabalte si olivy do produktivní krabičky a můžete ji mít vždy a všude po ruce!
Výživové hodnoty | na 100 g |
Energie | 500 kJ / 2100 kcal |
Tuky | 44 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 6,5 g |
Sacharidy | 10 g |
z toho cukry | 0 g |
Vláknina | 20 g |
Bílkoviny | 4 g |
Sůl | 8,7 g |
Výživové hodnoty | na 100 g |
Vápník | mg |
Železo | mg |
Draslík | mg |
Vitamín C | mg |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.